♥ För närvarande 15 831 viner bara för dig! ♥
Alla priser är inklusive punktskatter!
Säker förpackning!
Pålitlig frakt!

Aglianico

(54)

Aglianico rött vin - sent mognande, tanninrikt, vulkanisk sten. Den urgamla och tjockskaliga röda druvan från Italien har förtjusat vinkännare i årtionden, så mycket att synonymen "Barolo of the South" inte behöver någon ytterligare förklaring. Vi gör det ändå, för det finns mycket mer i Aglianico-vinet än vad man tror. Hög kvalitet, små terrasser längs utdöda vulkaner och ett namn som experterna inte kan hålla med om. 

Läs mer Handla om Aglianico
Stängfilter
från till
%💰  
🏆  
24 h 🚀  
Inga resultat hittades för filtret!
Köp 6, spara 3%!
I Tratturi Rosso 2021 - Cantine San Marzano I Tratturi Rosso 2021 - Cantine San Marzano
Rött vin torr Italien Apulien (IT) Salento IGT (IT)
Indomito Aglianico del Beneventano - Francesco Minini Indomito Aglianico del Beneventano - Francesco Minini
Rött vin torr Italien Kampanien (IT)
Salu
DRICKS!
Salu
Pipoli Aglianico del Vulture DOC 2020 - Vigneti del Vulture
Pipoli Aglianico del Vulture DOC 2020 - Vigneti del Vulture
Rött vin torr Italien Basilikata (IT) Aglianico del Vulture DOC (IT)
Santandrea Taurasi DOCG 2016 - Vinosia Santandrea Taurasi DOCG 2016 - Vinosia
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Taurasi DOCG (IT)
Aglianico Beneventano IGT 2020 - Vesevo Aglianico Beneventano IGT 2020 - Vesevo
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Beneventano IGT (IT)
Salu
bio bio
Aglianico del Taburno DOCG 2018 - La Rivolta Aglianico del Taburno DOCG 2018 - La Rivolta
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Aglianico di Taburno DOCG (IT)
bio bio
vegan vegan
5 Uve Rosse Puglia IGP - Botromagno 5 Uve Rosse Puglia IGP - Botromagno
Rött vin torr Italien Apulien (IT) Puglia IGT (IT)
Pipoli Rosato Basilicata - Vigneti del Vulture
Pipoli Rosato Basilicata - Vigneti del Vulture
Rosévin torr Italien Basilikata (IT)
Contado Aglianico del Molise Riserva DOC 2014 - Di Majo Norante
Contado Aglianico del Molise Riserva DOC 2014 - Di Majo Norante
Rött vin torr Italien Molise (IT) Molise DOC (IT)
bio bio
Ramitello Biferno Rosso DOC 2013 - Di Majo Norante
Ramitello Biferno Rosso DOC 2013 - Di Majo Norante
Rött vin torr Italien Molise (IT) Biferno DOC (IT)
bio bio
Molí Rosso Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante Molí Rosso Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante
Rött vin torr Italien Molise (IT) Terre degli Osci IGT (IT)
bio bio
Don Luigi Molise Riserva DOC 2012 - Di Majo Norante Don Luigi Molise Riserva DOC 2012 - Di Majo Norante
Rött vin torr Italien Molise (IT) Molise DOC (IT)
Salu
DRICKS!
Ensis Taurasi DOCG 2013 - Vesevo Ensis Taurasi DOCG 2013 - Vesevo
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Taurasi DOCG (IT)
Bolonero Castel del Monte Rosso 2019 - Torrevento Bolonero Castel del Monte Rosso 2019 - Torrevento
Rött vin torr Italien Apulien (IT) Castel del Monte DOC (IT)
Salu
Luccarelli Rosso Puglia - Farnese Vini
2020
2021
Luccarelli Rosso Puglia - Farnese Vini
Rött vin torr Italien Apulien (IT)
Epicuro Aglianico Puglia DOP 2021 - Femar Vini Epicuro Aglianico Puglia DOP 2021 - Femar Vini
Rött vin torr Italien Apulien (IT) Puglia IGT (IT)
Giovanni Bellissario Campellaia Rosso Benevento IGP 2017 - Vino Pellegrino Giovanni Bellissario Campellaia Rosso Benevento IGP 2017 - Vino Pellegrino
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Beneventano IGT (IT)
Neromora Rosé Irpinia Rosato DOC 2021 - Vinosia Neromora Rosé Irpinia Rosato DOC 2021 - Vinosia
Rosévin torr Italien Kampanien (IT) Irpinia DOC (IT)
Rajamagra Riserva Taurasi DOCG 2015 - Vinosia Rajamagra Riserva Taurasi DOCG 2015 - Vinosia
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Taurasi DOCG (IT)
Sesto A Quincoce Irpinia Aglianico DOC 2013 - Vinosia Sesto A Quincoce Irpinia Aglianico DOC 2013 - Vinosia
Rött vin torr Italien Kampanien (IT) Irpinia DOC (IT)
1 från 3

