• ♥ För närvarande 23.228 viner bara för dig! ♥
  • Alla priser är inklusive punktskatter!
  • Säker förpackning!
  • Pålitlig frakt!

Prosecco (180)

Prosecco - populärt bubblande nöje i glaset. Cin Cin med Prosecco säger VINELLO!

Läs mer Handla om Prosecco
Inga resultat hittades för filtret!
Ej tillgänglig
9999
NV
Ej tillgänglig
Mousserande Mousserande
brut - bruto brut - bruto
Italien Italien
Veneto (IT) Veneto
160,18 Skr*
0.75 l (213,57 Skr * / 1 l)

Leveranstid ca. 4-6 arbetsdagar

Ej tillgänglig
vegan vegan
9999
NV
Ej tillgänglig
vegan vegan
Mousserande Mousserande
torr - dry - sec torr - dry - sec
Italien Italien
Veneto (IT) Veneto
138,38 Skr*
0.75 l (184,51 Skr * / 1 l)

Leveranstid ca. 20-22 arbetsdagar

Ej tillgänglig
9999
NV
Ej tillgänglig
5.00
(2)
Mousserande Mousserande
brut - bruto brut - bruto
Italien Italien
Veneto (IT) Veneto
101,38 Skr*
0.2 l (506,90 Skr * / 1 l)

Leveranstid ca. 3-5 arbetsdagar

15 % rabatt - Sista flaskorna!
Spara här nu!
🍂 10 % höstrea 🍂 Höstliga priser
Bläddra nu!
Måste-ha viner
Dessa viner bör du njuta av!
Provpaket
Prova mångfald nu & spara!

Den fuktiga njutningen från nordöstra Italien hör helt enkelt till varje fest, oavsett tillfälle eller tidpunkt. Man kan säga att det mousserande vinet Prosecco är festens liv. Oavsett om det är Prosecco Frizzante eller Prosecco Spumante, smakar den viktiga extra portionen frukt och flora, garnerad med fin perlage, lättsam livsglädje. Cin Cin Cin! 

Mousserande, fruktig och vital - Prosecco från nordöstra Italien

Det mousserande vinet Prosecco kommer från en av de mest pittoreska regionerna i Italien, där Alperna smälter samman med Medelhavets milda landskap. Prosecco kombinerar alltså en redan sydlig temperament med fruktiga toner som är mer typiska för nordligare vingårdar. Tillsammans med en måttlig alkoholhalt, vanligen mellan tio och elva volymprocent, blir resultatet ett lätt italienskt mousserande eller halvmousserande vin som passar harmoniskt in i alla sammankomster. På grund av sin friska och blommiga smak och sofistikerade aromer är det ett av de mest populära mousserande vinerna bland tyskarna. Grunden är druvan Glera. Prosecco produceras i nio provinser i de italienska vinodlingsregionerna Friuli och Veneto. Regionens vinodlare och vinproducenter grundade 2009 en skyddssammanslutning: Prosecco DOC. Detta har avsevärt förbättrat kvaliteten på Prosecco. Prosecco framställs vid olika tryck: Spumante bubblar mer än Frizzante.

Prosecco DOCG

Prosecco är ursprungligen namnet på en druvsort som odlades uteslutande i ett snävt avgränsat område i den nordöstra italienska provinsen Treviso. Prosecco-druvan uppskattades redan under Romarrikets tid på grund av sitt syrliga, fruktiga temperament. Sedan 2010 är Prosecco en ursprungsbeteckning som omfattar nästan 18 000 hektar vinodlingar i Veneto och angränsande Friuli-Venezia Giulia. Druvsorten kallas nu för Glera. Följande gäller: Varje mousserande vin, mousserande vin eller stilla vin från Prosecco är ett kvalitetsvin som är märkt med DOC (Denominazione di Origine Controllata), DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) eller den nya DOP (Denominazione d'Origine Protetta). 

