Amarone

27 Produkte

 Amarone är en av de viktigaste - tillsammans med Barolo och Brunello di Montalcino - ett av de tre mest kända och största DOCG-rödvinerna i Italien. Den pressas av torkade druvor, vilket ger höga koncentrationer av vinets beståndsdelar och mycket intensiva  aromkombinationer.    Tack vare sin mycket komplexa struktur har Amarone-rödvinet en utmärkt lagringspotential.

Många vinexperter anser att Amarone är det mest ovanliga toppvinet i Italien. Det kommer från den italienska vinregionen Valpolicella Classico i Veneto och är en torr version av det söta Recioto - ett annat DOCG-vin från regionen, som också framställs av torkade druvor. För produktionen av de två röda vinerna används druvor av olika druvsorter, särskilt druvorna Corvina, Corvinone Veronese, Molinara och Rondinella.

Läs mer Handla om Amarone
Stängfilter
från till
 
 
Inga resultat hittades för filtret!
Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2016 - Cesari Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2016 - Cesari
Rött vin torr Italien Venetien (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
310,63 Skr *
0.75 l (414,17 Skr * / 1 l)
70740-IT-RW-BL-002-16
Amarone Valpolicella Classico DOCG 2017 - Zenato Amarone Valpolicella Classico DOCG 2017 - Zenato
Rött vin torr Italien Venetien (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
426,44 Skr *
0.75 l (568,59 Skr * / 1 l)
70336-IT-RW-BL-001-08
vegan
Vaio Armaron Amarone delle Valpolicella Classico DOC 2013 - Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone delle Valpolicella Classico DOC 2013 - Serego Alighieri
Rött vin torr Italien Venetien (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
760,91 Skr *
0.75 l (1 014,55 Skr * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-010-06
Amarone della Valpolicella DOCG 2016 - Corte Giona Amarone della Valpolicella DOCG 2016 - Corte Giona
Rött vin torr Italien Venetien (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
238,47 Skr *
0.75 l (317,96 Skr * / 1 l)
70697-IT-RW-BL-026-16
- Amarone della Valpolicella Classico DOC 2016 - Bolla
Rött vin torr Italien Venetien (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
350,25 Skr *
0.75 l (467,00 Skr * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-006-08
Amarone della Valpolicella DOCG 2016 - Villabella
Amarone della Valpolicella DOCG 2016 - Villabella
Rött vin torr Italien Venetien (IT)
346,46 Skr *
0.75 l (461,95 Skr * / 1 l)
70007-IT-RW-BL-002-11
- Riserva di Costasera Amarone della Valpolicella Classico DOC 2016 - Masi Agricola
Rött vin torr Italien Venetien (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
588,72 Skr *
0.75 l (784,96 Skr * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-005-07
- Terre di Cariano Amarone della Valpolicella Classico DOC 2013 - Cecilia Beretta
Rött vin halvtorrt Italien Venetien (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
501,89 Skr *
0.75 l (669,19 Skr * / 1 l)
70007-IT-RW-BL-869-06
Corte Brá Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2013 - Sartori di Verona Corte Brá Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2013 - Sartori di Verona
Rött vin torr Italien Venetien (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
480,25 Skr *
0.75 l (640,33 Skr * / 1 l)
70015-IT-RW-BL-013-07
Amarone Fracastoro DOC 2011 - Villabella Amarone Fracastoro DOC 2011 - Villabella
Rött vin torr Italien Venetien (IT)
480,37 Skr *
0.75 l (640,49 Skr * / 1 l)
70007-IT-RW-BL-001-08
Pietro dal Cero Amarone della Valpolicella DOCG 2015 - Cà dei Frati Pietro dal Cero Amarone della Valpolicella DOCG 2015 - Cà dei Frati
Rött vin torr Italien Venetien (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
642,17 Skr *
0.75 l (856,23 Skr * / 1 l)
70718-IT-RW-BL-002-11
Campo Leon Amarone della Valpolicella DOCG - Latium Morini Campo Leon Amarone della Valpolicella DOCG - Latium Morini
Rött vin torr Italien Venetien (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
Från 426,19 Skr *
0.75 l (568,25 Skr * / 1 l)
70125-IT-RW-BL-01-12
Amarone della Valpolicella Classico Reius DOC 2015 - Sartori di Verona Amarone della Valpolicella Classico Reius DOC 2015 - Sartori di Verona
Rött vin torr Italien Venetien (IT)
292,40 Skr *
0.75 l (389,87 Skr * / 1 l)
70121-IT-RW-BL-552-13
Corte Pitora Amarone della Valpolicella DOCG 2018 - Bennati Corte Pitora Amarone della Valpolicella DOCG 2018 - Bennati
Rött vin torr Italien Venetien (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
388,53 Skr *
0.75 l (518,04 Skr * / 1 l)
70009-IT-RW-BL-004-09
Proemio Amarone di Valpolicella Classico DOCG 2013 - Santi Proemio Amarone di Valpolicella Classico DOCG 2013 - Santi
Rött vin torr Italien Venetien (IT)
386,08 Skr *
0.75 l (514,77 Skr * / 1 l)
70012-IT-RW-BL-049-13
Amarone della Valpolicella DOCG 2018 - Antiche Terre Amarone della Valpolicella DOCG 2018 - Antiche Terre
Rött vin torr Italien Venetien (IT) Amarone della Valpolicella DOCG (IT)
260,12 Skr *
0.75 l (346,83 Skr * / 1 l)
70697-IT-RW-BL-044-17
1 från 2

