Historien om J. Oppmanns källare för mousserande vin
J. Oppmann Sektkellerei har en historia som går tillbaka till 1865, då Josef Oppmann återvände från Champagne där han lärde sig hemligheterna bakom att göra mousserande viner av högsta kvalitet. När han återvände till sitt hemland Franken grundade han sin egen källare för mousserande vin i Würzburg. Med framgång, vilket man kan se i dag, eftersom vingården fortfarande drivs självständigt.
På mycket kort tid fick han titeln "bayersk hovleverantör", vilket var en av de högsta möjliga utmärkelserna. J. Oppmanns källare för mousserande vin fick snabbt stora internationella framgångar och vann högsta utmärkelser vid världsutställningarna i Paris, Wien, Philadelphia och Sydney.
Efter grundaren Josef Oppmanns död omvandlades företaget till ett aktiebolag 1898.
I slutet av andra världskriget, när Würzburg bombades, förstördes också Oppmanns huvudbyggnad. Eftersom de välvda källarna var intakta och oskadade kunde produktionen återupptas redan 1947.
Framställning av mousserande vin
Grunden för varje gott mousserande vin är naturligtvis vin. Ett bra mousserande vin behöver alltså absolut ett bra vin som grund. Detta kräver mycket erfarenhet och kunskap. Två specialiteter produceras i tyska mousserande vinkällare: Sekt från särskilda odlingsområden och Sekt från en särskild årgång.
Vinframställning hos J. Oppmann
I J. Oppmanns källare för mousserande vin läggs särskild vikt vid valet av basviner. Vinproducenterna i fråga besöks i förväg för att få ett helhetsintryck. Sektkellerei J. Oppmann köper in sina mousserande viner från följande vinodlingsområden:
- Tyskland, Rheingau - Riesling
- Tyskland, Rheinhessen - Riesling, Silvaner, Müller-Thurgau
- Tyskland, Franken - Riesling, Rieslaner, Silvaner, Scheurebe, Müller-Thurgau, Pinot Blanc
- Italien, Emilia Romagna - Trebbiano
- Spanien, Penedés - Merlot, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Maccabeo, Parellada, Xarel-lo, Chardonnay
- Spanien, La Mancha - Airen
Den andra jäsningen och lagringen
Den första jäsningen gör att musten överhuvudtaget blir till vin. För att göra mousserande vin krävs en andra jäsning. För detta ändamål tillsätts först socker och ren jäst till vinet, en så kallad tiragefyllning. Därefter jäser basvinerna en andra gång i mousserande vinflaskor eller stora tankar. Det finns tre olika processer:
- Traditionell jäsning på flaska
- Flaskjäsning (transvaseringsmetod)
- Charmat-metoden (jäsning i tank)
Sockret och jästen är ansvariga för bildandet av kolsyra och alkohol. Eftersom kolsyran inte kan komma ut ur de förseglade flaskorna skapas perlage i det mousserande vinet. Denna andra jäsning tar cirka 6-8 veckor. Därefter lagras J. Oppmanns mousserande viner i ytterligare minst 9-12 månader i temperaturkontrollerade rum för eftermognad. Det är på detta sätt som den önskade smaken och perlage skapas.
Dosering
Vid en doseringsprovning av mousserande vin efter mognadsperioden bestämmer källarmästaren Josef Sauer hur det framtida mousserande vinet ska smaka. Vinets smakprofil bestäms, från Extra Brut till Mild eller Doux.
Degorgering
Vid degorgeringen avlägsnas jästen (traditionell flaskjäsning). Detta är det sista steget i J. Oppmanns produktion av mousserande vin. Jästen avlägsnas antingen för hand eller med hjälp av en skakapparat. Flaskorna förvaras sedan upp och ner och står i ett saltvattenbad så att jästproppen kan frysa. När detta har avlägsnats tillsätts doseringen. Slutligen korkar man flaskan. Et Voilà, ett mousserande vin av högsta klass är fött.
Mer information omSektkellerei J. Oppmann
Adress | |
---|---|
Företagsnamn: | Sektkellerei J.Oppmann AG |
Gata: | Im Kreuz 3 |
Stad: | 97076 Würzburg |
Land: | Tyskland |
Region: | Franconia |
Kontinent: | Europa |
Kontakt & Webb | |
Webbplats: | http://www.oppmann.de/ |
E-post: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/j.Oppmann |
Telefon: | 0049 931 / 3 55 74 - 0 |
fax: | 0049 931 / 3 55 74 - 40 |
Företag | |
År för grundandet: | 1865 |
VD: | Christian Meier |
Vin | |
Källarmästare: | Josef Sauer |