En druvsort ligger i framkant i produktionen

Glera-druvan är ganska sur. Den utvecklar därför fruktiga aromer som ofta påminner om äpplen och päron eller om mjuka frukter och citrusfrukter. För att framhäva dessa primära aromer sker skörden oftast så tidigt som möjligt. Dessutom är handskörd utbredd bland vinproducenterna i Prosecco, eftersom vinrankorna ofta ligger på branta sluttningar där det inte är möjligt att använda maskiner. Detta ger också en högre avkastning och bättre kvalitet. 

För produktion av Prosecco används huvudsakligen druvor från Glera med en enda sort. För att avrunda aromerna får dock andra sorter tillsättas upp till högst 15 procent. Dessa måste dock också vara typiska representanter för regionen, till exempel Bianchetta, den något längre Glera lunga, Perera eller Verdiso.

Prosecco Frizzante och Spumante

I högkvalitativ Prosecco produceras kolsyran genom jäsning i tank eller flaska. Här skiljer man mellan mousserande vin Prosecco Frizzante och mousserande vin Prosecco Spumante. I Frizzante skapar kolsyran ett mindre tryck än i mousserande vin och mousserande vin. Den når mindre än tre bar. Enkla representanter kan också fås att glittra genom kontrollerad kylning och tryckprocesser. Med frizzante är det dessutom ofta möjligt att stänga flaskorna med ett skruvlock. Spumante däremot har ett kolsyretryck på minst tre bar och är alltså ett italienskt mousserande vin. Det kan dock endast kallas mousserande vin Prosecco om kolsyran skapas genom en andra jäsning. I Italien finns det förresten också en Prosecco som ett stilla vin, men den hittar sällan över Alperna.

Prosecco Spumante 

Prosecco Spumante är ett mousserande vin som producerar sin egen kolsyra genom jäsning i flaskan eller tanken. Den höga kolsyrehalten är perfekt för en elegant perlage som håller länge i glaset. Ett klassiskt kännetecken för Spumante är agraffe, det trådhandtag som håller korken på plats mot det höga trycket på 3 bar eller mer.

  • Perlage: fint och långvarigt
  • Alkohol: minst 11,0 % vol.
  • Syra: minst 4,5 g/l
  • Skatt DE:1,02 € per 0,75l
  • Tryck ca:från 3 -5 bar

 

Prosecco Frizzante 

Prosecco Frizzante är ett mousserande vin till vilket den relativt låga kolsyran tillsätts genom konstgjort tryck och kylning. När Frizzante väl har öppnats förlorar det snabbt sin perlage och förvandlas till ett mousserande vin som smakar som en stall, så det bör konsumeras snabbt. Det konstgjorda trycket på endast 1 -2,5 bar gör det möjligt att hålla korken på plats endast med en spago (snodd). Alternativt används kronkorkar eller skruvkapslar.

