• ♥ För närvarande 23.313 viner bara för dig! ♥
  • Alla priser är inklusive punktskatter!
  • Säker förpackning!
  • Pålitlig frakt!

Appassimento-viner

(78)

Appassimento är en italiensk metod som används för att tillverka fylliga och saftiga viner. Vid Appassimento, även kallad Passito, torkas nyplockade och friska druvor på halmmattor och pressas först därefter.

Läs mer Handla om Appassimento-viner
Inga resultat hittades för filtret!
Ej tillgänglig
DRICKS!
Team-Tips
Högsta pris njutning
9999
Ej tillgänglig
DRICKS!
Team-Tips
Högsta pris njutning
4.45
(9)
Rött vin Rött vin
Halvtorr Halvtorr
Italien Italien
Apulien (IT) Apulien Sizilien
180,75 Skr*
0.75 l (241,00 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
DRICKS!
9999
2020
Ej tillgänglig
DRICKS!
5.00
(6)
Rött vin Rött vin
torr torr
Italien Italien
Sizilien (IT) Sizilien
121 101,33 Skr*
0.75 l (161 468,44 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
9999
2022
2023
Ej tillgänglig
5.00
(5)
Rött vin Rött vin
Halvtorr Halvtorr
Italien Italien
Apulien (IT) Apulien
140,75 Skr*
0.75 l (187,67 Skr * / 1 l)
15 % rabatt - Sista flaskorna!
Spara här nu!
10 % Vårrea
Våriga priser
Nu bläddra!
Måste-ha viner
Dessa viner bör du njuta av!
Provpaket
Prova mångfald nu & spara!
1
2 3 4
1 - 25 / 76

Appassimento-metoden

Appassimento-metoden

Den som har provat ett russin vet om den koncentrerade kraften hos vindruvan. Med Appassimento-metoden lyckas italienska vinproducenter överföra denna koncentration till viner. Först sprids noggrant utvalda och friska druvor på stora halmmattor. Oavsett om det är i friluft eller på torra vindar - här ligger druvorna kvar i veckor eller till och med månader. Det "rosinerande" avbryts endast av sporadisk vändning, så att ingen mögel kan bildas. Under veckorna torkar druvorna, vattnet försvinner. Upp till 50 % av druvans vikt går förlorad. Det som återstår är socker och koncentrerade aromer. När önskad sötma uppnås, går det vidare till vinpressningen. 

Appassimento-viner mognar ofta i ekfat och uppvisar en fyllig och kraftfull karaktär, med överdådiga aromer av körsbär, plommon och kryddor. 

Doppio Passo, Ripasso, Appassimento - italienska tillverkningsmetoder

Appassimento är bara en typ av druvberedning i Italien och får inte förväxlas med Ripasso eller Doppio Passo. 

  • Apassimento: flera veckors torkning av druvorna på halm- eller trämattor
  • Ripasso: en andra jäsning på skalen genom tillsats av ung jäst vin
  • Doppio Passo: en cuvée av ett ungt vin och en sent skörd av samma vinrankor 

Kända Appassimento-viner

En av de mest kända Appassimento-vinerna är tveklöst Amarone della Valpolicella från Venetien. Här har metoden använts sedan 200-talet före Kristus, enligt de puniska författarna Mago. Amarone della Valpolicella DOCG kräver att vindruvorna rosineras i minst 2 månader per Passito. Resultatet kan verkligen avsmakas. Ett oerhört sammetslent rödvin med kraftiga aromer och hög alkoholhalt gör Amarone della Valpolicella till ett av de bästa vinerna för fans av italienska röda viner.

Förutom de fylliga röda vinerna använder vinproducenter Appassimento även för vinifiering av söta viner, som Vin Santo eller Recioto. 

Metoden är dessutom inte begränsad till en viss plats. Till exempel i Frankrike genomgår Vin de Paille en liknande process. Även i Sydtyrol och Schweiz finns det sammetslena "halmviner" med Flêtri.

Saker att veta om Appassimento
Was bedeutet Appassimento?
Appassimento ist ein Verfahren, bei dem gesunde Weintrauben auf einer Stroh- oder Holzmatte ausgebreitet werden, um sie zu trocknen. Dadurch ergeben sich konzentrierte Aromen und Zucker in der Traube.
Was ist ein Appassimento Wein?
Weine nach der Appassimento-Methode entstehen aus getrockneten oder rosinierten Weintrauben. Dadurch wird der Wein sehr samtig und vollmundig. Ein Appassimento Wein zeichnet sich zudem durch herrliche Aromen nach Kirsche und Pflaume aus. Die Weine werden meist im Holz ausgebaut und gehören zu den besten Rotweinen aus Italien.
Upp