• ♥ För närvarande 23.142 viner bara för dig! ♥
  • Alla priser är inklusive punktskatter!
  • Säker förpackning!
  • Pålitlig frakt!

Lambrusco-viner

(53)

Rubinröd, pärlaktig och kvalitativt bättre än någonsin på flera år: det är Lambrusco. Den läskande pärlvinen njuter du helt enkelt tack vare VINELLO.

Läs mer Handla om Lambrusco-viner
Inga resultat hittades för filtret!
Ej tillgänglig
9999
Ej tillgänglig
Rött vin Rött vin
söt söt
Italien Italien
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
127,98 Skr*
0.75 l (170,64 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
9999
Ej tillgänglig
5.00
(1)
Mousserande Mousserande
söt söt
Italien Italien
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
110,98 Skr*
0.75 l (147,97 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
9999
2024
Ej tillgänglig
5.00
(3)
Rött vin Rött vin
mild - doux - sweet - dolce mild - doux - sweet - dolce
Italien Italien
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
180,98 Skr*
0.75 l (241,31 Skr * / 1 l)
15 % rabatt - Sista flaskorna!
Spara här nu!
10 % Vårrea
Våriga priser
Nu bläddra!
Måste-ha viner
Dessa viner bör du njuta av!
Provpaket
Prova mångfald nu & spara!
1
2 3
1 - 25 / 52

Perlor i glaset: Fascinationen av Lambrusco-vin

Lambrusco - ett namn som får vinälskare att slå hjärtat lite snabbare. Detta bubblande italienska vin har blivit ett synonym för en uppfriskande och samtidigt krävande njutning. Med sin livliga kolsyrabubbla, rika historia och ett brett spektrum av smaker, njuter Lambrusco av global popularitet. Låt oss dyka djupt in i världen av detta fantastiska vin och avslöja vad som gör det så speciellt.

Lambrusco är en mycket gammal röd druvsortfamilj som har sitt ursprung i Italien. Det antas att detta rödvin redan odlades på etruskerna tid. Familjen Lambrusco omfattar över 60 varianter. De mest kända representanterna är sorterna Lambrusco Salamino, Lambrusco Maestri, Lambrusco Grasparossa och Lambrusco Sorbara.

Lambrusco från Emilia-Romagna

Den med Lambrusco-druvor bestockade odlingsarealen i Italien uppgår till över 10 000 hektar. Lambrusco odlas främst i vinregionen Emilia-Romagna. Men även i Lombardiet, Apulien, Sicilien och Piemonte finns odlingsområden för detta italienska rödvin.

Ursprung och mångfald: En resa genom Emiliens vinfält

Historia och ursprung

Historien om Lambrusco-vinet sträcker sig tillbaka till antikens Rom, där de första spåren av druvsorten hittades. Lambrusco härstammar ursprungligen från Emilia-Romagna-regionen i norra Italien. Närmare bestämt från provinserna Modena, Reggio Emilia och Parma. Kombinationen av klimat, jord och tradition gör Emilia-Romagna till den idealiska platsen för Lambrusco-odling.

Mångfalden av Lambrusco

Under namnet "Lambrusco" sammanfattas olika druvsorter. De visar subtila skillnader i arom, färg och smak. Här är några av de mest kända Lambrusco-sorterna:

  1. Lambrusco di Sorbara: Lätt, blommig och uppfriskande, ofta med ljus färg.
  2. Lambrusco Salamino: Intensiv, fruktig smak med en djup rubinröd färg.
  3. Lambrusco Grasparossa: Kraftfull och fyllig, med djup färg och toner av bär.
  4. Lambrusco Reggiano: Torr och elegant vin som ofta mognar längre.

En fest för sinnena: Aromer och njutning

Konsten av perlage

Kännetecknet för Lambrusco är utan tvekan dess bubblande natur. Perlagen, det vill säga den fina kolsyran, ger vinet fräschör och livlighet. Detta gör Lambrusco till ett idealiskt val för sociala tillställningar och varma sommardagar.

