• ♥ För närvarande 20.501 viner bara för dig! ♥
  • Alla priser är inklusive punktskatter!
  • Säker förpackning!
  • Pålitlig frakt!

Cava

(42)

En spansk specialitet mognar i katalanska källare: Cava.

Läs mer Handla om Cava
Inga resultat hittades för filtret!
Ej tillgänglig
9999
2022
Ej tillgänglig
Mousserande Mousserande
brut nature - dosage zéro brut nature - dosage zéro
Spanien Spanien
Katalonien (ES) Katalonien
225,98 Skr*
0.75 l (301,31 Skr * / 1 l)

Leveranstid ca. 4-6 arbetsdagar

Ej tillgänglig
vegan vegan
9999
Ej tillgänglig
vegan vegan
Mousserande Mousserande
brut - bruto brut - bruto
Spanien Spanien
Katalonien (ES) Katalonien
177,58 Skr*
0.75 l (236,77 Skr * / 1 l)

Leveranstid ca. 3-5 arbetsdagar

Ej tillgänglig
9999
Ej tillgänglig
5.00
(1)
Mousserande Mousserande
brut - bruto brut - bruto
Spanien Spanien
Katalonien (ES) Katalonien
198,18 Skr*
0.75 l (264,24 Skr * / 1 l)

Leveranstid ca. 12-14 arbetsdagar

15 % rabatt - Sista flaskorna!
Spara här nu!
☀️ 10 % Sommarrea ☀️
Sommarpriser
Nu bläddra!
Måste-ha viner
Dessa viner bör du njuta av!
Provpaket
Prova mångfald nu & spara!
1
2
1 - 25 / 41

Cava mousserande vin från Spanien - jäser i flaskan, smakar i glaset

Inte långt från Barcelona, i vinregionen Penedés, hittar man många bodegor och ännu fler cavas, den underjordiska varianten av ett spanskt vinlager. Under jord sker nästan 96% av all Cava-mousserande vinproduktion. Kvalitetsstämpeln Denominació d’Origen Cava garanterar visserligen en konstant hög kvalitet på produkterna, men är i grunden ingen geografisk angivelse. Andra produktionsanläggningar finns nämligen i Valencia, Rioja och Navarra. Hemlandet för Cava är och förblir dock regionen Penedés, runt den lilla staden Sant Sadurní d’Anoia. Precis som det ursprungliga franska föredömet pressar vinodlarna Cavan genom flasketappning. Resultatet behöver på inget sätt skämmas för att jämföras med champagne, eftersom Cava är lätt, sprudlande och full av fina aromer, vilket gör den spanska mousserande vinet till en ädel följeslagare för olika tillfällen.

Cava och bodega

Namnet Cava kommer från den plats där vinet blir till mousserande vin - i källaren. Tidigare kallades den spanska Cavan än Champagne, eftersom det i grunden inte fanns någon skillnad i tillverkning och kvalitet. Med Spaniens inträde i EU trädde dock den europeiska vinlagen i kraft. Och eftersom Champagne är en geografisk angivelse var spanjorerna tvungna att hitta ett nytt namn för sin högkvalitativa produkt. Eftersom en mousserande vin mår bättre av att lagras kylt och detta lättast uppnås genom en underjordisk lagringsplats, valde vinodlarna namnet Cava. Cava är den spanska termen för ett underjordiskt vinlager där ideala förhållanden för mousserande vin råder. För övrigt: ett överjordiskt spanskt vinlager kallas bodega.

Cava mousserande vin smaker

Cavas är uttrycksfulla och harmoniska mousserande viner med mogen frukt och livlig syra. Beroende på smaktyp kan en Cava vara antingen torr eller söt. För att undvika överraskningar i glaset finner du här en liten översikt över smakerna på Cava-mousserande viner:

  • brut: torr med högst 15 gram restsocker per liter
  • extra brut: extra torr med högst 6 g/l restsocker
  • brut nature: mycket torr med högst 3 g/l
  • extra seco: mindre torr än brut, med en restsockernivå mellan 12 och 20 g/l
  • seco: torr med ett restsocker på 17-35 g/l
  • semi seco: halvtorr Cava med 33-55 g/l restsocker

Tillverkning av Cava

Sedan Josep Raventós 1872 tog sina berikade kunskaper om champagne från Frankrike till Spanien, har Méthode traditionnelle, den typiska champagnemetoden, varit vägen en vin måste gå för att senare ge sprudlande glädje som Cava till folket.