Vad innebär DOCG-statusen för italienska viner?

DOCG är en förkortning för Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Ursprunget för DOCG-viner kontrolleras och garanteras av den italienska staten. Kvalitetsmässigt ligger de över DOC-viner (Denominazione di Origine Controllata - vin från kontrollerad odling) och tillhör därmed premiumsegmentet i den italienska vinindustrin. DOCG-viner måste buteljeras i produktionsområdet, och det är uttryckligen förbjudet att transportera dem i tankar före buteljering. DOGC-statusen anges med motsvarande banderoller.
För närvarande betraktas 70 viner som DOGC-produkter i Italien. I vinregionen Veneto har nio andra -viner denna status, förutom Amarone och tre Recioto-varianter.

Amarones födelse - ett misstag i Recioto-produktionen

Tillverkningen av Amarone börjar med torkningen av druvorna - den så kallade appassimento-processen pågår i upp till 120 dagar. Ursprungligen användes det bara under särskilt goda år för att producera Recioto - den ultimata vindelikatessen från Valpolicella-regionen. Den alkoholrika Recioto har en fruktig och ljuvlig doft som liknar portvin - men till skillnad från portvin tillsätts inget socker till Recioto för att behålla sötman och stoppa jäsningsprocessen. Den får sin sötma från den enorma sockerkoncentrationen som uppstår när druvorna torkas. Amarone skapades ursprungligen genom ett misstag i Recioto-produktionen. Den nämndes för första gången på en följesedel 1938, och det äldsta Amarone-fatet som anges som sådant är från 1940. De första Estate-avtappningarna av Amarone skedde från och med 1953.

Marknadsföring av Amarone - först i Kanada

På 1930-talet, i det största kooperativet för vinodlare i Valpolicella Classico, började jäsningsprocessen på nytt i ett fat med Recioto - sockerhalten i vinet reducerades därmed till några gram restsocker. Även om vinodlarna redan hade erfarenhet av sådana incidenter var det normalt sett bara små mängder vin som förstördes av den oönskade jäsningen. Den här gången var det dock ett fat med flera tusen liter som var drabbat - i stället för den söta Recioto hade man producerat ett extremt tungt, nästan torrt rött vin med en alkoholhalt på 15-16 procent. Termen Recioto amaro - bittert sött vin - hade redan blivit vanlig för förstörd Recioto. Det nya italienska rödvinet fick därför namnet Amarone och borde också marknadsföras om möjligt. Valpolicella-vinproducenterna hittade slutligen en marknad för sin produkt i Kanada, där den var mycket efterfrågad redan från början, särskilt bland de många italienska exilitalierna.