  • Perlage: kortlivad
  • Alkohol:minst 10,5 % vol.
  • Syra: minst 4,5 g/l
  • Skatt DE: 1,02€ per 0,75l / ingen, om under 3 bar och stängd utan kork med hållanordning
  • Tryck ca: 1-2,5 bar
Saker att veta om Prosecco
Är prosecco och mousserande vin samma sak?
Prosecco och mousserande vin skiljer sig åt på många sätt, till exempel när det gäller druvsort, produktion, smak och bubbelkoncentration. Förutom de grundläggande riktlinjerna skiljer sig de två mer åt i produktionsprocessen. Den friska och lätta Prosecco framställs med Charmat-metoden, vilket innebär jäsning i flera rostfria ståltankar. Mousserande vin av hög kvalitet, å andra sidan, produceras vanligtvis på samma sätt som champagne. Méthode Traditionelle, där den andra jäsningen sker i flaskan.
Vad är Prosecco?
Prosecco är förmodligen Italiens mest kända mousserande vin eller pärlande vin. Det kommer från Friuli och Veneto i den nordöstra delen av landet. Basvinet framställs huvudsakligen av druvsorten Glera. Efter flera jäsningar och tillsats av jäst, socker och den slutliga doseringen produceras en fruktig, lätt Prosecco med en lätt perlage.
Vad är en bra Prosecco?
En bra Prosecco känns först och främst igen på att den har DOCG-status. Detta garanterar att Prosecco har vinifierats i enlighet med de officiella riktlinjerna. Det italienska mousserande vinets ursprungliga hemvist är Conegliano Valdobbiadene, där Prosecco än idag framställs på traditionellt sätt. Om Prosecco har denna beteckning på etiketten kan du dricka den med tillförsikt.
Vad är Prosecco brut?
Brut är den franska termen för mousserande viner med låg restsötma och en bitter avslutning. Brut motsvarar därför det tyska trocken. Mousserande viner med ännu mindre restsötma betraktas som extra brut.
Hur tillverkas Prosecco?
Så snart de senmogna Glera-druvorna har mognat på vingården förs skörden till vinkällaren, där den rengörs, pressas och blandas. Den resulterande saften rinner sedan in i den första tanken för den första jäsningen. Resultatet är basvinet, fruktigt, aromatiskt och med låg alkoholhalt. Socker och jäst tillsätts till det stilla vinet i den andra slutna tanken. Detta startar den andra jäsningen och de populära bubblorna bildas. Detta tar 3 till 12 månader, beroende på kvaliteten på den färdiga Prosecco. Innan det mousserande vinet överförs till den tredje tanken kyls den andra tanken och jäsningen stoppas. Allt som inte ska finnas i Prosecco, t.ex. jästrester, filtreras nu. I den tredje tanken tillsätts doseringen. Detta bestämmer sötman i Prosecco. Slutligen tappas vinet på flaska under högt tryck. Detta beror på att perlage ska nå glaset och inte fly under produktionen.
Hur förvarar du Prosecco?
Prosecco är som bäst när den förvaras upprätt på en sval, mörk plats vid en konstant temperatur.
Vad är hållbarheten för Prosecco?
Mousserande och sprudlande viner är i allmänhet inte gjorda för lång lagring. Detta gäller även för fin champagne och i synnerhet för mousserande, lekfull Prosecco. Det måste avnjutas färskt. Flaskorna kan dock vanligtvis förvaras i ett till två år under goda lagringsförhållanden. Ett mousserande Prosecco-vin eller Spumante av mycket hög kvalitet kan lagras i upp till tre år eller lite längre.
Hur länge håller öppnad Prosecco?
Eftersom Prosecco Frizzante till sin natur har lägre tryck än mousserande vin eller mousserande vin, är det lämpligt att tömma flaskorna direkt efter öppnandet. Bara två eller tre timmar senare har de subtila bubblorna avtagit avsevärt. En Prosecco Spumante behåller sin struktur lite längre. Den kan förvaras i kylskåpet till nästa dag med en speciell försegling.
Vad är alkoholhalten i Prosecco?
Alkoholhalten i en Prosecco Frizzante är minst 10,5 volymprocent, medan en Prosecco Spumante har en alkoholhalt på minst 11,0 volymprocent.
Vid vilken temperatur dricks Prosecco?
Den ideala dryckestemperaturen ligger mellan sex grader för en Prosecco brut och nio grader för en halvtorr Prosecco. Om en okyld flaska snabbt måste få dricktemperatur rekommenderas frappemetoden. Det innebär att flaskan placeras i en champagnekylare fylld med isbitar. Tillsätt sedan kallt vatten och salt. Efter cirka 20 minuter är även en Prosecco från hyllan redo att hällas upp i champagneglaset.
Dryckesrekommendationer - när bör Prosecco drickas?
Det finns ett enkelt svar på denna fråga: alltid! Mousserande Prosecco är en dryck för alla tillfällen, precis som mousserande Prosecco. Prosecco spelar naturligtvis en viktig roll som aperitif, men kan också serveras till förrätter och lättare rätter. Tack vare sin uppfriskande, fruktiga karaktär är den också en favorit vid alla sociala sammankomster.
Vilken mat passar bra till Prosecco?
Vit fisk som förrätt eller huvudrätt harmonierar med Prosecco i nästan alla typer av tillagning. Prosecco mousserande vin är också ett populärt tillbehör till caprese och många andra sommarspecialiteter från Bella Italia. Tips: Prosecco passar utmärkt till många pasta- och risottorätter.
Upp