• ♥ För närvarande 23.142 viner bara för dig! ♥
  • Alla priser är inklusive punktskatter!
  • Säker förpackning!
  • Pålitlig frakt!

Champagne

(295)

Mild böljande kullar med små stycken och snyggt i rad och led uppställda vinstockar: vinregionen Champagne verkar ytligt sett ospektakulär. Men det är värt att ta mer än en snabb titt in i champagnens rike.

Läs mer Handla om Champagne
Inga resultat hittades för filtret!
Ej tillgänglig
9999
Ej tillgänglig
Mousserande Mousserande
brut - bruto brut - bruto
Frankrike Frankrike
Champagne (FR) Champagne
563,68 Skr*
0.75 l (751,57 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
9999
Ej tillgänglig
Mousserande Mousserande
brut - bruto brut - bruto
Frankrike Frankrike
Champagne (FR) Champagne
938,98 Skr*
0.75 l (1 251,97 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
Köp 12, spara 4 %!
9999
Ej tillgänglig
Köp 12, spara 4 %!
Mousserande Mousserande
brut - bruto brut - bruto
Frankrike Frankrike
Champagne (FR) Champagne
233,58 Skr*
0.2 l (1 167,90 Skr * / 1 l)
15 % rabatt - Sista flaskorna!
Spara här nu!
10 % Vårrea
Våriga priser
Nu bläddra!
Måste-ha viner
Dessa viner bör du njuta av!
Provpaket
Prova mångfald nu & spara!

Vingården Champagne

Champagne är det nordligaste vinodlingsområdet i Frankrike och sträcker sig från Marne-dalen och Montagne de Reims till Île de France. Det kontinentala klimatet som dämpas av atlantiskt inflytande och de krit- och kalkhaltiga jordarna skapar idealiska förutsättningar för de klassiska druvsorterna för champagne.

Vinstilar i Champagne

Med tre procent av den franska vinodlingsytan räknas regionen som en av de mindre vinodlingsområdena i landet. Runt 320 Crus (lägen) med mer än 275 000 parseller ger upphov till en ofattbar variation av läckra mousserande viner - från den eleganta champagnen Extra Brut (Champagne Irroy) över den fruktig-balanserade Blanc de Blancs Grand Cru (Champagne Lallier) till den flera gånger prisbelönta årgångschampagnen Comtes de Champagne Rosé 2007, en topprodukt från huset Taittinger. Här är en rad kriterier som du kan överväga vid valet av champagne:

Årgångscuvée eller Vintage:

Non-Vintage-champagner (utan årgång; oftast markerad som NV på etiketten) speglar långsiktigt stilen hos ett champagnehus. Å andra sidan karakteriserar en Champagne millésimé (även årgångs- eller vintage-champagne) ett specifikt skördeår.

Druvsorter: Cuvée eller ren sort

De flesta champagner är cuvées av två eller tre druvsorter. De röda sorterna Pinot Noir, Pinot Meunier och den vita Chardonnay upptar nästan hela odlingsytan. En Blanc de Blancs består däremot endast av Chardonnay, medan Blanc de Noirs endast tillverkas av röda druvor.

Färg: Vit eller Rosé

I Champagne plockas druvorna enbart för hand - en procedur som tillåter en förval och förhindrar att skalet av röda bär spricker under plockningen och blandas med det ljusa fruktköttet. På så sätt kan ljusguldiga till djupt gula basviner framställas från mörka druvor. För tillverkningen av rosé-champagne finns det två metoder (se nedan).

Dosage: från Brut nature till Doux

Avslutningen på champagneproduktionen är dosagen, det vill säga tillsatsen av en rörsockerslösning i motsvarande vin, som modifierar den kraftiga syran i den färska champagnen. För högkvalitativ champagne används ofta en noggrant utvald, ofta lagrad söt reservvin (Réserve) istället för sockerslösningen, som ger mousserande vin den sista touchen. Dosagen för Champagne "Brut Zéro" eller "Nature" innehåller inget tillsatt socker; vätskeförlusten vid degorgering kompenseras med torr stilla vin. För sötma "Doux" får upp till 50 gram sockerslösning per liter tillsättas.

