Vignamaggios historia
Vignamaggios källarvalv från 1400-talet var början på en lång resa som började för mer än sex århundraden sedan. Idag är Vignamaggio en ekologisk gård med en toppmodern källare och producerar fina viner som återspeglar egenskaperna hos egendomens olika terroirs. Det första dokumentet om vinproduktion på Vignamaggio går tillbaka till 1404, då Amidio Gherardini, som då var delägare tillsammans med sin bror Accerito, i ett originaldokument hänvisade till planer för användning av några tomma tunnor som de ägde. Han läste också upp ett kontrakt om att en överenskommen mängd vin skulle skickas till den törstiga mottagaren av brevet.
Vignamaggio vingårdar
Vignamaggios vingårdar täcker en yta på mer än 70 hektar, som alla odlas enligt principerna för ekologiskt jordbruk. Särskild uppmärksamhet har också ägnats åt att återskapa vissa lokala sorter som Canaiolo Nero och Mammolo.
De viktigaste sorterna på egendomen är dock:
- Sangiovese
- Merlot
- Cabernet Franc
- Cabernet Sauvignon
- Malvasia Bianca
- Trebbiano
Vignamaggio källare
I Vignamaggios källare sker vinframställningen, från urvalet av druvorna till förädlingen av vinet i barriquer och stora ekfat. Under skörden väljs druvorna ut redan på terrassen, som ligger precis ovanför källaren och fungerar som tak. Därifrån överförs druvorna till ståltankar nedanför där jäsningsprocessen inleds.
Vignamaggio viner
Vinerna från Vignamaggio produceras som ett uttryck för det här områdets väsen. Vignamaggios vinmakare och källarmästare har som mål att hitta konsistensen, färgen, balansen, dofterna och historien från dessa kullar i en enda klunk.
Men Vignamaggio är inte bara vin:
Vignamaggio spannmål
Spannmålsodlingen i Vignamaggio har gamla anor. Vete, korn, spelt och havre odlades på den hårdare, mer bördiga jorden i dalens botten, men under århundradena övergavs de eller ersattes av vingårdar.
Vignamaggio Cinta Senese
På Montagliaris slätter hittar du ofta smågrisar som ligger och lurar i skogen och på betesmarkerna. De Cinta Senese-svin som föds upp på gården har 11 hektar skogsmark till sitt förfogande. De badar i dammarna för att svalka sig i värmen, sover i den mjuka halmen i sina inhägnader eller springer genom skogen på jakt efter ekollon.
Vignamaggio olivolja
De soliga sluttningarna i Vignamaggio är täckta av över 7 000 hundraåriga olivträd. När den första höstdimman kommer är grenarna på dessa små silverbladiga träd fulla av saftiga gröna frukter. Oliverna plockas för hand och pressas inom några timmar, vilket gör att oljan behåller sin färskhet och speciella kvalitet.
Grönsaks- och fruktodlingar
Vignamaggios ekologiska fruktodlingar ligger på olika platser i Piano di Montagliaris flodslätt, ett lugnt och orört område längs floden Greve. Plommon-, äppel-, aprikos-, päron- och granatäppelodlingar växlar med spannmålsfält. I den svalaste delen av gården, i anslutning till skogen och floden, har vi vår fruktträdgård med björnbär, hallon och vinbär.
Mer information omVignamaggio
Adress | |
---|---|
Gata: | Località Casole 6 |
Stad: | 50022 Greve |
Land: | Italien |
Region: | Chianti |
Kontinent: | Europa |
Kontakt & Webb | |
Webbplats: | https://vignamaggio.com/ |
E-post: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/vignamaggio |
Twitter: | https://twitter.com/vignamaggio |
Telefon: | +39 0558546653 |