Pessac-Léognan AOP - Château Les Carmes Haut-Brion
Mer information om Pessac-Léognan AOP - Château Les Carmes Haut-Brion
Pessac-Léognan från Château Les Carmes Haut-Brion i Bordeaux har en klar, purpurröd färg i glaset. Om du håller glaset i vinkel kan du se en övergång av färgen mot tegelrött i kanterna på detta fatlagrade vin. Om du snurrar vinglaset kan du se en perfekt balans i detta rödvin, eftersom det varken är vattnigt, sirapsaktigt eller likörliknande på glasets väggar. I glaset visar detta röda vin från Château Les Carmes Haut-Brion aromer av sura körsbär, hallon och plommon, kompletterade med andra fruktiga nyanser. På gommen börjar Pessac-Léognan från Château Les Carmes Haut-Brion behagligt aromatisk, fruktig och balanserad. På gommen är strukturen i detta balanserade röda vin underbart kraftfullt. I eftersmaken bjuder detta vin från vinodlingsregionen Bordeaux på en härlig längd. Återigen finns det antydningar till hallon och plommon. I avslutningen kommer mineraltoner från de kalkstens- och grusdominerade jordarna.
Vinifiering av Château Les Carmes Haut-Brion Pessac-Léognan
Druvorna Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot utgör grunden för den förstklassiga och underbart balanserade Pessac-Léognan-cuvéen från Château Les Carmes Haut-Brion. I Bordeaux växer vinstockarna som producerar druvorna till detta vin på jordar av kalksten och grus. Pessac-Léognan är ett vin från den gamla världen rakt igenom, för denna fransman andas en extraordinär europeisk charm som tydligt understryker framgången för viner från den gamla världen. När druvorna till Pessac-Léognan är perfekt mogna skördas de uteslutande för hand, utan att man använder sig av de mer krävande och mindre selektiva maskinerna. Efter handskörden förs druvorna omedelbart till presshuset. Här sorteras de och bryts försiktigt upp. Jäsningen sker sedan i små träfack vid kontrollerade temperaturer. Jäsningen följs av 18 månaders lagring på ekfat.
Matrekommendation för Château Les Carmes Haut-Brion Pessac-Léognan
Upplev detta röda vin från Frankrike tempererat vid 15 - 18°C som tillbehör till grönsakscouscous med köttbullar, lammgryta med kikärtor och torkade fikon eller ankbröst med sockerärter.
Utmärkelser för Pessac-Léognan från Château Les Carmes Haut-Brion
Detta vin från Pessac-Léognan glädjer oss inte bara, utan också välkända kritiker har tilldelat det 90 poäng och mer. Bland betygen för 2010-årgången är
- Vinadvokat - Robert M. Parker - 93+ poäng
- James Suckling - 93 poäng
- Wine Spectator - 91 poäng
- Fler produkter från Château Les Carmes Haut-Brion