Vin Santo - dessertvinens helgedom

(9)

Ett Vin Santo-dessertvin från Italien ger festlig glädje i glaset. Serveras med läckra Cantuccini mandelkakor och upplev den fulla potentialen hos Vin Santo från traditionell produktion. En lätt lekfull sötma, en himmelsk njutning, inte bara för exklusiva tillfällen, utan alltid ett exklusivt ögonblick - Vin Santos söta viner charmar gommen, vännerna och firandet när som helst.

Läs mer Handla om Vin Santo - dessertvinens helgedom
Stängfilter
från till
Bara erbjudanden  
24 h 🚀  
Högt belönad  
Inga resultat hittades för filtret!
Salu
15% Herbst-Sale
Vinsanto del Chianti DOC 1999 - Carpineto
Vinsanto del Chianti DOC 1999 - Carpineto
Dessertvin Vin Santo söt Italien Toskana (IT) Vin Santo del Chianti DOC (IT)
70600-IT-WW-BL-002-99
Vinsanto Bianco dell'Empolese DOC 2011 - Leonardo da Vinci
Vinsanto Bianco dell'Empolese DOC 2011 - Leonardo da Vinci
Vitt vin Vin Santo söt Italien Toskana (IT) Bianco dell'Empolese DOC (IT)
70007-IT-WW-BL-0186-10
-
Vin Santo dell'Empolese DOC 0,5 l 2015 - Fattoria Montellori
Dessertvin Vin Santo mild - doux - sweet - dolce Italien Toskana (IT)
70011-IT-DW-TI-001-05
Salu
Vinsanto del Chianti Classico DOC 2013 - Rocca di Castagnoli
Vinsanto del Chianti Classico DOC 2013 - Rocca di Castagnoli
Dessertvin Vin Santo söt (edelsüß) Italien Toskana (IT)
70012-IT-WW-BL-447-13
Vin Santo del Chianti Classico DOC 0,375 l 2017 - Tenute Marchese Antinori
Vin Santo del Chianti Classico DOC 0,375 l 2017 - Tenute Marchese Antinori
Dessertvin Vin Santo söt Italien Toskana (IT) Vin Santo del Chianti DOC (IT)
70011-IT-DW-BL-001-07
Salu
Vin Santo DOC 0,375 l 2012 - Castello Pomino
Vin Santo DOC 0,375 l 2012 - Castello Pomino
Dessertvin Vin Santo söt Italien Toskana (IT) Pomino DOC (IT)
70217-IT-DW-BL-001-06
-
Vin Santo Sant'Antimo Riserva DOC 0,5 l 2009 - Tenuta Il Poggione
Dessertvin Vin Santo halvsöt Italien Toskana (IT) Vin Santo di Montepulciano DOC (IT)
70015-IT-WW-BL-009-04
Occhio di Pernice Vin Santo del Chianti Rufina DOC 2016 - Fattoria I Veroni
Occhio di Pernice Vin Santo del Chianti Rufina DOC 2016 - Fattoria I Veroni
Dessertvin Vin Santo söt Italien Toskana (IT) Vin Santo del Chianti DOC (IT)
70017-IT-DW-BL-023-08
Salu
Vin Santo del Chianti Toscana DOC 2012 - Rocca delle Macìe
Vin Santo del Chianti Toscana DOC 2012 - Rocca delle Macìe
Dessertvin Vin Santo söt (edelsüß) Italien Toskana (IT)
70012-IT-WW-BL-265-12

Vin Santo - en kulturskatt i Toscana

Det är något mystiskt med Vin Santo sött vin. Vin Santo är inbäddat i Italiens, närmare bestämt Toscanas, rika historia och är mer än bara ett utsökt dessertvin. Det är en symbol för landskapet, människorna och filosofin i en gammal tradition. Vinodlarna som producerar det söta vinet på samma sätt som för hundratals år sedan minns sina föregångares erfarenheter, även om den traditionella produktionen av Vin Santo är hotad av moderna EU-regler. Trots detta pressar de italienska vinodlarna Vin Santo som de alltid har gjort, genom att anpassa sig till bestämmelserna här och där, men alltid med bibehållen trohet mot ursprunget. Vin Santo dessertvin i dag är som det var förr, inte som nutiden vill att det ska vara. Malvasia och Trebbiano, delvis torkade, lufttorkade och lagrade i oändliga mängder på gamla caratellifat. Vin Santo är inte till för snabb njutning, utan en långsam resa in i det förflutna, med sammetslena minnen och en nästan helig ton.

Hur Vin Santo tillverkas

För produktion av Vin Santo används främst de två druvsorterna Trebbiano och Malvasia, som lufttorkas på trätrallor direkt efter skörden. Under flera veckor har druvorna fått en stark koncentration av sötman i fruktkärnan. Beroende på druvornas sötma börjar pressningen med stor försiktighet och försiktig pressning. Det färdiga vinet lagras därför under tak i minst tre år i förseglade tunnor som kallas caratelli. Vin Santo utsätts alltså för konstanta temperaturförändringar mellan sommar och vinter. Detta gör det italienska dessertvinet från Toscana mer robust och ger Vin Santo sin karakteristiska tjocka kropp. För att njuta av din Vin Santo med stil behöver du bara de krispiga cantuccini som med sin fina sötma kompletterar dessertvinet.

