• ♥ För närvarande 23.134 viner bara för dig! ♥
  • Alla priser är inklusive punktskatter!
  • Säker förpackning!
  • Pålitlig frakt!

Mousserande viner

(1.782)

Mousserande vin skummar vackert, i alla former, från alla hörn av världen. 

Läs mer Handla om Mousserande viner
Inga resultat hittades för filtret!
Ej tillgänglig
DRICKS!
9999
Ej tillgänglig
DRICKS!
4.75
(8)
Mousserande Mousserande
brut - bruto brut - bruto
Frankrike Frankrike
Languedoc-Roussillon (FR) Languedoc-Roussillon
201,78 Skr*
0.75 l (269,04 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
Köp 36, spara 8 %!
9999
Ej tillgänglig
Köp 36, spara 8 %!
5.00
(1)
Mousserande Mousserande
torr - dry - sec torr - dry - sec
Italien Italien
Veneto (IT) Veneto
138,78 Skr*
0.75 l (185,04 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
Köp 36, spara 8 %!
9999
Ej tillgänglig
Köp 36, spara 8 %!
5.00
(1)
Mousserande Mousserande
brut - bruto brut - bruto
Italien Italien
Veneto (IT) Veneto
119,38 Skr*
0.75 l (159,17 Skr * / 1 l)
15 % rabatt - Sista flaskorna!
Spara här nu!
10 % Vårrea
Våriga priser
Nu bläddra!
Måste-ha viner
Dessa viner bör du njuta av!
Provpaket
Prova mångfald nu & spara!
1
2 3 4 5 6
1 - 25 / 1739

Mousserande vin är ett nöje: I nästan alla vindistrikt produceras mousserande viner utöver de så kallade stilla vinerna. Champagne, mousserande vin, Prosecco och Co. står för vin njutning i kombination med livsglädje. Glädje som vi på Vinello vinbutik vill förmedla till dig.

Mousserande vin - de tre produktionsmetoderna

Låt dig inte avskräckas av termen! Mousserande vin" är inte alls en syrlig druvjuice av tvivelaktig kvalitet, vilket vissa konsumenter fortfarande tror. Även mycket fina viner som champagne, spumante eller cava är per definition mousserande viner. Livsmedelslagstiftningen definierar dem helt enkelt som alla vinbaserade drycker med en alkoholhalt på minst 10 procent och ett tryck på minst 3 bar. Hur koldioxiden, som är ansvarig för trycket, kommer in i flaskan är av underordnad betydelse i det här skedet. I princip skiljer man mellan tre grundläggande processer vid framställning av mousserande vin 

  • Jäsning på flaska
  • Jäsning i tank
  • Impregneringsprocess

 

Mousserande viner från jäsning på flaska

Den klassiska flaskjäsningen för framställning av mousserande vin utvecklades på 1600-talet av benediktinermunken Pierre Pérignon, men enligt den nuvarande forskningsläget var det inte han som uppfann den. Den andra jäsningen, och därmed berikningen med koldioxid, sker på flaska, som namnet antyder. I den klassiska metoden, även känd som méthode champenoise, tillsätts socker och jäst till grundvinet och det dras in i flaskan, som sedan försluts. Under den alkoholiska jäsningen som nu börjar igen produceras inte bara alkohol, utan även koldioxid och därmed trycket.  

Efter en minsta lagringstid flyttas jästen in i flaskhalsen genom att den skakas av. Därefter avlägsnas jästproppen och flaskan försluts slutligen. Processen var ursprungligen känslig och mödosam, vilket gör det förståeligt att Champagne är en lyxdryck. Dom Pérignon gjorde för övrigt också 0,7 l flaskan respektabel - enligt den genomsnittliga mängden som en man drack under en middag på den tiden. Större avtappningar som fortfarande är vanliga idag, till exempel magnumflaskor, har alltid betraktats som en statussymbol för haute volée.  