Klimatet i Champagne - perfekt för långsam mognad

Champagne, beläget i nordöstra Frankrike nära engelska kanalen, drar nytta av en komplex blandning av kontinentalt klimat och oceaniska influenser. Maritima luftströmmar ger AOC regelbundet tillräckliga mängder nederbörd och jämnar ut de i grunden extrema kontinentala temperatursvängningarna. Det svala klimatet gynnar den långsamma tillväxtprocessen av de druvsorter som huvudsakligen odlas här, nämligen Pinot Noir (Spätburgunder), Pinot Meunier (Schwarzriesling) och Chardonnay.

Branta sluttningar med kalkjordar för dränering, vattenlagring och subtil mineralitet

Vinstockarna på de branta sluttningarna som främst vetter mot söder, sydost och öst i Paris bassängen gynnar av jämn och optimalt doserad solstrålning. Kritjordar från fossila mikroorganismer, delvis genomträngda med mergel, lera och sand, utgör grunden för de större odlingsområdena Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims och Vallée de la Marne. Precis som en svamp suger kritan upp vatten från ytan och lagrar det som ett naturligt reservoir. Även under den långa, varma torka 2019 var vinstockarna i Champagne "fulla av saft".

Intressant att veta om Champagne

Vad baseras uppdelningen i Grands Crus, Premier Crus och andra lägen på?

Till AOC Champagne hör över 300 vinodlingskommuner. 17 av dem får bära beteckningen "Grand Cru", ytterligare 43 är "Premiers Crus". Alla andra rankas som "terroir non classé". Druvor från platser som inte tillhör någon av dessa grupper är inte tillåtna för tillverkning av champagne. Relevanta kriterier för bedömning inkluderar bland annat terroir (läge, jordmån, klimat, beplantning, vinodling och skörd) och tekniska faktorer (pressning, vintillverkning, etikettering).

Vem uppfann champagnen?

Första välvilliga omnämnanden av sprudlande viner finns sedan 1200-talet. Champagne, som vi känner den idag, utvecklades i många steg under flera århundraden. Några pionjärer inom utvecklingen av "Méthode champenoise":

  • Christopher Merret (1614 - 1695), en engelsk läkare och uppfinnare, presenterade den första receptet för kontrollerad tillverkning av sprudlande viner för Royal Society i London 1662. 
  • Den benediktinska munken Dom Pierre Pérignon (1638-1715) perfekterade assemblagen genom att han lade till röda druvor till de vita druvor som endast användes vid den tiden.
  • Apotekaren Jean-Baptiste François (1792-1838) upptäckte hemligheten bakom den optimala sockerhalten i dosagen.
  • Barbe-Nicole Clicquot (född Ponsardin; 1777 - 1866), tog över driften av sin mans verksamhet som ung änka och var den första kvinnan att leda ett champagnehus. Veuve ("Änka") Cliquot förvandlade läckert, men tidigare grumligt mousserande vin till en dryck av ädel klarhet genom att utveckla "Méthode classique" - att skaka och degorera flaskorna för att få bort jästfällningen från vinet.

Hur tillverkas rosé-champagne?

Både vita och de röda druvsorter som används för champagne har naturligt färglöst fruktkött. Den mer eller mindre intensiva färgen på ett rödvin uppstår genom färgämnen som frigörs från druvskalen under jäsningen och färgar musten. Vid tillverkning av vit champagne förhindrar handplockning, snabb men skonsam pressning och snabb avskiljning av musten att färgämnen från skalen av mörka druvor läcker ut och färgar grundvinet rött.

Rosé-champagne får sina delikata färgnyanser från en av två tillåtna metoder: Antingen tillsätts lite rödvin vid assemblagen, eller så får en liten mängd av skalen från Pinot Noir/Pinot Meunier vara i kontakt med musten under jäsningen, vilket ger grundvinet en roséton.

Upptäck viner från Champagne online på VINELLO

Njut av toppviner från Champagne till förmånliga priser i vår onlinebutik. Hos VINELLO hittar du ett representativt urval av producenter och vingårdar från Champagne. Hos oss handlar du säkert och kan se fram emot en snabb leverans av din beställning. Dessutom erbjuder vi en mängd betalningsalternativ som du kan välja din föredragna metod från.

En annan fördel med VINELLO: Våra sommelierer finns tillgängliga via telefon för en omfattande rådgivning för att ge dig en djupare förståelse av världen av champagneviner. På så sätt hittar du lättare och snabbare dina favoriter, oavsett om det är för ett speciellt tillfälle, en kväll med vänner eller för din egen privata njutning.

Upp