Mjukare, mer balanserade Amarones - genom en modifierad produktionsprocess

Många vinkännare har också sina svårigheter med en Amarone, åtminstone till en början. Det här vinet är tungt och skrymmande, rikt på tanniner och sött och bittert i eftersmaken på samma gång. Efter jäsningen lagras Amarone på ekfat i minst två, men ofta upp till sex år. I flaskan kan de förvaras i årtionden. Goda amaroner har en krämig konsistens och komplexa aromer där frukt, kryddor, tobak eller choklad framträder. De sämre kvaliteterna är däremot starkt tanninrika och alkoholhaltiga.

Särskilt den unga generationen Amarone-producenter har nu beslutat att ändra produktionsprocessen: Bären står i sin egen saft en tid innan alkoholjäsningen börjar, och deras aromer extraheras försiktigt och omsorgsfullt. Man avstår från kraftigare fysiska rörelser av mäsken under jäsningsprocessen och vinet lagras på fat av slovenska ek som knappt avger några vanilj aromer och rymmer upp till 5 000 liter. Amaroner som framställs på detta sätt har en högre fruktintensitet och en finare tanninstruktur. Även om de också är komplexa och kryddiga är de mjukare, fylligare och mer balanserade än traditionellt producerad Amarone.

Saker att veta om Amarone
Amarone - vad är det? Hur smakar Amarone?
Amarone är ett torrt rött vin som tillverkas av torkade druvor, vilket gör att det bildar koncentrerade ingredienser och aromer. Amarone kommer från den italienska vinregionen Valpolicella Classico nära Venedig och görs uteslutande av druvsorterna Corvina, Molinara, Rondinella och Corvino Veronese.
Hur tillverkas Amarone?
Amarone della Valpolicella-viner kännetecknas främst av sin extraherade och djupt mörka kropp. Smaken har tydliga aromer av torkad frukt, svarta körsbär, björnbär och mullbär. Närheten till Medelhavet ger Amarone en antydan till Medelhavets örter.
Varför är Amarone så dyrt?
Hemligheten bakom den starka aromen och koncentrationen av ingredienser ligger i Appassimento-processen. Förstklassiga druvor läggs ut på halm eller trägaller på välventilerade vindar och torkas i 2-4 månader. Detta gör att druvorna förlorar vatten, men ökar fruktens eget socker och extraktämnen. För att förhindra att druvorna ruttnar vänds och sorteras de på ett omsorgsfullt sätt tills druvorna nästan har blivit till sultanrussin. Samma process används för sött Recioto-vin, där ädelmögelskivan botrytis spelar huvudrollen. Amarone däremot måste skyddas från det, och denna ansträngning återspeglas tydligt i priset.
Varifrån kommer Amarone?
Förutom de bästa druvorna, som i sig kräver mycket arbete, är det appassimentoprocessen som kräver många timmars arbete och omsorg. Detta arbete, från vingården till loftet och det färdiga och mogna vinet, betalas också väl av vinodlarna. Efterfrågan på Amarone-vin gör resten, så vinet från Valpolicella-vingårdarna kan vanligtvis inte fås för mindre än 20 euro. Priset på Amarone är däremot öppet på toppen.
Vilka rätter passar bra till Amarone?
Amarone kommer från vinregionen Valpolicella Classico i Veneto. Druvorna kommer alltså uteslutande från lokala samhällens vingårdar, till exempel Negrar, Fumane, Dolcè, Lavagno och Marano.
Vilken ost passar bra till Amarone?
Den kraftfulla Amarone passar till lika starka rätter som rött kött, vilt och långlagrade ostar som parmesan, pecorino och gorgonzola. Den blir rejäl med grytstek, biff med pepparsås och lammgryta med kikärter. Amarone är också ett välkommet komplement i slutet av en riklig måltid.
Vilket glas för Amarone?
Pecorino, parmesan och gorgonzola - alla lagrade ostar passar bra till Amarone.
Hur länge kan man förvara Amarone?
Ett Bordeaux-glas, bulbigt och voluminöst, utvecklar alla aromer från en Amarone till perfektion.
Upp