• ♥ För närvarande 24.237 viner bara för dig! ♥
  • Alla priser är inklusive punktskatter!
  • Säker förpackning!
  • Pålitlig frakt!

Madeira viner

(27)

Madera viner: Den portugisiska ön och vinodlingsområdet Madeira ligger i Atlanten. Den vulkaniska jorden på ön och de höga bergen erbjuder utmärkta förhållanden för mognad av olika druvsorter.

Läs mer Handla om Madeira viner
Inga resultat hittades för filtret!
Ej tillgänglig
9999
Ej tillgänglig
5.00
(2)
Starkvin Starkvin
halvsöt halvsöt
Portugal Portugal
Madeira (PT) Madeira
202,98 Skr*
0.75 l (270,64 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
9999
Ej tillgänglig
Starkvin Starkvin
söt söt
Portugal Portugal
Madeira (PT) Madeira
250,98 Skr*
0.75 l (334,64 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
10 % Spring-Sale
9999
Ej tillgänglig
10 % Spring-Sale
Starkvin Starkvin
extra torrt - extra dry extra torrt - extra dry
Portugal Portugal
Madeira (PT) Madeira
262,98 Skr*
0.75 l (350,64 Skr * / 1 l)
15 % rabatt - Sista flaskorna!
Spara här nu!
10 % Vårrea
Våriga priser
Nu bläddra!
Måste-ha viner
Dessa viner bör du njuta av!
Provpaket
Prova mångfald nu & spara!
1
2
1 - 25 / 27

Madeira är känt bland annat för den likaledes namngivna likörvin. Ett Madeira-vin har kvalitetsstämpel DOC – Denominação de Origem Controlada. Madeira betyder hav, vulkanisk sten, solsken och översätts ordagrant till "trä".

Aromatisk mångfald av Madeira-vinet

Dessertvinet Madeira sprakar av mångfacetterade aromer och symboliserar på ett vackert sätt den rika ögruppen. De fruktiga aromerna av Madeira-vinet är apelsin, citron eller aprikos. Nötter, kaffe, honung eller vanilj är ytterligare naturliga aromer i den populära likörvin. Madeira-vinet harmoniserar också med den angenäma doften av choklad, kola eller karamell. Den ädla mångfalden i buketten lovar ren njutning.

En lycklig slump förbättrar Madeira-vinet

Omringad av det blå Atlantiska havet har ön Madeira sedan lång tid tillbaka varit en viktig knutpunkt för sjöfarten. Sjöhandeln under stora upptäckternas tid fick förstås inte ske utan den doftande Madeira-vinet. Det berikade vinet lagrades i stora träfat i buken på de portugisiska Naos. De två- och tre-mastade fartygen påbörjade sina långa handelsresor från Madeira till avlägsna mål. Sydasien, Sydostasien, Filippinerna och indonesiska ögrupper gladdes mycket åt dessertvinet. I den Nya världen var det karismatiska vinet naturligtvis också eftertraktat.

Sjöfarten under de stora upptäckterna var besvärlig. Framför allt sträckte sig sjöhandelsresorna över en ytterst lång tidsperiod. Genom det ständiga upp- och nedgående av vågorna och den bestående värmen från det tropiska klimatet uppstod en lycklig slump för Madeira-vinet. Sockret, som är rikt förekommande i likörvinet, karameliserades och gav en intensivare, rundare och bättre smak. Sjöfarare och tidiga vinproducenter av Madeira-vinet märkte snabbt detta. I årtionden höll de fast vid de insikter som vunits för att förbättra dessertvinet och navigerade med det över stora delar av världen. Idag går man fortfarande tillväga på liknande sätt. Det är inte längre nödvändigt att lagra det aromatiska Madeira-vinet på fartyg och hitta den nödvändiga värmen i söder. Vinet värms idag jämnt under månader i enorma fat av betong eller rostfritt stål och jäses.