Recept Cantuccini

En himmelsk kombination av Vin Santo och Cantuccini kombinerar de båda smakerna och från och med nu är det svårt att föreställa sig menyn utan den. Och för att lägga mycket kärlek i mandelkakorna, varför inte baka cantuccini själv? Här kan du se hur det går till:

Ingredienser:

  • 200 g hela mandlar
  • 300 g mjöl
  • 250 g socker
  • 3 ägg
  • Salt
  • Bakpulver

Rosta mandlarna i en stekpanna och ställ dem åt sidan. Blanda nu mjöl, socker, ägg, salt och bakpulver i en skål till en ganska fast och klibbig deg och tillsätt slutligen de rostade mandlarna. Låt nu degen jäsa i en halvtimme.

Forma degen till en rulle och grädda i en 180° C varm ugn i ca 30 minuter. Ta ut rullen ur ugnen och skär den i jämna skivor. Sätt in dem i ugnen igen i 5 minuter. Låt svalna och cantuccini är redo för din Vin Santo - bon appétit!

Ett dessertvin, ett namn, många legender

Namnet Vin Santo leder oundvikligen till att man tillskriver det söta vinet heliga attribut. Detta är inte helt oväntat, eftersom en franciskanermunk enligt legenden använde Vin Santo för att lindra de sjukas lidande och ge dem smärtlindring. Vin Santo är dessutom idealisk för kyrkliga måltider, eftersom den goda hållbarheten hos en öppnad flaska är praktisk om man bara behöver vin för ceremoniella tillfällen då och då. Ett annat ursprung till namnet på det italienska söta vinet hittades ungefär hundra år senare. När en grekisk biskop drack vinet insåg han att det var santox, vilket betyder gult. Vin santo är dock mer gyllengul, nästan bärnstensgul, än bara gul. Historiker antar också att begreppet härstammar från korstågen. Riddare som smakade ett sött vin på ön Santorini under resan till det heliga landet upptäckte ett liknande vin i Toscana på hemresan och jämförde det med vinet från Medelhavsön Santorini. Alla dessa legender är trovärdiga, men ingen av dem har hittills bevisats, men Vin Santo smakar likadant förr som idag - himmelskt gott.

Saker att veta om Vin Santo

Vad är Vin Santo dessertvin?

Vin Santo är ett sött vin från Italien, främst från regionerna Toscana, Marche och Umbrien. Den produceras på ett mycket traditionellt sätt och anses av vinkännare vara en absolut specialitet från Toscana. Den söta karaktären i den guldgula och nästan oljiga kroppen innehåller toner av nötter, sultaniner, smör och honung och smälter mjukt in i gommen. De typiska druvsorterna Malvasia och Trebbiano lufttorkas på stora träställningar innan de pressas. Mellan den 1 december och den 31 mars får Vin Santo bearbetas ytterligare. Slutligen lagras vinet i träfat på vingårdens vind i minst 3 år, eller minst 4 år för kvalitetsnivån Riserva.

Vad passar bra till Vin Santo?

Vin Santo passar perfekt till cantuccini och söta bakverk. Dessutom harmonierar torkad frukt, kakor och kryddiga ostvarianter med det italienska dessertvinet. Vin Santo passar också bra till alla typer av kontemplativa tillfällen, festligheter, till caféet och som avslutning på en mysig middag.

Hur ska Vin Santo serveras?

Den idealiska dricktemperaturen för en Vin Santo är mellan 8 och 14°, beroende på smak och lagring. Servera Vin Santo sötvinet i ett sherry- eller portvinsglas för att utveckla aromen fullt ut. Ett litet tips: Cantuccini doppas ofta i glaset, men det lämnar en smulig och nästan odrickbar rest. Lägg därför en bit cantuccini på tungan och låt Vin Santo rinna långsamt över den. Det smakar också gott och glaset förblir fritt från smulor.

Hur länge kan Vin Santo lagras?

Vin Santo har en god lagringspotential och kan säkert förvaras i din egen vinkällare i 10 år eller mer. Var dock uppmärksam på årgången på din Vin Santo, eftersom ett dessertvin som redan har mognat i årtionden på fat inte nödvändigtvis överlever långvarig lagring. Även en öppnad flaska Vin Santo håller sig stängd i några veckor, men förlorar en del av sin fräschör med tiden.

Köp Vin Santo dessertvin online till ett rimligt pris

En riktig stjärna bland dessertviner, direkt från Toscanas lantliga hörn. Upptäck harmonin, filosofin och smaken av Vin Santo. Köp ditt utsökta dessertvin billigt och online på VINELLO. Vi presenterar ett perfekt urval av Vin Santo-sötvin av hög kvalitet för trevliga timmar och sublima stunder. Dra nytta av vår snabba, klimatneutrala och försäkrade leverans och snart har du din personliga skatt från Toscana i dina egna fyra väggar. Kompromisslös, himmelsk smak i gyllene reflektioner - Vin Santo är mogen att glädja dig också. Köp Holy Vin Santo till ett bra pris på VINELLO och njut av den fullt ut.

Upp Upp
Upp