Vid transvaseringsprocessen sker den andra jäsningen också på flaskan. Till skillnad från den klassiska metoden är avlägsnandet av jästen dock något förenklat. Det filtreras helt enkelt bort och det mousserande vinet fylls sedan i nya flaskor. Den tryckförlust som normalt uppstår i denna process har kunnat undvikas sedan mitten av 1900-talet genom tekniska lösningar. German Sekt produceras till stor del med hjälp av transvasiermetoden. 

 

Mousserande viner från tankjäsning

I och med det ekonomiska uppsvinget och den därmed ökade efterfrågan på mousserande vin, samt de tekniska möjligheterna sedan 1950-talet, blev tankjäsning ekonomiskt intressant. I denna process sker den andra jäsningen i tanken, varefter det kolsyrade vinet efter filtrering dras till flaskan under mottryck. Produktion av mousserande vin genom tankjäsning är mindre komplicerad än flaskjäsning och därmed mer kostnadseffektiv.  

En speciell form av jäsning i tank är Méthode rurale. Koldioxiden här kommer från den första jäsningen, som stoppas genom kraftig nedkylning. Vinet, som fortfarande är ganska sött, dras nu in i flaskan där det fortsätter att jäsa och bilda koldioxid. Slutprodukten är sötare än mousserande viner från andra jäsningen, det mest kända exemplet är Asti spumante, som produceras i ganska stor skala i Piemonte.

 

Mousserande viner genom impregneringsmetoden

I denna billigaste metod injiceras koldioxid helt enkelt i grundvinet under kylning och tryck. Den mest kända produkten som framställs med denna metod är Prosecco frizzante, som dock i strikt mening inte är ett mousserande vin utan ett halvmousserande vin och som måste klara sig med ett tryck på mindre än 3 bar. Högkvalitativ Prosecco spumante, å andra sidan, produceras vanligtvis genom tankjäsning och skiljer sig från frizzante genom en finare och stabilare perlage.

 

Mousserande viner i världen

Mousserande viner framställdes enligt de metoder som beskrivs ovan i många delar av det gamla Europa. I Tyskland och Österrike kallas de Sekt (jäsning på flaska eller i tank), i Frankrike Champagne eller, om de inte kommer från Champagne, Crémant (båda jäsning på flaska). I Italien är de mest kända mousserande vinerna Prosecco spumante (oftast tankjäsning) och Asti spumante. Från Spanien kommer Cava, för vilken det ställs lika höga kvalitetskrav som för champagne.

Mousserande viner - att njuta av livet med lätthet

Mousserande stunder upplevs oftast i sällskap - och med rätt mousserande vin. Det pärlande vinet är ett mousserande alternativ till konventionellt vin och en värdig lösning före det syraintensiva mousserande vinet och champagnen. Mousserande vin är precis vad du behöver för en sommardag, en fest eller ett trevligt glas med vännerna. Det eleganta mousserandevinet, även känt under det frestande namnet secco, har en fin sötma och berikar varje dag med en ljus färg, fria aromer och en skräddarsydd perlage. Skäm bort dig själv med ett glas, det finns gott om tid för varje dag - nu blir det pärlemor med förstklassiga mousserande viner och Secco Frizzante på VINELLO.

Mousserande vin - trendigt och modernt

Under lång tid var mousserande vin en nischprodukt som inte var särskilt efterfrågad. Det var inte förrän den nya vågen av italienska mousserande viner, som Prosecco Frizzante, som tyska vinodlare vaknade upp och gjorde stora ansträngningar för att förtrolla gommen med mousserande viner av hög kvalitet och underbar lätthet. Mousserande vin tvingar sig inte på smaken, det har mer kolsyra än ett stilla vin, men betydligt mindre än ett mousserande vin. En Secco Frizzante passar alltså utmärkt som aperitif, som en luftig njutning, som ett alkoholiskt ackompanjemang för illustra grupper. Innan det roliga börjar undrar dock många nöjesorienterade älskare av god smak vad skillnaden är mellan mousserande vin, mousserande vin och mousserande vin.

