- Detta vita vin från de bästa druvorna passar perfekt till rätter som omelett med lax och fänkål eller fiskcurry med kokosnöt och lime
- Detta vin från Burgenland är utomordentligt välbalanserat
- Ett idealiskt vitt vin, första klass bland annat för en typisk kväll på landet
Mer information om Jungenberg Chardonnay - Markus Altenburger
I glaset har den ekologiskt producerade Jungenberg Chardonnay från Markus Altenburger en ljus gyllengul färg. Efter den första virvlingen kan man se en förstklassig balans i detta vita vin, eftersom det inte sticker ut på glasets väggar på ett vattnigt, sirapsaktigt eller likörliknande sätt. Hällt i ett vitt vinglas visar detta vita vin från den gamla världen underbart uttrycksfulla aromer av persika, avrundade av ytterligare fruktiga nyanser som bidrar till åldrandet i träfat.
Markus Altenburger Jungenberg Chardonnay imponerar med sin elegant torra smak. Det har buteljerats med exceptionellt lite restsocker. Detta är ett äkta kvalitetsvin som tydligt skiljer sig från enklare kvaliteter, och därför förtrollar detta österrikiska vin naturligtvis med den finaste balansen trots all sin torrhet. Arom behöver inte nödvändigtvis mycket restsocker. På gommen är texturen i detta välbalanserade vita vin underbart lätt. Avslutningen på detta ungdomliga vita vin från vinodlingsregionen Burgenland, närmare bestämt från sjön Neusiedl, är fängslande med en anmärkningsvärd efterklang. Avslutningen åtföljs också av mineralfasetter av ler- och skifferdominerade jordar.
Vinifiering av Jungenberg Chardonnay av Markus Altenburger
Den balanserade Jungenberg Chardonnay från Österrike är ett vin med en enda druvsort, ekologiskt pressad från druvsorten Chardonnay. Druvorna växer under optimala förhållanden i Burgenland. Här gräver vinstockarna sina rötter djupt ner i jordar av lera och skiffer. Jungenberg Chardonnay är ett gammalt världsvin genom och igenom, för denna österrikare andas en extraordinär europeisk charm som tydligt understryker framgången för gamla världsviner. Mognaden av druvorna för detta Chardonnay-vin påverkas i mycket hög grad av klimatet i odlingsregionen. I Burgenland trivs druvorna i ett ganska svalt klimat, vilket bland annat återspeglas i särskilt långa och jämna druvor och en ganska måttlig mustvikt. När druvorna för Jungenberg Chardonnay är perfekt mogna skördas de uteslutande för hand utan hjälp av grova och knappast selektiva druvskördare. Efter handskörden tas druvorna omedelbart till vingården. Här väljs de ut och krossas noggrant. Därefter följer jäsning i betong och stora träslag vid kontrollerade temperaturer. När jäsningen är klar lagras den eleganta Jungenberg Chardonnay i ytterligare 14 månader på franska ekfat.
Matrekommendation för Jungenberg Chardonnay av Markus Altenburger
Upplev detta ekologiska vita vin från Österrike måttligt kylt vid 11 - 13 °C som ett passande vin till rostad öring med ingefärspäron, sparrissallad med quinoa eller omelett med lax och fänkål.
- Fler produkter från Markus Altenburger