Den traditionella vinskörden på Madeira

När de fruktiga druvorna har slutfört den solsken-badade mognadsprocessen börjar vinskörden. Från augusti skördas de. Den traditionella vinskörden av Madeira-vinet praktiseras numera dock sällan, men är en verklig syn. De fylliga druvorna klipps från vinrankan, fraktas i voluminösa korgar av pil, som sedan bärs av skördearbetarna nerför den branta backen till vinpressen till fots. De söta frukterna krossas sedan barfota av flera hjälpare i enorma fat. Även om den rytmiska rörelsen av benen är mödosam och tar mycket kraft, så är ansträngningen värt det – den läckra druvsaften samlas och bearbetas senare till Madeira-vin. Numera är dock processen till stor del automatiserad.

Vindruvor från ön Madeira

Vinodlingsområdet Madeira har flera druvsorter som ger vinets oersättliga smak. Slutligen klassificeras smaken som torr, halvtorr, halv söt och söt. Följande druvsorter används numera ofta för vinifieringen av Madeira-vinet.

  • Sercial
  • Verdelho (ibland även kallad Verdelho Tinto)
  • Bual
  • Malmsey

Terroir av vinodlingsområdet Madeira

Den vulkaniska stenen på ön Madeira ger druvorna utmärkta förhållanden för mognad. De branta sluttningarna i den bergiga norr- och sydsidan av ön kräver terrassbyggande. Eftersom norr har en högre höjd över havsnivån än söder, faller det betydligt mer nederbörd i de norra delarna av Madeira. Genom ett kanalssystem, den så kallade Levada, leds regn från norr och mitt av ön till de södra vinodlingsområdena. Levada är å ena sidan smala kanaler, å andra sidan har de en medföljande vandringsstig som tjänar turismen. Jorden består utöver vulkanisk sten av lera och ton. De innehåller många mineraler som främjar den angenäma syran av Madeira-vinet. Intensiv solstrålning förser de vita och röda druvsorterna med närande värmeförhållanden.

Klimatet på Madeira

Madeiras klimat är subtropiskt. Den vulkaniska ön har nästan lika temperaturer året runt (mellan 19 och 26ºC). Under de sena vår- och huvudsommar-månaderna finns det i genomsnitt 10 soltimmar per dag. Norr är regnigt, medan söder, särskilt vid huvudstaden Funchal, är ganska nederbördsfattigt. Denna kontrast kan ibland observeras på Madeira en och samma dag. Under vintermånaderna ökar nederbörden. Ändå erbjuder klimatet på Madeira många möjligheter att tillbringa härliga soliga dagar och njuta av varma vattentemperaturer.

Köp vin från Madeira online på VINELLO

I sortimentet av online-vinhandel VINELLO.se hittar du ett rikt urval av viner från portugisiska Madeira. Upptäck på VINELLO.se torra och söta, mörka och ljusa delikatesser med kvalitetsstämpeln DOC från Madeira. Vår service anpassar sig efter dina behov: Bekväm betalning i vår butik, snabb och säker frakt nästan världen över. 

Skriv till oss om du har önskemål eller frågor. Via e-post når du oss på [email protected]. Ring oss, vi pratar gärna med dig och ger dig en grundlig rådgivning. Vårt telefonnummer är 0351 – 469 256 55. Du hittar oss på Facebook och Instagram @vinello_wine. Vi ser fram emot att höra från dig!

Saker att veta om Madeira
Wo liegt die optimale Trinktemperatur für Madeirawein?
Wir empfehlen einen süßen Madeirawein bei einer Trinktemperatur von 15 bis 18ºC zu genießen. Trockene Madeiraweine können mit 11 bis 13ºC deutlich kälter verzehrt werden.
Wie wird Madeirawein vom Winzer gelagert?
Abgesehen von der kontinuierlichen Erhitzung des hochklassigen Dessertweins, erfolgt die Lagerung des Madeirawein stehend. Das ist ein starker Gegensatz zur Lagerung anderer Weine. Für den Madeirawein bietet sich dieses Verfahren an, weil Oxidation und Gasaustausch im bauchigen Holzfass so garantiert werden.
Wie hoch ist der Alkoholgehalt von Madeirawein?
In der Regel liegt der Alkoholgehalt eines Madeirawein zwischen 17 und 22%. Er ist damit ein verstärkter Weintyp.
Upp