Leveranstid ca. 4-6 arbetsdagar
Leveranstid ca. 4-6 arbetsdagar
Leveranstid ca. 4-6 arbetsdagar
Stor vin tradition i Georgien
Vinodlingen i Georgien har en lång tradition som sträcker sig mer än 7000 år tillbaka i tiden och är därmed ett av vinodlingens ursprungsländer. Detta beror bland annat på att landet har mycket gynnsamma geologiska och klimatmässiga förhållanden. Förutom ett stort antal traditionella inhemska druvsorter (som vid första anblicken verkar omöjliga att uttala): Dswelschwari Obtschuri, Katschitschi, Rkaziteli, Saperawi eller Ussatscheluri, odlas även internationella standardsorter som Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot eller Pinot Noir för att man ska kunna vara konkurrenskraftig utanför Georgien. Traditionellt sett jäser de röda och vita vinerna i mäsk och lagras i leramforor. Detta ger vinet en mycket tanninrik och extraordinär smak. Den traditionella vinframställningen i amforor (quevri) togs till och med upp på den representativa listan över mänsklighetens immateriella kulturarv 2013.
En militärguvernör skapade en toppvingård
ivane Mukhranbatoni föddes 1812 i den berömda generalen Konstantine Mukhranbatonis familj. Den unge Ivane valde en militär karriär och blev generalmajor 1850. Vid 42 års ålder utsågs han till militärguvernör i västra Georgia. Som ledare för kungariket Tbilisi kämpade Ivane Mukhranbatoni i åratal för att utrota analfabetismen i Georgien.
Prinsens intresse för jordbruk stärktes av hans resa till Frankrike 1875, där han lärde sig den fina konsten att göra vin i Bordeaux och Champagne. När han återvände hem bestämde han sig för att producera underbara georgiska viner på sin släktgård i Mukhrani. Han skapade en stor vingård och byggde en vingård med en kapacitet på 1 200 000 liter. Mukhrani-vinerna fick ett gott rykte och gjorde de georgiska vingårdarna berömda. Trots ett relativt högt pris ökade efterfrågan på Mukhrani-viner stadigt och de salufördes framgångsrikt i S:t Petersburg, Moskva, Warszawa, Paris, Wien och till och med i städer så långt bort som USA.
Redan från den första skörden fick Ivane Mukhranbatonis viner ett stort internationellt erkännande. Mukhranbatoni var en av de exklusiva leverantörerna av viner till det ryska kejserliga hovet. Ivane Mukhranbatoni var den förste som bevisade att georgiska viner har sin rättmätiga plats bland de stora vinerna i världen. Genom att blanda inhemska och importerade druvsorter producerade han förstklassiga viner vars höga kvalitet motsvarade experternas strängaste krav och de sanna vinälskarnas raffinerade smak.
Källaren togs i bruk 1876 och producerade tolv specialviner. Sedan dess har Mukhranivinerna fått priser på internationella utställningar och vinprovningar och tävlar med de bästa vinerna i världen. Mukhranis mousserande vin var av så hög kvalitet att det fick första pris vid vinutställningen i Paris 1889.
Vändning genom investeringar
År 2002 lade en grupp affärsmän grunden för restaureringen av Château Mukhrani-projektet. Koncernen hade för avsikt att återuppliva fastigheten till dess forna glans och återuppta produktionen i Mukhrani genom att kombinera modern och traditionell teknik.
År 2007 började Château Mukhrani bygga en modern vingård med toppmodern teknik. Företaget gör nu sitt eget vin av druvor från sina egna vingårdar. Detta beror på att dessa vingårdar är nyckeln till att göra vinet utsökt och verkligt unikt. Vinkällarna ligger alldeles intill vingårdarna och druvorna tar högst 15 minuter att ta sig till bearbetningsanläggningen.
Mer information omChâteau Mukhrani
Adress | |
---|---|
Företagsnamn: | Château Mukhrani |
Gata: | Natakhtari-Tsilkani-Mukhrani |
Stad: | 3309 Mukhrani |
Land: | Georgien |
Region: | Kartlien |
Kontinent: | Asien |
Kontakt & Webb | |
Webbplats: | http://chateaumukhrani.com/en/home |
E-post: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/ChateauMukhrani.en |
Telefon: | +995 595 99 13 14/16 |
Företag | |
År för grundandet: | 2003 |
Företagsgrupp: | Château Mukhrani Company |
Vin | |
Önolog: | Patrick Honnef |
Källarmästare: | Patrick Honnef |
Vingårdsområde: | 100 Hektar |
Odlad yta: | Kartlien |
Jordbruksmetoder, odling: | Konventionell |
Träningsmetod för vinstockar: | Spalier |
Jordtyp, jordens egenskaper: | Flussschwemmland aus Kies und Lehm |
Genomsnittlig årlig avkastning i kg / ha: | 6000 bis 8000 |