Lambrusco i glaset

Arommångfald och smaker

Lambrusco överraskar med ett brett spektrum av aromer. Från friska röda frukter som körsbär och jordgubbar till subtila noter av blommor och kryddor. Varje klunk avslöjar en ny facet. Beroende på sort och tillverkningsstil kan smaken variera från torr och uppfriskande till halvtorra eller till och med söta.

Perfekta parningar: Kulinariska äventyr med Lambrusco

Traditionell italiensk mat

Lambrusco är inte bara ett vin, utan en kulinarisk upplevelse. I Italien serveras det gärna till klassiska rätter som parmaskinka, lasagne, pizza och antipasti. Den livliga syran och de fruktiga aromerna skapar en harmonisk balans och lyfter fram smakerna i rätterna.

Internationell kreativitet

Bortom Italien öppnar Lambrusco upp för kreativa parningar. Från burgerkvällar till kök som det asiatiska eller mexikanska. Mångsidigheten hos Lambrusco tillåter att överträda smakgränser och upptäcka nya njutningshorisonter.

Lambrusco: ett bubblande rödvin

I Italien tillverkas det huvudsakligen bubblande, fruktiga röd- och roséviner (= Lambrusco Frizzante) av Lambrusco-druvor. För inte så länge sedan tillverkades dessa Lambrusco Frizzante som äkta massaprodukter. De fick inte saknas på något italienskt ställe som en vardagsdryck. I dagens tid återupptäckter man allt mer kvaliteterna hos det traditionella Lambrusco-vinet.

Från torr till söt

Detta vin vinifieras relativt torrt och har en typisk fruktigt-bitter smak. Den traditionella Lambrusco-odlingen kan alltså producera utmärkta viner som passar mycket bra med det lokala köket. Sådana italienska viner erbjuds t.ex. med ursprungsbenämningarna Lambrusco di Castelvetro, Lambrusco di Sorbara och Lambrusco di Salamino di Santa Croce av mindre vinproducenter. Av Lambrusco-druvor tillverkas emellertid inte bara perlvin, utan också läckra stilla viner.

Intensiv färg och låg alkohol

Lambrusco-viner kännetecknas av sin intensiva röda färg och låg alkoholhalt. Enligt DOC-regler får den högst uppgå till 10,5 vol.% De doftar av körsbär och jordgubbar, är fattiga på tanniner. De har en uppfriskande syra och smakar lätt bittert.

Ibland torr, ibland söt, men nästan alltid bubblande

Oavsett om det är röd, vit eller rosé - Lambrusco finns i alla färger. I 99 av 100 fall är det ett perlvin som presenterar sig torrt eller sött. För det senare är Lambrusco särskilt känd. Ett synonym för det söta livet, det dolce vita. Gott, okomplicerat och utan anspråk. De friska Lambrusco-vinerna är den perfekta följeslagaren för soliga dagar i liggstolen under parasollet.

Lambrusco vs. Fragolino

Lambrusco och Fragolino - dessa är två härliga droppar. Det bubblande, fruktiga paret från Italien erbjuder lika gärna söt njutning för alla tillfällen. Båda perlvin kommer från vinfält runt Modena - en tillfällighet? Näppeligen. Snarare vet de lokala vinproducenterna hur man firar livet. Så om man gillar Fragolino gör man inget fel med Lambrusco.

Lambrusco-flaska

DOP-regionerna för Lambrusco-vin från Modena

Runt staden Modena delas odlingsområdet för Lambrusco upp i fyra DOP-regioner. Var och en med sitt eget terroir, var och en med typiska varianter av Lambrusco-druvan.

  • Sorbara: Lambrusco från DOP Sorbara vinifieras av den lika namngivna druvsorten Lambrusco di Sorbara. Denna variant ger endast låg avkastning, vilket gör vinerna till en eftertraktad raritet. Vinstockarna växer på de lösa och sandiga jorden mellan floderna Secchia och Panaro.

