Massimo Rivetti vingård med sina 25 hektar vingårdar, som odlas helt ekologiskt, presenterar ett urval av traditionella och internationella vinstockar. Vingården ligger i Neive, en liten by mellan Alba och Asti. Den årliga produktionen är cirka 100 000 flaskor, huvudsakligen fördelad mellan Barbaresco och Barbera d'Alba.
Vingårdarna är grupperade kring tre gårdar: Froi, Garassino och Palazzina. I den första, i kommunen Neive, ligger vingården på Serraboella-kullen, en av de viktigaste för produktionen av Barbaresco. Den mycket större ansträngning som läggs ner på vingården genom ekologisk odling återspeglas också i vinerna.
Följande sex punkter står i centrum för Massimo Rivettis arbete:
Inga herbicider - hantering av herbicider
Manuell klippning för att undvika kemiska herbicider. Sådd av över 20 olika sorters örter som hjälper vinrankan att undvika stress och samtidigt fungerar som ett naturligt gödningsmedel
Inga bekämpningsmedel - hantering av insekter
Användning av "sexuell förvirring" i vingården. Det låter hemskt, men det är bara en metod som använder feromoner för att hindra en insekt från att föröka sig. Djuren dödas inte, utan hindras bara från att föröka sig. Dessutom samlas nocturnes (maskar som äter på knopparna på våren och påverkar produktionen) in från plantorna för hand.
Gamla vinstockar
Vingårdar som är mellan 35 och 75 år gamla med begränsad produktion per hektar för att maximera kvaliteten och framhäva terroirets och produktionsområdets egenskaper
Handskörd
Manuell skörd av endast de bästa druvorna när de är som mest mogna, följt av ett noggrant urval för att inte kompromissa senare i källaren. Naturlig jäsning med inhemska jästkulturer Native pie de cuve med jäst som finns naturligt på druvskalen för att få originella viner som speglar området
Avtappning med maximal mildhet
Minimal användning av svaveldioxid och klarning av vinet endast när det är absolut nödvändigt. När det gäller röda viner buteljeras de i allmänhet utan filtrering för att inte förlora några av fruktens aromer.
De viktigaste druvsorterna för både Massimo Rivetti och Piemonte:
- Chardonnay
- Pinot Nero
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Nebbiolo
Mer information omMassimo Rivetti
Adress | |
---|---|
Företagsnamn: | Azienda Agricola Rivetti Massimo |
Gata: | Via Rivetti, 22 |
Stad: | 12052 Neive (CN) |
Land: | Italien |
Region: | Piemonte |
Kontinent: | Europa |
Kontakt & Webb | |
Webbplats: | http://www.rivettimassimo.it/en/ |
E-post: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/massimorivettifamilyfarm/ |
Telefon: | +39 0173 67505 |
Vin | |
Vingårdsområde: | 25 ha |