Aglianico

(54)

Aglianico rött vin - sent mognande, tanninrikt, vulkanisk sten. Den urgamla och tjockskaliga röda druvan från Italien har förtjusat vinkännare i årtionden, så mycket att synonymen "Barolo of the South" inte behöver någon ytterligare förklaring. Vi gör det ändå, för det finns mycket mer i Aglianico-vinet än vad man tror. Hög kvalitet, små terrasser längs utdöda vulkaner och ett namn som experterna inte kan hålla med om. 

Läs mer Handla om Aglianico
Stängfilter
från till
Bara erbjudanden  
Högt belönad  
24 h 🚀  
Inga resultat hittades för filtret!
I Tratturi Rosso 2021 - Cantine San Marzano
I Tratturi Rosso 2021 - Cantine San Marzano
Rött vin torr Italien Apulien (IT) Salento IGT (IT)
70342-IT-RW-BL-517-12
Pipoli Aglianico del Vulture DOC 2019 - Vigneti del Vulture
Pipoli Aglianico del Vulture DOC 2019 - Vigneti del Vulture
Rött vin torr Italien Basilikata (IT) Aglianico del Vulture DOC (IT)
70011-IT-RW-AG-006-10
Luccarelli Rosso Puglia - Farnese Vini Luccarelli Rosso Puglia - Farnese Vini
Rött vin torr Italien Apulien (IT)
70697-IT-RW-BL-016-18
Indomito Aglianico del Beneventano 2019 - Francesco Minini
Indomito Aglianico del Beneventano 2019 - Francesco Minini
Rött vin torr Italien Kampanien (IT)
70125-IT-RW-AG-001-11
Salu
3er Vorteils-Weinpaket - Pipoli Aglianico del Vulture DOC 2019 - Vigneti del Vulture
3er Vorteils-Weinpaket - Pipoli Aglianico del Vulture DOC 2019 - Vigneti del Vulture
70011-IT-RW-AG-006-3X-PKT
Aglianico Beneventano IGT 2020 - Vesevo
Aglianico Beneventano IGT 2020 - Vesevo
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Beneventano IGT (IT)
70697-IT-RW-AG-009-15
Salu
6er Vorteils-Weinpaket - Pipoli Aglianico del Vulture DOC 2019 - Vigneti del Vulture
6er Vorteils-Weinpaket - Pipoli Aglianico del Vulture DOC 2019 - Vigneti del Vulture
70011-IT-RW-AG-006-6X-PKT
bio bio
vegan vegan
5 Uve Rosse Puglia IGP - Botromagno 5 Uve Rosse Puglia IGP - Botromagno
Rött vin torr Italien Apulien (IT) Puglia IGT (IT)
70007-IT-RW-BL-0396-19
Emé Campania Rosso IGP - I Capitani Emé Campania Rosso IGP - I Capitani
Rött vin torr Italien Kampanien (IT)
70017-IT-RW-BL-0047-17
bio bio
Aglianico del Taburno DOCG 2018 - La Rivolta
Aglianico del Taburno DOCG 2018 - La Rivolta
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Aglianico di Taburno DOCG (IT)
70007-IT-RW-AG-0386-17
Jumara Irpinia Campi Taurasini DOC 2018 - I Capitani
Jumara Irpinia Campi Taurasini DOC 2018 - I Capitani
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Irpinia DOC (IT)
70017-IT-RW-AG-003-15
Salu
12er Vorteils-Weinpaket - Pipoli Aglianico del Vulture DOC 2019 - Vigneti del Vulture
12er Vorteils-Weinpaket - Pipoli Aglianico del Vulture DOC 2019 - Vigneti del Vulture
70011-IT-RW-AG-006-12X-PKT
I Muri Puglia Rosso - Vigneti del Salento
I Muri Puglia Rosso - Vigneti del Salento
Rött vin torr Italien Apulien (IT) Puglia IGT (IT)
70697-IT-RW-BL-040-18
Taurasi DOCG 2017 - Villa Raiano
Taurasi DOCG 2017 - Villa Raiano
Rött vin torr Italien Kampanien (IT)
70011-IT-RW-AG-1148-15
bio bio
Bocca di Lupo Castel del Monte DOC - Tormaresca Bocca di Lupo Castel del Monte DOC - Tormaresca
Rött vin torr Italien Apulien (IT) Castel del Monte DOC (IT)
70011-IT-RW-AG-026-06
bio bio
- Trentangeli Castel del Monte Rosso DOC - Tormaresca
Rött vin torr Italien Apulien (IT) Castel del Monte DOC (IT)
70011-IT-RW-BL-029-09
Pipoli Rosato Basilicata - Vigneti del Vulture
Pipoli Rosato Basilicata - Vigneti del Vulture
Rosévin torr Italien Basilikata (IT)
70011-IT-RO-AG-004-12
Contado Aglianico del Molise Riserva DOC 2014 - Di Majo Norante
Contado Aglianico del Molise Riserva DOC 2014 - Di Majo Norante
Rött vin torr Italien Molise (IT) Molise DOC (IT)
70659-IT-RW-AG-009-15
bio bio
Ramitello Biferno Rosso DOC 2013 - Di Majo Norante
Ramitello Biferno Rosso DOC 2013 - Di Majo Norante
Rött vin torr Italien Molise (IT) Biferno DOC (IT)
70659-IT-RW-BL-001-13
bio bio
Molí Rosso Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante
Molí Rosso Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante
Rött vin torr Italien Molise (IT) Terre degli Osci IGT (IT)
70659-IT-RW-BL-002-16
bio bio
Don Luigi Molise Riserva DOC 2012 - Di Majo Norante
Don Luigi Molise Riserva DOC 2012 - Di Majo Norante
Rött vin torr Italien Molise (IT) Molise DOC (IT)
70659-IT-RW-BL-006-12
Ensis Taurasi DOCG 2013 - Vesevo
Ensis Taurasi DOCG 2013 - Vesevo
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Taurasi DOCG (IT)
70697-IT-RW-AG-008-12
Bolonero Castel del Monte Rosso 2019 - Torrevento
Bolonero Castel del Monte Rosso 2019 - Torrevento
Rött vin torr Italien Apulien (IT) Castel del Monte DOC (IT)
70729-IT-RW-BL-001-17
Guaglione Irpinia Aglianico DOC 2019 - I Capitani
Guaglione Irpinia Aglianico DOC 2019 - I Capitani
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Irpinia DOC (IT)
70017-IT-RW-AG-001-18
Taurasi Bosco Faiano DOCG - I Capitani Taurasi Bosco Faiano DOCG - I Capitani
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Taurasi DOCG (IT)
70017-IT-RW-AG-002-13
1 från 2

