Historien om vingården Proschwitz Castle - Prinz zur Lippe
Vin har odlats på Proschwitz-sluttningarna ovanför Elbe i mer än 850 år. Fram till reformationen producerades här till och med det mesta av Sachsens rättvis vin. Länge ägdes vingårdarna på Schloss Proschwitz av familjen zur Lippe, men efter krigsslutet exproprierades marken i Östtyskland utan ersättning och användes som jordbruksmark. Det var inte förrän i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet som vinstockar började odlas igen.
Våren 1990 avgjordes slutligen återköpet och privatiseringen av vingården Schloss Proschwitz. Arvingen och vinmakaren Prof. Dr. Georg Prinz zur Lippe återvände alltså också från München till Meissen. Sedan dess har vingårdsområdena kontinuerligt utökats. Under tiden sträcker sig vingårdarna i Schloss Proschwitz vingård cirka 5 km längs Elbe. Alla vingårdarna i Proschwitz ägdes en gång i tiden av kyrkan. För närvarande odlar vingården Schloss Proschwitz cirka 70 hektar vinodlingar från de tre tidigare kyrkliga vingårdarna som tillhörde biskopen av Meissen.
Weingut Schloss Proschwitzs vingårdar
Vingårdarna ligger i ett idylliskt läge ovanför Elbe, med utsikt över den berömda porslinsstaden Meissen. Vingården Schloss Proschwitz är den största enskilda vingården i Sachsen, tillsammans med vingården Kloster Heilig Kreuz. Jordmånen kännetecknas av röda granitstenar och ett brett lager av löss.
Vingårdarna odlas enligt riktlinjerna för kontrollerad miljövänlig vinodling. Gödningsmedel och bekämpningsmedel används sparsamt och är skonsamma mot nyttiga insekter, vingårdarna planteras med vegetation och avkastningen är medvetet reducerad.
Beskärningen börjar i december och fortsätter till mars. Syftet är att minska avkastningen för viner som är särskilt extraktrika. Endast en frukt- och en bärande vinstock beskärs, till 6-8 ögon per kvadratmeter. Det gamla träet skärs också ut.
Tack vare de fukthållande jordarna av löss, syenit och granit är de senaste årens minskade nederbörd inte ett stort problem för Schloss Proschwitz vingård. Jorden måste dock förberedas på lämpligt sätt så att den absorberar fukt väl men inte bara avdunstar igen.
Från slutet av augusti skördas druvorna, beroende på väder och druvornas mognad. Grundvinerna för mousserande vin skördas först - ungefär två veckor innan den egentliga skörden börjar. Därefter följer sorter med tidig mognad som Goldriesling och Frühburgunder. Resten av skörden tar ibland mer än åtta veckor. Prädikat-vinerna skördas för hand och selektivt.
Vingårdarna på slottet Schloss Proschwitz
De bästa platserna är:
- Schloss Proschwitz
- Heliga korsets kloster Meissen
Odlade druvsorter
- Müller-Thurgau
- Pinot Gris
- Pinot Blanc
- Pinot Noir
- Frühburgunder
- Traminer
- Pinot Noir
Mer information omSchloss Proschwitz Prinz zur Lippe
Adress | |
---|---|
Företagsnamn: | Weingut Schloss Proschwitz Prinz zur Lippe |
Gata: | Dorfanger 19 |
Stad: | 01665 Diera-Zehren OT Zadel |
Land: | Tyskland |
Region: | Sachsen |
Kontinent: | Europa |
Kontakt & Webb | |
Webbplats: | http://www.schloss-proschwitz.de/ |
E-post: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/SchlossProschwitz?fref=ts |
Telefon: | +49 3521 76760 |
fax: | +49 3521 767676 |
Företag | |
Ägare: | Dr Georg Prinz zur Lippe |
Vin | |
Önolog: | Christoph Reiner |
Källarmästare: | Martin Schwarz |
Vingårdsområde: | 70 Hektar |
Odlade vingårdar: | Schloss Proschwitz, Kloster Heilig Kreuz |
Jordtyp, jordens egenskaper: | roter Granitfelsen, bedeckt von einer bis zu 6m dicken Lössschicht |