Mer information om Barbaresco DOCG - Prunotto
Den fatlagrade Barbaresco från vinodlingsregionen Piemonte presenterar sig i en ljus rubinröd färg i glaset. När man snurrar glaset kan man uppfatta en perfekt balans i detta röda vin, eftersom det varken sticker ut vattnigt eller siraps- eller likörliknande på glasväggarna. I glaset bjuder detta röda vin från Prunotto på aromer av moreller, blåbär, björnbär, svarta körsbär och plommon, kompletterat med pepparkakskrydda, kakaoböna och vanilj. Prunotto Barbaresco presenterar sig underbart torr för vinälskaren. Detta röda vin verkar aldrig grovt eller magert, som man kan förvänta sig i ett vinikonsegment. Balanserat och flerskiktat, detta smältande, sammetslena och täta röda vin presenterar sig på gommen. På grund av den balanserade fruktsyran smickrar Barbaresco gommen med en sammetslen känsla utan att sakna saftig livlighet. Avslutningen på detta ungdomliga röda vin från vinodlingsregionen Piemonte, närmare bestämt från Barbaresco DOCG, glädjer sig äntligen med betydande efterklang. Avslutningen åtföljs också av mineralfasetter av de marl-dominerade jordarna.
Vinifiering av Barbaresco från Prunotto
Grunden för den balanserade Barbaresco från Piemonte är druvor från druvsorten Nebbiolo. I Piemonte växer vinstockarna som producerar druvorna för detta vin på jordar av marl. Naturligtvis bestäms Barbaresco också av klimat och vinodlingsstil Barbaresco DOCG. Denna italienska kan bokstavligen beskrivas som ett gammalt världsvin som presenterar sig på ett exceptionellt framstående sätt. Mognaden av druvorna för detta Nebbiolo-vin påverkas i mycket hög grad av klimatet i den växande regionen. I Piemonte trivs druvorna i ett ganska svalt klimat, vilket bland annat återspeglas i särskilt långa och jämna druvor och en ganska måttlig mustvikt. Druvorna till detta röda vin från Italien skördas uteslutande för hand när de är perfekt mogna. Efter skörden kommer druvorna till vingården så snabbt som möjligt. Här sorteras de och bryts försiktigt upp. Jäsningen sker sedan i små träbehållare vid kontrollerade temperaturer. Efter avslutad jäsning lagras Barbaresco i ytterligare 24 månader på ekfat. Lagringen på ekfat följs av en omfattande flasklagring, vilket gör detta röda vin ännu mer komplext.
Matrekommendation för Barbaresco från Prunotto
Upplev detta röda vin från Italien tempererat vid 15-18°C till rödlök fylld med couscous och aprikoser, ossobuco eller lammgryta med kikärter och torkade fikon.
- Fler produkter från Prunotto