Aglianico-vin från Basilicata och Kampanien

Karaktären hos de röda vinerna Aglianico är präglad av odling på små, spridda terrasser på utdöda vulkaner, t.ex. Monte Vulture i Basilicata eller kullarna runt Taurasi. Där visar sig Aglianico vara mycket fyllig och tanniner, tillsammans med en reducerad men ändå framträdande syra. En sammetslen struktur som är insvept i en rubinröd till djupt mörk klänning vittnar om den krävande vinifieringen som börjar från den sena skörden på vingårdarna som kantas av vulkanisk sten. Aglianico är speciell på många sätt, men det är framför allt smaken som gör druvsorten populär och eftertraktad.

Aglianico smak och karaktär

Smaken av Aglianico rödvin kännetecknas av starka tanniner och en uttalad syra, som utvecklas till en väl avrundad njutning vid långvarig lagring. De sammetslena tanninerna ger vinet från södra Italien en fyllig kropp med koncentrerad kryddighet. I smaken rekommenderas kraftfulla aromer av vulkaniskt ursprung eller av plommon, choklad och mörka vilda bär. Tack vare druvsorten Aglianicos sena mognad utvecklas kraftfulla aromer, men de blir också fräscha tack vare den nattliga kylan. Färgen är präglad av de tjockskaliga och tanninrika druvorna och fyller glaset med rubinröd prakt.

Den bästa Aglianico - DOCG Taurasi och DOC Aglianico del Vulture

Kampanien och Basilicata är predestinerade för druvsorten Aglianico tack vare jordmån, klimat och läge. Druvorna växer tidigt och mognar sent - skörden börjar ibland redan i november. Odling i norra delen av landet är därför inte möjlig, eftersom druvorna inte skulle nå sin fulla mognad. Aglianico odlas därför nästan uteslutande i södra Italien. Andra odlingsområden finns i Kalifornien och Australien.

De bästa Aglianico-vinerna kommer dock från regionerna Kampanien och Basilicata. Här får vinerna DOCG-status på upp till 600 meters höjd över havet, till exempel i Taurasi eller som DOC Aglianico del Vulture. Längs den utdöda vulkanen Monte Vulture produceras DOC Aglianico del Vulture som vinifieras på en enda vingård och ger mörka, koncentrerade och tanninrika viner som bara blir bättre med åldern.

Lagringstid för Aglianico rödvin

Med sina starkt uttalade tanniner är Aglianico rödvinet inte bara idealiskt lämpat för lång lagring, utan rekommenderas också starkt. Aglianico bör dock inte drickas ung. Genom lagring försvinner de framträdande tanninerna och syran, vilket gör vinet runt och sammetslent. Liksom alla rödviner bör Aglianico förvaras svalt, mörkt och temperaturbeständigt tills den optimala tiden för att servera det ädla vinet har kommit, ungefär fem år efter vinifieringen.

Aglianico-druvor i vinkällaren - med syrareduktion och trä

I vinkällaren genomgår druvorna en mycket skonsam vinifiering. På grund av den starka syran är det i de flesta fall nödvändigt med en biologisk syrareduktion, som vanligtvis sker i träfat. Detta ger vinet en krämig struktur och en ädel träighet. Från odling till skörd och framställning av vinet genomgår det röda vinet Aglianico en vinifieringsprocess som uppfyller de högsta kraven. Du kan smaka det, du kan uppskatta det - Aglianico är speciell.

