Mer information om Brunello di Montalcino DOCG - Tenuta di CastelGiocondo
Den högt rankade Brunello di Montalcino från vinodlingsregionen Toscana uppenbarar sig i glaset - så snart den lämnar sin Bordeaux-flaska med den konstnärliga designen - i en tät rubinröd med en vacker färgövergång till granatröd. Efter den första virvlingen avslöjar detta röda vin en hög viskositet, vilket visar sig i kyrkfönster vid kanten av glaset. I doften är detta Tenuta di CastelGiocondo rödvin underbart fruktigt, med mörka fruktiga nyanser av mogna blåbär, björnbär, körsbär och plommon ... du tror nästan att du har fallit i en korg med bär, och du vill inte komma ut därifrån. Sedan kommer eleganta blommiga toner av viol och syren. På grund av lagringen på små träfat tillkommer tertiära aromer som skogsmark och solvarma stenar, med en hel del potential för utveckling.
Tenuta di CastelGiocondo Brunello di Montalcino är behagligt torr i gommen, med täta tanniner och struktur. Samtidigt avslöjar den en otrolig aromatisk mångfald, är saftig, elegant och kraftfull, munkänslan grippig och varm. Avslutningen på detta röda vin från vinodlingsregionen Toscana, närmare bestämt från Brunello di Montalcino DOCG, som kan mogna bra - med potential för ytterligare 15 till 20 år - är slutligen övertygande med extraordinär efterklang och densitet. Finishen åtföljs också av mineralfasetter av lera och marl dominerade jordar.
Vinifiering av Brunello di Montalcino från Tenuta di CastelGiocondo
SangioveseDen kraftfulla Brunello di Montalcino från Italien är ett vin med en enda sort som tillverkas av druvsorten . I Toscana växer vinstockarna som producerar druvorna för detta vin på jordar av sand, lera och marl, och på olika höjder, vilket ger vinet en uttalad komplexitet. Druvorna till detta röda vin från Italien skördas uteslutande för hand vid tidpunkten för optimal mognad. Efter handskörden förs druvorna omedelbart till presshuset. Här sorteras de och mals noggrant. Därefter sker jäsningen i barriquer vid kontrollerade temperaturer. Jäsningen följs av 36 månaders mognadslagring på den fina jästfällningen innan vinet slutligen tappas av. Lagringen på fat följs av en lång lagring på flaska, vilket gör detta röda vin ännu mer komplext.
Matrekommendation för Brunello di Montalcino från Tenuta di CastelGiocondo
Detta italienska rödvin avnjuts bäst vid en temperatur på 15-18°C. Det är perfekt som tillbehör till spenatgratäng med mandel, boeuf bourguignon eller gåsbröst med ingefärad rödkål och mejram.
Utmärkelser för Brunello di Montalcino från Tenuta di CastelGiocondo
Förutom ett ikonvin rykte kan detta röda vin från Tenuta di CastelGiocondo också skryta med många utmärkelser och toppbetyg bortom 90 poäng. I detalj är dessa
- James Suckling - 95 poäng
- Falstaff - 95 poäng
- Vinous - 93 poäng
- International Wine Report - 93 poäng
- Wine Advocate Robert M. Parker - 93 poäng
- Fler produkter från Castelgiocondo - Frescobaldi