Leveranstid ca. 4-6 arbetsdagar
Leveranstid ca. 4-6 arbetsdagar
Leveranstid ca. 4-6 arbetsdagar
Albet i Noya - Fem generationer av jordbrukare
år 1903, under vinluskrisen, kom Joan Albet i Rovirosa, farfars farfars far till den nuvarande generationen på Albet i Noya, till Penedès för att arbeta i vingårdarna på vingården Can Vendrell de la Codina i Sant Pau d'Ordal. Och här stannade han. I fem generationer har familjen Albet, som arrenderar Can Vendrell, odlat, älskat och vårdat de vinstockar som nu är huvudpersonerna i Albet i Noyas viner.
Men det räckte inte, och i slutet av sjuttiotalet knackade en möjlighet på dörren och de bestämde sig för att ta den. Ett danskt företag sökte en ekologisk vinmakare i Penedes. Ingen i familjen hade någonsin hört talas om ekologiska viner. Men nyfikenheten var starkare och därför gav de sig ut på ett nytt äventyr.
Vingården
Strax utanför Sant Pau d'Ordal, på vingården Can Vendrell de la Codina, ligger den modernistiska vingården Albet i Noya, som ritades av Josep Maria Pericas 1925. Under senare år har anläggningarna på Albet i Noya utökats och moderniserats runt Xapallà-källaren, som byggdes 2004. Här lagras de röda vinerna och här finns också tappningsanläggningen. Intill ligger Era-källaren som är utrustad med den modernaste tekniken. Här produceras toppvinerna från Albet i Noya-serien exklusivt och separat. Dessutom har nya vingårdar förvärvats under den senaste tiden, till exempel Can Milà i Lavern eller Can Simó i Mediona-området.
La Casa Gran
I huvudbyggnaden från 1872 finns receptionen, butiken och mötesplatsen för alla besökare på Albet i Noya. Här finns en majestätisk sal med plats för upp till 50 personer och en trädgård med spektakulär utsikt för provsmakningar, luncher och evenemang av alla slag. Intill ligger det gamla arrendehuset från 1400-talet, som nu inrymmer kontoren.
Vinets trappa
För konstälskare är detta ett måste. Vintrappan är ett magnifikt verk av konstnären Joan Raven (Vilafranca, 1963), som föreställer alla fyra våningarna i huvudbyggnadens trappa. Det är en trogen återgivning, med vissa drömlika inslag, av vingårdens vegetativa cykel och hela vinframställningsprocessen. Från mark och ursprung till njutning och slutlig frisläppning.
På vingården
För konstälskare är detta ett måste. Vintrappan är ett magnifikt verk av konstnären Joan Raven (Vilafranca, 1963), som tronar över alla fyra våningarna i trappan till huvudbyggnaden. Det är en trogen återgivning, med vissa drömlika inslag, av vingårdens vegetativa cykel och hela vinframställningsprocessen. Från mark och ursprung till njutning och slutlig frisläppning.
Ekologiskt jordbruk
Grunden för ekologisk odling är att observera och lyssna i vingården. Albet i Noya arbetar med ett växttäcke för att syresätta jorden på ett så naturligt sätt som möjligt. Man använder gröna och organiska gödselmedel, rester från vinstockarna och animaliska gödselmedel som är lämpliga för ekologiskt jordbruk. Användning av insektsmedel med sexuella förväxlingstekniker undviks helt. Balansen i den biologiska mångfalden på marken säkerställs genom att till exempel återinföra fladdermuskolonier. Albet i Noya letar alltid efter de druvsorter som är bäst anpassade till miljön. Dessutom har vingården under flera år varit engagerad i ett omfattande FoU-projekt för att hitta sorter som är resistenta mot skadegörare, vilket bör göra det möjligt att inom en snar framtid helt eliminera användningen av koppar och minska användningen av svavel i vingården med 90 %. All produktion (både Albet i Noyas egna vingårdar och leverantörernas) är certifierad av CCPAE och strikt kontrollerad av det ansvariga vingårdsteamet.
Vingårdarna
De flesta av Albet i Noyas vingårdar ligger i Ordalbergen, på terrasser, sluttningar eller i små områden som kan bearbetas individuellt beroende på orientering, soltimmar, fuktighet och höjd. Som alla bra vingårdsjordar är Can Vendrell fattig på organiskt material, med varierande nivåer av lera och sand på en kalkstensbädd, en genomsläpplig jord men med en god fukthållande förmåga.
Vinmakarna på Albet i Noya älskar att experimentera, att blanda och att prova nya saker. Under årens lopp har man planterat och introducerat mer än 20 olika druvsorter, framför allt lokala Penedès-sorter, men man har också letat efter de mest anpassningsbara internationella sorterna.
Druvsorter på Albet i Noya
Vit:
- Xarel-lo
- Macabeu
- Parellada
- Moscatel
- Chardonnay
- Viognier
- Sauvignon Blanc
- Riesling
- Garnatxa Blanca
- fyra experimentella sorter
Röd:
- Ull de llebre
- Garnatxa
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Syrah
- Pinot Noir
- Caladoc
- Marselan
- Arinarinoa
- sex experimentella sorter
Ekologisk odling och mer därtill
Sedan Albet i Noya började odla sina vingårdar ekologiskt har de aldrig slutat leta efter sätt att minska ingreppen i vingården. I slutet av 1990-talet startade de ett projekt för att återskapa druvsorter som hade övergivits sedan phylloxera: Sorter som hade överlevt i naturen utan behandling. Detta projekt gav upphov till Belat, det mest delikata och exklusiva vinet från Albet i Noya, och Marina Rión, en druvsort som tillför nyanser till vita viner.
VRIAACC-projektet går ett steg längre och letar efter sätt att skapa resistenta versioner av landets inhemska sorter.
Mer information omAlbet i Noya
Adress | |
---|---|
Företagsnamn: | Albet i Noya S.L. |
Gata: | Can Vendrell de la Codina |
Stad: | 08739 Sant Pau d'Ordal |
Land: | Spanien |
Kontakt & Webb | |
Webbplats: | https://albetinoya.cat/en/index.php |
E-post: | [email protected] |
Telefon: | (+34) 93 899 4812 |