Mer information om Colheita Port - Niepoort
Colheita Port från Niepoort är en lång fatlagrad, uttrycksfull portvin gjord på Sousão, Tinta Amarela, Tinta Cão, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Touriga Francesa, Touriga Nacional och andra portugisiska röda druvsorter.
I glaset lyser denna portvin i en tegelröd färg med rödbrun kant. I doften hittar vi intensiva toner av kanderad frukt - särskilt plommon, aprikos och fikon - och fina rökiga inslag. I gommen märks tydligt aromer av torkad frukt och kryddiga nötiga nyanser. Den livliga syran är perfekt integrerad i den täta kroppen och följer med in i den långa, närvarande finishen.
Vinifiering av Niepoort Colheita
En årgångs Tawny som lagrats på fat kallas Colheita, vilket betyder "skörd". Colheitas måste mogna på fat i minst sju år, men Niepoort har en tradition av att låta dessa portviner mogna i ytterligare några år innan de buteljeras. Resultatet blir att portvinet får en sandfärgad nyans och att smaken får en nötig, träig ton på grund av den långsamma fatlagringen i de gamla träfaten.
Efter att druvorna skördats för hand på vingårdarna Vale do Pinhão och Ferrão plockas de i Lagares med fotplockning enligt den traditionella metoden. I vinhuset i Vila Nova de Gaia lagras portvinet sedan i pipor (550 l). Mognaden pågår i mer än 10 år.
Matrekommendationer för Colheita Port Niepoort
Njut av denna portvin till leverpastej, desserter somCrème Brûlée och kakor med choklad eller färsk frukt. Men denna portvin är också en riktig godbit på egen hand.
- Fler produkter från Niepoort