  • Det börjar med basisvinet. Godkända druvsorter är Xarel·lo, Macabeo, Parellada, Chardonnay, Garnatxa, Monastrell, Trepat och Pinot Noir. Traditionellt består basisvinet av Xarel·lo för kroppen, Parellada för elegansen och Macabeo för friskheten. Dosaget till cuvée tillsätts med kultiverad jäst och kristallsocker.
  • Nu hälls blandningen i flaskor och förseglas. Jäsningen börjar liggande i källaren. Jästen omvandlar sockret till alkohol och koldioxid. Ju längre denna andra jäsning pågår, desto högre kvalitet får den färdiga Cavan.
  • För att senare få ut jästläget ur flaskan påbörjas skakningen. Flaskorna placeras på riddarpallar med huvudet neråt och i en sned ställning. Allt eftersom skakas flaskorna lite, vrids något och sätts allt mer vertikalt i riddarpallarna. Så vandrar extraktet bit för bit upp i flaskhalsen.
  • Efter flera månaders lagring doppas flaskorna upp och ner i -20°C kall saltlösning, så att flaskhalsen och därmed jästen där fryser fast. När flaskan nu öppnas, skjuter koldioxiden ut den frusna jästen.
  • Innan Cavan är klar fylls flaskan med sändningsdosage. Detta är en blandning av samma cuvée och rörsocker. Beroende på dosering avgörs Cavas smaktyp här.
  • Slutligen korkas flaskan igen och förseglas säkert med en tråd. Cavan är färdig.

Cava Denominació d’Origen

Cava-mousserande viner följer strikta riktlinjer för att få bära det stolta namnet. Således måste en Cava D.O. uppfylla följande egenskaper:

  • Jäsningen måste ske i flaskan i minst nio månader. Reservas jäser i 15 månader och Gran Reservas i hela 30 månader i flaskan
  • Den färdiga Cavan måste ha en alkoholhalt mellan 10,8 och 12,8 vol.%
  • Surheten måste vara minst 5,5 g/l
  • Endast druvsorterna Xarel·lo, Macabeo, Parellada, Chardonnay, Garnatxa, Monastrell, Trepat och Pinot Noir är tillåtna för Cavas

Vår VINELLO Cava rekommendation

Reserva Brut DO - Segura Viudas
En Cava enligt traditionell tillverkning och från typiska druvsorter. Härligt fruktig och uppfriskande presenterar sig Reserva Brut D.O. halmgul i glaset. Den eleganta pärlen förfinar de blommiga nyanserna och öppnar upp en avrundad eftersmak. Varsamt handplockad och jäst under flera månader, lovar Cavan från egendomen Segura Viudas en unik och stimulerande upplevelse för högtider, vardagar och medelhavsfester. 

Cava mousserande vin köpa billigt online

Njut av den sprudlande specialiteten från Katalonien och några utspridda hörn av Spanien och unna dig bubbliga, fruktiga Cavas till ett rimligt pris. Prova festliga stunder med spansk lätthet. På VINELLO hittar du ett noggrant urval av förstklassiga Cavas. Köp dina favoriter och dra nytta av vår snabba och försäkrade leverans. Beställ Cavas enkelt online, ställ dem kalla och upplev Cava-mousserande vin med vänner, tillsammans eller i tankarna. Cava på VINELLO - njut av sprudlande livsglädje.

Saker att veta om Cava
Vad är Cava mousserande vin?
Cava är ett mousserande vin från Katalonien i Spanien. Cava (tyska Sekt, spanska även el cava (vi escumós)) framställs genom flaskjäsning. Cava är ett mousserande vin av mycket hög kvalitet.
Vilken är den idealiska dricktemperaturen för kavas?
Cava mousserande vin serveras optimalt vid en dricktemperatur på 8°C.
Hur förvarar man mousserande Cava?
Cavas säljs drickfärdiga och kan drickas omedelbart. För kortvarig förvaring rekommenderas ett svalt, mörkt och temperaturbeständigt förvaringsutrymme. Mousserande Cava-viner föredrar stående lagring.
Vad passar Cava till?
Cava passar utmärkt som aperitif, men också till lätta rätter. Fisk och skaldjur, sallader, pasta, fisk, vitt kött och desserter anses vara harmoniska maträtter till mousserande Cava.
Hur länge håller en öppnad flaska Cava mousserande vin?
En öppnad flaska mousserande vin från Cava håller vanligtvis i 2-3 dagar, förutsatt att flaskan har förseglats ordentligt med en champagnepropp eller att syret i flaskan har reducerats med en vinpump. Annars kan du förvara en öppnad flaska i kylskåpet och dricka den nästa dag.
Upp