  • Salamino di Santa Croce: Norr om Modena ligger stadsdelen Capri. Härifrån har Lambrusco-druvan spritt sig till hela omgivningen. Huvudfokus hos de lokala vinproducenterna ligger på sorten Lambrusco Salamino, som ger rika skördar. Enligt DOP-riktlinjerna får även andra Lambrusco-varianter och Fortana, kallad Uva d'Oro, användas i liten del. På de bördiga slätterna med sand, lera och dy bildas rubinröda Lambrusco-viner med violetta nyanser. På gommen visar sig vinet friskt, fruktigt och lätt syrligt. Perfekt till det emilianiska köket, som har mycket gott att erbjuda med pasta och stekar.

  • Modena: Lambrusco di Modena är riktat mot alla Lambrusco-druvor som odlas inom kommunens gränser. Denna cuvée skapades redan i mitten av 1700-talet och har inte förlorat något av sin kvalitet till idag.

  • Grasparossa di Castelvetro: Från de torra lägena i kulleområdet till slätten växer Lambrusco Grasparossa-druvorna. Tack vare jordens mångfald utvecklas Lambrusco Grasparossa di Castelvetro till ett strukturerat och fylligt perlvin.

Sammanfattning: Ett bubblande arv från den italienska vinvärlden

Lambrusco-vinet har lyckats etablera sig som en fascinerande vinoption genom århundradena. Dess bubblande natur, arommångfald och kulinariska mångsidighet gör det till en följeslagare för många tillfällen. Oavsett om det är som en traditionell italiensk komplettering eller som ett innovativt vin för moderna njutare. Lambrusco förblir en pärla i vinets värld. Upptäck magin i denna bubblande skapelse och dyka in i en oförliknelig njutningsmoment.

I vår vinleverans hittar du ett stort urval av Lambrusco-viner.

Saker att veta om Lambrusco
Welches Glas benutzt man zu Lambrusco?
Das richtige Weinglas für Lambrusco ist durchaus ein größerer Weißweinkelch.
Warum perlt Lambrusco?
Lambrusco durchläuft einen zweiten Gärprozess mit unvergorenem Most in einem Druckbehälter bei 2,5 bar. Dadurch bereichert sich der Wein an Kohlensäure und wird zum Perlwein. Alternativ durchläuft der Wein eine Flaschengärung, wie es beispielsweise traditionell beim Crémant oder auch Champagner geschieht.
Wie schmeckt Lambrusco?
Der typische Geschmack von Lambrusco ist fruchtig und etwas bitter mit einer erfrischenden Säure. Zudem legt sich auf die meisten Lambrusco Perlweine eine leichte Süße. Allerdings gibt es über 20 verschiedenen Lambrusco-Rebsorten und somit auch viele verschiedenen Aromen, die ein Lambrusco äußern kann. Nicht selten zeigt der Perlwein florale und fruchtige Noten nach Kirsche, Erdbeere, Veilchen, Himbeere und Brombeere.
Ist in Lambrusco Kohlensäure?
Lambrusco beinhaltet Kohlensäure, die sich entweder durch die zweite Gärung im Druckbehälter oder per Flaschengärung entwickelt.
Wo kommt Lambrusco her?
Der eigentliche Ursprung des Lambruscos ist ungewiss. Heute ist vor allem die nord-italienische Region Emilia-Romagna bekannt für den Anbau der beliebtesten Lambrusco Rebsorten. So wachsen um die Städte Modena, Reggio Emilia und Sorbara die Sorten Grasparossa, Salamino und Lambrusco di Sorbara. Diese sind besonders im lokalen Umfeld sehr beliebt.
Ist Lambrusco lieblich?
Ob ein Lambrusco lieblich oder trocken vinifiziert wird, entscheidet der Winzer. Ganz nach den Wünschen der Klientel kann er die Gärung durch einen Kälteschock stoppen. Je nachdem, wann die Gärung gestoppt wurde, hat der Perlwein viel oder wenig Restzucker. So entsteht entweder ein trockener oder lieblicher Lambrusco. Allerdings werden die italienischen Perlweine in der Regel trocken ausgebaut.
Wie trinkt man Lambrusco?
Lambrusco sollte jung getrunken werden. Die ideale Trinktemperatur liegt zwischen 13 und 14 °C. Der fruchtig-spritzige Perlwein zeigt besonders im Sommer seine Stärken. Er bietet sich auch als Bestandteil in erfrischenden Cocktails an.
Upp