Reduktion av malolaktisk syra - från vinodlarens trickslåda

Malolaktisk syrareduktion (Malo) eller biologisk syrareduktion (BSA) är reduktionen av äppelsyra i vin av en bakterie som heter Oenococcus oeni. Bakterien omvandlar äppelsyra till mjölksyra och koldioxid. Detta gör vinet mjukare och krämigare och innehåller därför mindre syra. Denna process är ett viktigt sätt att göra vinet mjukare, särskilt när det gäller mycket sura viner. 

Namnet Aglianico - ursprung och etymologi

Aglianico-druvan är gammal, mycket gammal; den sägs vara mer än 2 500 år gammal. Den allmänna uppfattningen är att det var fenicierna som transporterade druvsorten från Grekland till södra Italien via sina handelsvägar och kolonisation. Namnet Vitis Helenica - grekiskt vin - är en synonym till Aglianico som alltid används i detta ursprung. Bevisen för denna teori är dock relativt tunna. DNA-analyserna visade inte på något samband med druvsorten Aglianico och druvsorter från Grekland. Analysen visade snarare på nära släktskap med druvsorter från Kampanien och Basilicata, framför allt med Aglianicone, som härstammar från Aglianico. 

Antagandet att Aglianico har grekiskt ursprung går tillbaka till 1581, från en forskare vid namn Giambattista della Porta. Han likställde den gamla druvsorten Helvola, som Plinius den äldre beskrev, med hellanico - en grekisk druva. Från och med då var det accepterat bland vinskribenterna att Aglianico är lika med hellanico , lika med grekisk druvsort.

Denna tes motsägs dock av många fakta, framför allt av färgen på de två vinerna. Helvola var ett gulaktigt vin, medan Aglianico-druvorna är mycket mörka. Dessutom fanns adjektivet hellenicus, som beskrev föremål av grekiskt ursprung, inte på Plinius den äldres tid. I romerska källor talades det alltid om graecus, grekiska druvor, men aldrig om helleniska druvor.

Det första skriftliga omnämnandet av Aglianico kommer från 1520 i ett dokument från greve Giulio Antonio Acquaviva d'Aragona, som också odlade Aglianiche bland sina vinstockar - plural för Aglianico. Ett etymologiskt ursprung från spanskan är troligt, eftersom det första omnämnandet av Aglianico går tillbaka till tiden för den spanska ockupationen av Italien. Det spanska ordet för slätt llano ger ett varmt spår av ursprunget till namnet Aglianico, eftersom stavelsen lla uttalas glia på italienska. Om man tar hänsyn till äldre dialekter, där druvsorten kallas la Glianica , är betydelsen av namnet Aglianico uppenbar: slättens druva.

Köp Aglianico vin

Beställ Aglianico vin online i vår vinbutik. Här kan du uppleva fördelarna med avslappnad shopping hemifrån eller på resande fot och dessutom dra nytta av vår snabba och säkra leverans. På VINELLO.co.uk kan du göra en resa genom världens vinutbud och upptäcka förstklassiga och prisbelönta röda viner, vita viner och rosé till låga priser och i ett färgstarkt överflöd. Köp Aglianico vin online och vi avstår från fraktkostnader för köp över 120€. Skicka ditt paket till nästan hela världen och köp utan bekymmer internationella och nationella vinspecialiteter.

För frågor och önskemål står vi till ditt förfogande. Du kan nå oss via e-post på [email protected], via telefon på 0351 - 469 256 55 eller på Facebook och Instagram @vinello_wine. Vi är alltid glada att träffa nya gourmeter och att få uppleva vinets fantastiska värld tillsammans med dig.

Saker att veta om Aglianico
Vad är Aglianico-vin?

Aglianico är en röd druvsort som ger ett tanninrikt och fylligt rött vin. På grund av sin sena mognad odlas druvsorten uteslutande i södra Italien och i varma områden, till exempel i Australien och Kalifornien. Aglianico rödvin produceras ofta på vulkanisk sten och utdöda vulkaner. Aglianico är också känd som södra delens Barolo, vilket tyder på den höga kvaliteten från odling till vinframställning samt den välstrukturerade och aromatiska kroppen.
Vilken är den idealiska temperaturen för Aglianco-vin?

Den optimala dricktemperaturen för Aglianico-vin är mellan 15 och 18°C.
Vilken mat passar bra till Aglianico?

Aglianico rödvin passar bra till rött kött och vilt. Lagrad ost kompletteras också av Aglianico-vin. Aglianico är en italiensk specialitet och passar naturligtvis också bra till det italienska köket.
Behöver Aglianico-vinet andas?

För att utveckla sin fulla potential bör ett Aglianico rödvin hällas upp i en karaff 3 timmar innan det dricks. Om vinet lagras i 5 år kan det dock också drickas direkt efter öppnandet.
Upp Upp
Upp