Aglianico-vin från Basilicata och Kampanien

Karaktären hos de röda vinerna Aglianico är präglad av odling på små, spridda terrasser på utdöda vulkaner, t.ex. Monte Vulture i Basilicata eller kullarna runt Taurasi. Där visar sig Aglianico vara mycket fyllig och tanniner, tillsammans med en reducerad men ändå framträdande syra. En sammetslen struktur som är insvept i en rubinröd till djupt mörk klänning vittnar om den krävande vinifieringen som börjar från den sena skörden på vingårdarna som kantas av vulkanisk sten. Aglianico är speciell på många sätt, men det är framför allt smaken som gör druvsorten populär och eftertraktad.

Aglianico smak och karaktär

Smaken av Aglianico rödvin kännetecknas av starka tanniner och en uttalad syra, som utvecklas till en väl avrundad njutning vid långvarig lagring. De sammetslena tanninerna ger vinet från södra Italien en fyllig kropp med koncentrerad kryddighet. I smaken rekommenderas kraftfulla aromer av vulkaniskt ursprung eller av plommon, choklad och mörka vilda bär. Tack vare druvsorten Aglianicos sena mognad utvecklas kraftfulla aromer, men de blir också fräscha tack vare den nattliga kylan. Färgen är präglad av de tjockskaliga och tanninrika druvorna och fyller glaset med rubinröd prakt.

Den bästa Aglianico - DOCG Taurasi och DOC Aglianico del Vulture

Kampanien och Basilicata är predestinerade för druvsorten Aglianico tack vare jordmån, klimat och läge. Druvorna växer tidigt och mognar sent - skörden börjar ibland redan i november. Odling i norra delen av landet är därför inte möjlig, eftersom druvorna inte skulle nå sin fulla mognad. Aglianico odlas därför nästan uteslutande i södra Italien. Andra odlingsområden finns i Kalifornien och Australien.

De bästa Aglianico-vinerna kommer dock från regionerna Kampanien och Basilicata. Här får vinerna DOCG-status på upp till 600 meters höjd över havet, till exempel i Taurasi eller som DOC Aglianico del Vulture. Längs den utdöda vulkanen Monte Vulture produceras DOC Aglianico del Vulture som vinifieras på en enda vingård och ger mörka, koncentrerade och tanninrika viner som bara blir bättre med åldern.

Lagringstid för Aglianico rödvin

Med sina starkt uttalade tanniner är Aglianico rödvinet inte bara idealiskt lämpat för lång lagring, utan rekommenderas också starkt. Aglianico bör dock inte drickas ung. Genom lagring försvinner de framträdande tanninerna och syran, vilket gör vinet runt och sammetslent. Liksom alla rödviner bör Aglianico förvaras svalt, mörkt och temperaturbeständigt tills den optimala tiden för att servera det ädla vinet har kommit, ungefär fem år efter vinifieringen.

Aglianico-druvor i vinkällaren - med syrareduktion och trä

I vinkällaren genomgår druvorna en mycket skonsam vinifiering. På grund av den starka syran är det i de flesta fall nödvändigt med en biologisk syrareduktion, som vanligtvis sker i träfat. Detta ger vinet en krämig struktur och en ädel träighet. Från odling till skörd och framställning av vinet genomgår det röda vinet Aglianico en vinifieringsprocess som uppfyller de högsta kraven. Du kan smaka det, du kan uppskatta det - Aglianico är speciell.

Reduktion av malolaktisk syra - från vinodlarens trickslåda

Malolaktisk syrareduktion (Malo) eller biologisk syrareduktion (BSA) är reduktionen av äppelsyra i vin av en bakterie som heter Oenococcus oeni. Bakterien omvandlar äppelsyra till mjölksyra och koldioxid. Detta gör vinet mjukare och krämigare och innehåller därför mindre syra. Denna process är ett viktigt sätt att göra vinet mjukare, särskilt när det gäller mycket sura viner. 

