• ♥ För närvarande 23.134 viner bara för dig! ♥
  • Alla priser är inklusive punktskatter!
  • Säker förpackning!
  • Pålitlig frakt!

Amarone

(24)

Amarone hör till – förutom Barolo och Brunello di Montalcino – de tre mest kända och största DOCG-rödvinerna i Italien. Amarone vinifieras av torkade druvor, vilket leder till höga koncentrationer av vinets innehållsämnen och mycket intensiva aromkombinationer. Genom sin mycket komplexa struktur har Amarone rödvin ett utmärkt mognads- och lagringspotential.

Läs mer Handla om Amarone
Inga resultat hittades för filtret!
Ej tillgänglig
vegan vegan
9999
2017
Ej tillgänglig
vegan vegan
Rött vin Rött vin
torr torr
Italien Italien
Veneto (IT) Veneto
934,48 Skr*
0.75 l (1 245,97 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
Köp 6, spara 2%!
9999
2020
Ej tillgänglig
Köp 6, spara 2%!
Rött vin Rött vin
torr torr
Italien Italien
Veneto (IT) Veneto
338,58 Skr*
0.75 l (451,44 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
Köp 6, spara 2%!
9999
2016
Ej tillgänglig
Köp 6, spara 2%!
Rött vin Rött vin
torr torr
Italien Italien
Veneto (IT) Veneto
570,98 Skr*
0.75 l (761,31 Skr * / 1 l)
15 % rabatt - Sista flaskorna!
Spara här nu!
10 % Vårrea
Våriga priser
Nu bläddra!
Måste-ha viner
Dessa viner bör du njuta av!
Provpaket
Prova mångfald nu & spara!
1
1 - 24 / 24

Många vinexperter anser att Amarone är den mest excentriska toppvinen i Italien. Den kommer från den italienska vinregionen Valpolicella Classico i Veneto och är en torr variant av den söta Recioto - ett annat DOCG-vin från regionen som även det produceras av torkade druvor. För framställningen av de två rödvinerna används druvor av olika druvsorter, närmare bestämt handlar det om druvorna Corvina, Corvinone Veronese, Molinara och Rondinella.

Vad betyder DOCG-status för italienska viner?

DOCG är en förkortning för Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Ursprunget för DOCG-viner kontrolleras och garanteras av den italienska staten. När det gäller kvalitet står de över DOC-viner (Denominazione di Origine Controllata - vin från kontrollerad odling) och därmed utgör de premiumsegmentet inom den italienska vinindustrin. Flaskabeteckning av DOCG-viner måste ske inom deras odlingsområde, en tanktransport före tappning är strängt förbjuden. DOCG-statusen bekräftas genom motsvarande banderoller.
För närvarande gäller 70 viner i Italien som DOCG-produkter. I vinregionen Veneto har utöver Amarone och tre Recioto-varianter ytterligare nio viner denna status.

Amarones födelse – ett misstag vid Recioto-produktionen

Tillverkningen av Amarone börjar med druvtorkningen - det så kallade Appassimento varar i upp till 120 dagar. Ursprungligen praktiserades det endast under särskilt bra år för att producera Recioto - den ultimata vin-delikatessen från Valpolicella-regionen. Den alkoholrika Recioton har, likt portvin, en fruktig-söt aroma - till skillnad från portvin tillsätts dock inget socker i Recioton för att behålla sötman och stoppa jäsningsprocessen. Dess sötma uppnås genom den enorma sockerhalten som uppstår från torkningen av druvorna. Amarone kommer ursprungligen från ett misstag i Recioto-produktionen. På ett leveranssedel nämndes den första gången år 1938, det äldsta som sådant deklarerade Amarone-fatet är från år 1940. De första egensålda Amarone-vinerna började säljas från 1953.

Marknadsföringen av Amarone – först i Kanada

Under 1930-talet återupptogs jäsningsprocessen i den största vinodlarföreningen i Valpolicella Classico med ett fat Recioto - sockerinnehållet i vinet reducerades därmed till några gram restsocker. Även om vinbönderna redan hade erfarenhet av sådana incidenter, förstördes normalt bara små mängder vin genom oönskad jäsning. Denna gång var dock ett fat med flera tusen liter innehåll drabbat - istället för den söta Recioto hade en ultra-tung, nästan torr rödvin med en alkoholhalt av 15 till 16 procent uppstått. För förstört Recioto hade beteckningen Recioto amaro - bitter sötvin - redan tidigare etablerats. Det nya italienska rödvinet fick därför namnet Amarone och skulle så mycket som möjligt marknadsföras. Vinproducenterna i Valpolicella fann slutligen en marknad för sin produkt i Kanada, där det från början var mycket eftertraktat, särskilt bland den stora italienska exilgemenskapen.

Mjukare, mer balanserad Amarone - genom en modifierad tillverkningsmetod

Även många vinkännare har initialt sina svårigheter med en Amarone. Detta vin är tungt och kraftfullt, tanninrikt och har samtidigt en söt och bitter eftersmak. Efter jäsningen lagras Amarone i minst två, men ofta upp till sex år i ekfat. I flaska kan de lagras i flera decennier. Bra Amarone har en krämig textur och komplexa smaker där frukt-, krydd-, tobaks- eller chokladtoner kommer fram. Mindre kvaliteter är däremot starkt präglade av tannin och alkohol.

Framför allt har den yngre generationen av Amarone-producenter nu valt att modifiera tillverkningsmetoden: Druvorna får stå en tid i sin egen saft innan den alkoholhaltiga jäsningen påbörjas, vilket varsamt och försiktigt extraherar deras smaker. Starkare fysiska rörelser av druvmassan under jäsningsprocessen undviks och vinet lagras i fat av slovenskt ek, som ger minimalt med vaniljarom och rymmer upp till 5.000 liter. På så sätt producerade Amarone uppvisar en högre fruktighet och en finare tanninstruktur. De är även komplexa och kryddiga, men känns mjukare, fylligare och mer balanserade än traditionellt tillverkad Amarone.

På vinleveransen VINELLO hittar du ett stort utbud av Amarone.

Upp