Leveranstid ca. 4-6 arbetsdagar
Leveranstid ca. 4-6 arbetsdagar
Leveranstid ca. 4-6 arbetsdagar
Gian Piero Marrone - kvalitetsvinodling sedan sekelskiftet
Vingården Gran Piero Marrone ligger i Piemonte i nordvästra Italien. Familjen Marrone har varit involverad i vinodling under lång tid, men historien om den nuvarande egendomen börjar med Pietro Marrone. Pietro föddes 1887 och växte upp till en ung, ambitiös vinmakare. I början av 1900-talet bad han sin far att sköta vingårdarna med hjälp av tekniker som var revolutionerande på den tiden:
Han minskade skörden för att få druvor av högre kvalitet och slutade med den vanliga metoden att plantera vete mellan vinstockarna. Detta resulterade i druvor av högre kvalitet för familjen Marrone, som därmed började sticka ut bland vinmakarna i området. Pietros son Carlo föddes 1924 och senare, tillsammans med sina syskon Paolo, Michele och Mariuccia, anslöt de sig till vingården och följde resolut Pietros väg mot kvalitet. Andra världskriget ledde till ett avbrott i vingårdens historia, men Carlo återvände och fortsatte målmedvetet på den inslagna vägen. Vingården blev lokalt känd som Cascina Carlot, Carlos egendom.
Steget in i nutiden
Med Gian Piero föddes den tredje generationen i familjen på vingården 1955. Efter att ha gått ut skolan följde även han i sin fars och farfars fotspår. Det var under hans tid som vingårdarna planterades med inhemska druvsorter:
- Arneis
- Favorita
- Moscato
- Barbera
- Dolcetto
- Nebbiolo
- Chardonnay
Generation fyra är redan på plats med Gian Pieros döttrar Valentina, Serena och Denise. Medan Valentina har valt den oenologiska banan, tar Serena hand om administrationen av egendomen och de utländska marknaderna. Denise ansvarar tillsammans med Mamma Giovannaför husets gästservice, och tillsammans med sin man Marco tar hon också hand om utlandsförsäljningen.
Vinodling på Gian Piero Marone
I vingårdarna förlitar sig Gian Piero Marrone på hållbar vinodling. Inga ogräsbekämpningsmedel används och gödseln är organisk. Skörden på Gian Piero Marrone sker traditionellt för hand, i lådor med en fatvikt på 18-20 kg. För att förhindra för tidig jäsning, som blir allt vanligare på grund av stigande temperaturer till följd av klimatförändringarna, transporteras druvorna till kylkammare med slädar som körs över vingårdarna utan att orsaka vibrationer.
Avstjälkning och ett andra urval på bandet sker för att endast välja ut de bästa druvorna till vinet. Druvorna pressas pneumatiskt i källaren och jäses sedan under temperaturkontroll. Vineriet använder tankar av rostfritt stål. Vissa viner lagras sedan på träfat. För detta ändamål används barriquer med en volym på 225 liter. Vinerna tillbringar en period på 16 till 30 månader i träet.
Mer information omGian Piero Marrone
Adress | |
---|---|
Företagsnamn: | Agricola Gian Piero Marrone snc |
Gata: | Frazione Annunziata, 13 |
Stad: | 12064 La Morra (CN) |
Land: | Italien |
Region: | Piedmont |
Kontinent: | Europa |
Kontakt & Webb | |
Webbplats: | https://www.agricolamarrone.com/ |
E-post: | [email protected] |
Telefon: | +39 0173509288 |
Företag | |
Ägare: | Familjen Marrone |
Vin | |
Önolog: | Valentina Marrone |