Namnet Aglianico - ursprung och etymologi

Aglianico-druvan är gammal, mycket gammal; den sägs vara mer än 2 500 år gammal. Den allmänna uppfattningen är att det var fenicierna som transporterade druvsorten från Grekland till södra Italien via sina handelsvägar och kolonisation. Namnet Vitis Helenica - grekiskt vin - är en synonym till Aglianico som alltid används i detta ursprung. Bevisen för denna teori är dock relativt tunna. DNA-analyserna visade inte på något samband med druvsorten Aglianico och druvsorter från Grekland. Analysen visade snarare på nära släktskap med druvsorter från Kampanien och Basilicata, framför allt med Aglianicone, som härstammar från Aglianico. 

Antagandet att Aglianico har grekiskt ursprung går tillbaka till 1581, från en forskare vid namn Giambattista della Porta. Han likställde den gamla druvsorten Helvola, som Plinius den äldre beskrev, med hellanico - en grekisk druva. Från och med då var det accepterat bland vinskribenterna att Aglianico är lika med hellanico , lika med grekisk druvsort.

Denna tes motsägs dock av många fakta, framför allt av färgen på de två vinerna. Helvola var ett gulaktigt vin, medan Aglianico-druvorna är mycket mörka. Dessutom fanns adjektivet hellenicus, som beskrev föremål av grekiskt ursprung, inte på Plinius den äldres tid. I romerska källor talades det alltid om graecus, grekiska druvor, men aldrig om helleniska druvor.

Det första skriftliga omnämnandet av Aglianico kommer från 1520 i ett dokument från greve Giulio Antonio Acquaviva d'Aragona, som också odlade Aglianiche bland sina vinstockar - plural för Aglianico. Ett etymologiskt ursprung från spanskan är troligt, eftersom det första omnämnandet av Aglianico går tillbaka till tiden för den spanska ockupationen av Italien. Det spanska ordet för slätt llano ger ett varmt spår av ursprunget till namnet Aglianico, eftersom stavelsen lla uttalas glia på italienska. Om man tar hänsyn till äldre dialekter, där druvsorten kallas la Glianica , är betydelsen av namnet Aglianico uppenbar: slättens druva.

Köp Aglianico vin

Beställ Aglianico vin online i vår vinbutik. Här kan du uppleva fördelarna med avslappnad shopping hemifrån eller på resande fot och dessutom dra nytta av vår snabba och säkra leverans. På VINELLO.co.uk kan du göra en resa genom världens vinutbud och upptäcka förstklassiga och prisbelönta röda viner, vita viner och rosé till låga priser och i ett färgstarkt överflöd. Köp Aglianico vin online och vi avstår från fraktkostnader för köp över 120€. Skicka ditt paket till nästan hela världen och köp utan bekymmer internationella och nationella vinspecialiteter.

För frågor och önskemål står vi till ditt förfogande. Du kan nå oss via e-post på [email protected], via telefon på 0351 - 469 256 55 eller på Facebook och Instagram @vinello_wine. Vi är alltid glada att träffa nya gourmeter och att få uppleva vinets fantastiska värld tillsammans med dig.

Saker att veta om Aglianico
Vad är Aglianico-vin?

Aglianico är en röd druvsort som ger ett tanninrikt och fylligt rött vin. På grund av sin sena mognad odlas druvsorten uteslutande i södra Italien och i varma områden, till exempel i Australien och Kalifornien. Aglianico rödvin produceras ofta på vulkanisk sten och utdöda vulkaner. Aglianico är också känd som södra delens Barolo, vilket tyder på den höga kvaliteten från odling till vinframställning samt den välstrukturerade och aromatiska kroppen.
Vilken är den idealiska temperaturen för Aglianco-vin?

Den optimala dricktemperaturen för Aglianico-vin är mellan 15 och 18°C.
Vilken mat passar bra till Aglianico?

Aglianico rödvin passar bra till rött kött och vilt. Lagrad ost kompletteras också av Aglianico-vin. Aglianico är en italiensk specialitet och passar naturligtvis också bra till det italienska köket.
Behöver Aglianico-vinet andas?

För att utveckla sin fulla potential bör ett Aglianico rödvin hällas upp i en karaff 3 timmar innan det dricks. Om vinet lagras i 5 år kan det dock också drickas direkt efter öppnandet.
Upp Upp
Upp