Mer information om Medium Dry Sherry - Emilio Hidalgo
Medium Dry från Emilio Hidalgo är en bärnstensfärgad halvtorr sherry gjord på druvsorterna Palomino (93%) och Pedro Ximénez (7%).
I doften bjuder denna sherry på en elegant bouquet av plommon, mandel, valnötter och honung samt lite karamell. Vinet smickrar gommen med en elegant, mild smak av mandel och hasselnötter, som har en subtil restsötma. Det här är en komplex och varierad sherry med en fin kryddighet och lång eftersmak.
Vinifiering av Hidalgo Medium Dry
De handplockade druvorna avstjälkas, pressas försiktigt och den resulterande musten jäser i rostfria ståltankar under temperaturkontroll. Det unga vinet dras sedan av, förstärks och placeras på amerikanska ekfat för första mognadslagring. Faten fylls bara till en viss grad (högst 85%) så att den karakteristiska flor (ett lager av jäst) kan utvecklas, som förseglar vinet lufttätt och ger det den sherryspecifika aromen.
När vinet har mognat överförs det till det traditionella solerasystemet, där sherryviner av samma typ mognar i fat som placeras ovanpå varandra. De äldsta vinerna lagras i de nedre faten (solera), medan de yngsta vinerna lagras i de övre raderna (criaderas). Den sherry som är avsedd för försäljning kommer alltid från de nedre faten. Men endast en liten del (högst en tredjedel) tas bort och den borttagna delen fylls sedan på med sherry från de övre raderna. Hela principen fortsätter upp till de översta faten, där ungt vin, mosto, tillsätts till sherryn. I solera förlorar amontilladon sin flor och den oxidativa åldringsprocessen inleds. Under denna fas utvecklar den sin aromatiska rikedom och starka färg.
Matrekommendationer för Medium Dry Emilio Hidalgo
Denna halvtorra sherry kan avnjutas lätt kyld som en animerande aperitif, men den är också mångsidig och trevlig som ett raffinerat komplement till förrätter som kronärtskocksomelett eller champinjoner med chorizo.
- Fler produkter från Emilio Hidalgo