Mer information om La Monaca Monreale DOC - Sallier de La Tour
La Monaca Monreale DOC från Tenuta Sallier de la Tour är ett komplext och kraftfullt rött vin som utmärkt förmedlar de typiska aromerna från Syrah-druvorna.
I glaset är La Monaca Monreale DOC en stark rubinröd. På näsan avslöjar den de typiska aromerna av Syrah-druvan med genomträngande kryddiga och aromatiska örttoner. Djupa toner av mörka bär, stuvade plommon och cederträ når näsan. Dessa aromer kan också smakas på gommen. Här utvecklas den balsamiska strukturen i denna enda sort Syrah. En saftig syra balanserar den intensiva frukten. Fina tanniner smeker tungan och finishen är lång och ihållande.
Vinifiering av La Monaca Monreale DOC från Sallier de la Tour
Syrah växer på lerjordar på de sydvästvända vingårdarna 350 meter över havet i Monreale DOC, särskilt i Jato-dalen, där man har hittat ett nästan idealiskt läge för Syrah-vinstockarna. Skörden är låg, kvaliteten och koncentrationen på druvorna hög.
Syrah-druvorna handplockas, skördas selektivt och jäses vid 25-30°C i ståltankar i kontakt med skalen. Den malolaktiska jäsningen sker fullständigt. Vinet lagras sedan i 14 månader på franska ekfat från Alliers och Troncais och ligger sedan kvar i flaskan i ytterligare 6 månader.
Detta vin är gjort på 100% Syrah-druvor, en druvsort vars exakta ursprung fortfarande är okänt, men som är utbredd över hela världen och har utvecklats till ett verkligt terroirvin på Sicilien. Den är av stort intresse för vingården eftersom den har utvecklat en betydande potential på Sicilien och därmed har blivit ett uttryck för en siciliansk terroirsort.
Matrekommendation för La Monaca från Sallier de la Tour
Servera och njut av detta fantastiskt uttrycksfulla rödvin från Sicilien vid 16-18°C i en karaff till grillat kött, lamm och mogna ostar.
Utmärkelser för La Monaca från Sallier de la Tour
- Gambero Rosso: 2 glas för 2012 och 2008
- The Wine Advocate Robert M.Parker: 92 poäng för 2012
- Falstaff: 91 poäng för 2013
- Fler produkter från Sallier de La Tour