Kamptal ligger högt i norra Österrike, inbäddat mellan Kremstal- och Wachau-dalarna i väster och Wagram i öster. Här, i den vinodlande byn Langenlois, är Loimers vingård en modern och tidlös byggnad mitt i vingårdarna.
Början - att vända sig bort från jordbruk och boskapsuppfödning
Det var Alfed Loimer som på 1960-talet vände ryggen åt det klassiska blandade jordbruket och fokuserade helt och hållet på vin. På den tiden fanns Kamptal inte ens som ett vinområde, och vinerna var snarare rena viner. Den österrikiska vinskandalen 1985 och den efterföljande massiva försäljningsnedgången hjälpte inte regionen att frigöra sig från sin underdogposition, men genom en massiv kvalitetsoffensiv lades grunden för det mycket goda rykte som vinerna från alprepubliken har än i dag.
Det var just vid denna tidpunkt som generationsskiftet från Alfred Loimer till sonen Fred ägde rum. Fred, som påverkades av sina studier i Klosterneuenburg och sina erfarenheter från Nahe och Kalifornien, ville naturligtvis göra allting annorlunda. Tvister var oundvikliga bland Loimers, men de löstes till slut.
Fred Loimer lyfter
1988 är det officiella grundandet av vingården, för vilket Fred Loimer äntligen kunde förvärva en gammal källare från 1700-talet. År 2000 byggde han ett avantgardistiskt vinhus och en vinanläggning, som båda är förbundna under jord, ovanpå den traditionella underbyggnaden, vilket gav honom alla möjliga sorters skällsord från de närliggande vinodlarna.
Vingården som en svart låda
Formen är här bilden av funktionen, för för Fred Loimer är vinet, trots all kontroll, alltid en naturprodukt som aldrig kan bestämmas till 100 procent. Så för honom är vinframställningsprocessen också alltid fylld av slumpmässiga aspekter.
Nytt millennium - nytt tänkande
I början av nittonhundratalet började Fred Loimer utforska biodynamiska koncept. Också inom vinframställningen blev allting mer originellt igen. Mer spontan jäsning, vingårdens egen jäst, lagring på stora träfat, inte längre så starkt fokus på rostfria ståltankar och temperaturkontrollerad jäsning.
Omställning till biodynamik
år 2006 började Loimer konvertera till biodynamisk odling och slog sig samman med andra vinodlare som tänkte och arbetade på samma sätt som han, men som inte ville följa demeter & Co:s extrema riktlinjer. Tillsammans grundade de föreningen "respekt-BIODYN" 2007
Kamptal - ett möte mellan extremerna
Loimer i Kamptal har ett mycket speciellt mikroklimat. Floden Kamp, som kommer från norr och mynnar ut i Donau, har skapat en dal som för med sig sval luft från Waldviertel i söder, där den möter det pannoniska klimatet i öster. Kort sagt leder detta till varma dagar och svala nätter och i slutändan till särskilt aromatiska och långsamt mogna druvor.
6 vingårdar i Kamptal
Loimer, som är medlem i den österrikiska organisationen Traditionsweingüter, kan falla tillbaka på tomter på 6 bästa platser. Dessa är Steinmassel, Heiligenstein, Käferberg, Seeberg, Loiserberg och Berg Vogelsang. Här finns alla typer av jordmånsstrukturer, från paragneiss till glimmerskiffer, fältspat och sandsten, som ger Loimers viner sin ojämförliga mineralitet.
Veltiner, Riesling och mycket mer än så
Hos Loimer's står naturligtvis Grüner Veltliner och riesling i förgrunden, men vinmakaren har även tagit fram andra druvsorter i Kamptal. Bland dem finns..
- Chardonnay
- Muscat
- Pinot Noir
- Rotgipfler
- Zierfandler
- Zweigelt
Viner med respekt
Naturnära viner, som ofta kallas "naturviner", är inte direkt en lätt trend. För vissa är de nästa stora grej och i allmänhet ganska bra, för andra är de grovt bristfälliga och knappt drickbara. Fred Loimer har närmat sig spontant mäskjästa naturviner med stor känslighet och har med viner som Cuvée Gluegglich skapat viner som kombinerar drickglädje och tillgänglighet med sofistikering och djup.
Mer information omWeingut Loimer
Adress | |
---|---|
Företagsnamn: | Weingut Fred Loimer |
Gata: | Haindorfer Vögerlweg 23 |
Stad: | 3550 Langenlois |
Land: | Österrike |
Region: | Nedre Österrike |
Kontinent: | Europa |
Kontakt & Webb | |
Webbplats: | https://www.loimer.at/ |
E-post: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/WeingutFredLoimer/ |
Twitter: | https://twitter.com/weingutloimer |
Telefon: | +43 (0)2734 2239 0 |
fax: | +43 (0)2734 2239 4 |
Företag | |
Ägare: | Fred Loimer |
Vin | |
Odlad yta: | Kamptal |
Ekologiskt certifikat: | AT-BIO-402 |