🍷 Bansella Nizza DOCG från Prunotto imponerar med sin kraftfulla stil och den harmoniska mognaden på små ekfat
🍽️ Den passar perfekt till en läcker grönsaks-couscous med köttbullar av nötkött och framhäver aromer av kanel och svart te
🌍 Tillverkad av druvsorten Barbera i den välkända vinregionen Piemonte, ger denna vin en unik europeisk charm
förpackningen!
Mer information om Bansella Nizza DOCG - Prunotto
När man virvlar i glaset avslöjar detta röda vin en hög densitet och fyllighet, vilket visar sig i kyrkfönster vid glasets kant. Doften av detta röda vin från Piemonte fängslar med aromer av morellkörsbär, viol, svart körsbär och ros. Om vi spårar aromerna ytterligare läggs kanel, svart te och kakaobönor till, främjas av ekinflytandet.
På gommen börjar Bansella Nizza av Prunotto underbart torr, gripande och aromatisk. Detta silkeslena, täta och smältande röda vin presenterar sig på gommen full av tryck och fasetter. Finalen på detta ungdomliga röda vin från vinodlingsregionen Piemonte, närmare bestämt från Nizza DOCG, fängslar äntligen med betydande efterklang. Avslutningen åtföljs också av mineraliska antydningar från jordarna som domineras av märgel och kalksten.
Vinifiering av Prunotto Bansella Nizza
Grunden för den kraftfulla Bansella Nizza från Piemonte är druvor från druvsorten Barbera. Druvorna växer under optimala förhållanden i Piemonte. Här gräver vinrankorna ner sina rötter djupt i jordar av sand, kalksten, lera och märgel. Bansella Nizza är ett gammalt världsvin rakt igenom, för denna italienare andas en extraordinär europeisk charm som tydligt understryker framgången för gamla världsviner. Mognaden hos druvorna till detta Barbera-vin påverkas i hög grad av klimatet i odlingsregionen. I Piemonte trivs druvorna i ett ganska svalt klimat, vilket bland annat återspeglas i särskilt långa och jämna druvor och en ganska måttlig mustvikt. När druvorna till Bansella Nizza är perfekt mogna skördas de uteslutande för hand utan hjälp av grova och mindre selektiva fullskördare. Efter skörden förs druvorna snabbt till presshuset. Här sorteras de och bryts försiktigt upp. Jäsningen sker sedan i små träbehållare vid kontrollerade temperaturer. Jäsningen följs av några månaders mognadslagring på den fina jästfällningen innan vinet slutligen tappas på flaska.
Matrekommendation för Prunotto Bansella Nizza
Detta röda vin från Italien avnjuts bäst vid en temperatur på 15 - 18°C som tillbehör till grönsakscouscous med köttbullar, purjolökssoppa eller boeuf bourguignon.
- Fler produkter från Prunotto