Mer information om Dolcetto d'Alba dei Grassi DOC - Elio Grasso
Dolcetto d'Alba dei Grassi från Elio Grasso i Piemonte presenterar en ljus, rubinröd färg i vinglaset. Detta italienska vin av en enda sort visar underbart uttrycksfulla toner av plommon, mullbär, svarta körsbär och plommon i glaset. Dessa får sällskap av inslag av kakaobönor, pepparkakskrydda och orientaliska kryddor.
Detta torra röda vin från Elio Grasso är för vinkännare som föredrar 0,0 gram socker i sitt vin. Dolcetto d'Alba dei Grassi kommer redan mycket nära detta, eftersom det pressades med bara 0,3 gram restsocker. På gommen är texturen i detta balanserade röda vin underbart lätt. På grund av den balanserade fruktsyran smickrar Dolcetto d'Alba dei Grassi gommen med en mjuk känsla utan att sakna friskhet. Avslutningen på detta ungdomliga röda vin från vinodlingsregionen Piemonte, närmare bestämt från Dolcetto d'Alba DOC, är äntligen övertygande med en betydande efterklang. Finishen åtföljs också av mineralfasetter av jordarna som domineras av lera och kalksten.
Vinifiering av Elio Grasso Dolcetto d'Alba dei Grassi
Den balanserade Dolcetto d'Alba dei Grassi från Italien är ett vin med en enda sort, vinifierat från druvsorten Dolcetto. Druvorna växer under optimala förhållanden i Piemonte. Här gräver vinrankorna sina rötter djupt ner i jordar av lera och kalksten. Vid tidpunkten för optimal mognad skördas druvorna till Dolcetto d'Alba dei Grassi uteslutande för hand utan hjälp av grova och mindre selektiva skördemaskiner. Efter handskörden förs druvorna snabbt till presshuset. Här sorteras de och krossas noggrant. Jäsningen sker i tankar av rostfritt stål vid kontrollerade temperaturer. Efter avslutad jäsning kan Dolcetto d'Alba dei Grassi fortsätta att harmonisera under några månader på den fina jästfällningen.
Rekommenderad mat för Dolcetto d'Alba dei Grassi från Elio Grasso
Njut av detta röda vin från Italien tempererat vid 15 - 18°C som ett passande vin till purjolökstortilla, rucolapenne eller citronchilikyckling med bulgur.
- Fler produkter från Elio Grasso