Produktionsprocessen för fina mousserande viner

Mousserande vin är tydligt definierat och skiljer sig från sina släktingar framför allt genom sin kolsyrahalt. Som ett halvperlande vin med minst 7 volymprocent får secco ha ett kolsyraövertryck på mellan 1 och högst 2,5 bar vid 20 °C. Allt över detta värde betraktas som ett mousserande vin. Allt som är högre än så räknas som mousserande vin. Det lätt mousserande pärlande vinet omfattas därför inte av skatten på mousserande vin, men får inte heller saluföras i liknande flaskor och utformning som mousserande vin eller champagne.

Du kan se att mousserande vin skiljer sig mycket från mousserande vin. Detta börjar redan vid jäsningen av vinet. Precis som i stilla vin försvinner den endogena syran, men i mousserande vin fångas den upp och återförs till vinet efter jäsningen. Denna process kallas impregnering. Alternativt kan vinmakaren tillsätta konstgjord kolsyra, även kallad exogen syra, till vinet, men måste då tydligt ange detta på etiketten med beteckningen mousserande vin med tillsatt syra. Alla beteckningar för mousserande vin finns:

  • Mousserande vin med tillsats av syra
  • Pärlvin
  • Pärlvin med geografisk beteckning
  • Mousserande kvalitetsvin från specificerade områden

Skillnaden mellan mousserande vin och pärlande vin

Pärlvin

  • Övertryck mellan 1 och 2,5 bar vid 20 °C
  • Minst 7 % vol.
  • Skatt på mousserande vin inte tillämplig
  • Varianter av mousserande vin: Prosecco Frizzante, Secco

Mousserande vin

  • Övertryck på minst 3 bar vid 20 °C
  • Minst 9,5 % vol.
  • Skatt på mousserande vin på 136 euro/hl, vilket motsvarar 1,02 euro per liter
  • Varianter av mousserande vin: Champagne, Sekt, Crémant, Cava, Prosecco Spumante

Skatt på mousserande vin i Tyskland

Denna punktskatt tillämpas på alla mousserande viner med en propp som är fäst med en hållanordning eller som har ett övertryck på minst 3 bar vid 20 °C på grund av löst koldioxid. Pärlvin uppfyller inget av dessa kriterier och är därför befriat från skatten på mousserande vin. Detta är också anledningen till att mousserande viner och seccos ofta är billigare än mousserande vin eller champagne.

Saker att veta om mousserande vin

Vad är mousserande vin?

Mousserande vin är ett vin som har berikats med koldioxid. CO²-halten får endast ligga mellan 1 och högst 2,5 bar vid 20 C. Ett mousserande vin kännetecknas av en filigran perlage och en fin sötma.

Vilken är den idealiska dricktemperaturen för mousserande viner?

Den perfekta dricktemperaturen för mousserande viner är mellan 6 och 8 °C.

Hur är det med hållbarheten för mousserande viner?

Mousserande viner är redan på toppen av sin mognad när du köper dem. Detta innebär att det mousserande vinet kan avnjutas omedelbart. För kortvarig förvaring - ca 1 år - placera Secco Frizzante upprätt på en sval och mörk plats.

Hur länge håller en öppen flaska mousserande vin?

Ett mousserande vin kan hålla sig i upp till tre dagar efter öppnandet, då koldioxiden för länge sedan har försvunnit.

Vad passar mousserande vin till?

Mousserande vin och Secco Frizzante är idealiska som aperitif till brunch, frukost, dessert, kakor och bakverk. Mousserande vin är också bra som solodryck på sommaren och på semestern.

Köp mousserande vin online till ett rimligt pris

Känner du redan en lätt pirrighet? Då är det dags att beställa och njuta av mousserande viner och seccos av hög kvalitet från Italien, Tyskland, Österrike och Spanien. Upptäck lättheten hos VINELLO. Vi erbjuder dig ett utsökt urval av mousserande viner till låga priser. Här hittar du mousserande och halvmousserande viner i alla varianter - oavsett om det är frizzante, rosé, torrt, brut, milt eller hur du vill ha det. Köp dina mousserande viner på VINELLO så levererar vi din färska Seccos Frizzante direkt till dig via klimatneutral och försäkrad frakt. Snabbt, pålitligt och mousserande - din VINELLO-vinhandel.

Upp