Mer information om Aszu 5 Puttonyos 0,5 l - Tokaj Oremus
Den fatlagrade Aszu 5 Puttonyos från Tokaj Hegyalja vinodlingsregion avslöjar sig i glaset i en ljus ljusgul. När man virvlar vinglaset kan man uppfatta en förstklassig balans i detta vita vin, eftersom det inte sticker ut på glasväggarna på ett vattnigt, sirapsaktigt eller likörliknande sätt. Den första doften av Aszu 5 Puttonyos avslöjar toner av torkad aprikos och apelsin. De fruktiga aspekterna av bouqueten får sällskap av toner av fatlagring och mer fruktiga balsamiska nyanser.
Aszu 5 Puttonyos kan med rätta beskrivas som exceptionellt fruktdriven och sammetslen, eftersom den vinifierades med en underbart söt smakprofil. I gommen har denna välbalanserade Tokay en härligt tät struktur. Tack vare sin vitala fruktsyra är Aszu 5 Puttonyos exceptionellt friskt och livligt i gommen. I eftersmaken imponerar detta vin från vinodlingsregionen Tokaj Hegyalja, som har en mycket lång hållbarhet, med sin extraordinära längd. Återigen finns det antydningar till torkad aprikos och apelsin. I eftersmaken ansluter mineralnoter från de vulkaniska bergdominerade jordarna.
Vinifiering av Aszu 5 Puttonyos från Tokaj Oremus
Grunden för det balanserade Aszu 5 Puttonyos från Tokaj Hegyalja är druvor från sorterna Sárgamuskotály, Furmint, Hárslevelü och Zéta. Druvorna växer under optimala förhållanden i Tokaj Hegyalja. Vinrankorna här gräver sina rötter djupt ner i jordar av vulkanisk sten. Vid optimal mognad skördas druvorna till Aszu 5 Puttonyos uteslutande för hand utan användning av grova och mindre selektiva fullskördare. Efter skörden förs druvorna till presshuset så snabbt som möjligt. Här väljs de ut och krossas noggrant. Därefter följer jäsning i små träfat vid kontrollerade temperaturer. Efter jäsningen lagras den eleganta Aszu 5 Puttonyos i 24 månader på ungerska ekfat. Fatlagringen följs av en omfattande flasklagring, vilket gör denna Tokay ännu mer komplex.
Matrekommendation för Aszu 5 Puttonyos från Tokaj Oremus
Denna Tokay från Ungern bör helst serveras måttligt kyld vid 11 - 13°C som tillbehör till kålrulader, purjolökstortilla eller nudlar med korvklimpar.
- Fler produkter från Tokaj Oremus