Mer information om Barolo DOCG - Prunotto
Barolo från Prunotto i Piemonte har en klar, rubinröd färg i glaset. Om du ger det lite luft genom att snurra kan du uppfatta en förstklassig balans i detta röda vin, eftersom det inte sticker ut på glasväggarna på ett vattnigt, sirapsaktigt eller likörliknande sätt. I glaset presenterar detta röda vin från Prunotto aromer av violer, lavendel, svarta vinbär, liljor och blåbär, kompletterade med andra fruktiga nyanser. Prunotto Barolo presenterar sig underbart torr för vinentusiasten. Detta röda vin är aldrig grovt eller magert, som man kan förvänta sig i ett vinikonsegment. Balanserat och mångfacetterat, detta smältande, täta, silkeslen och sammetslen rött vin presenterar sig på gommen. Avslutningen på detta ungdomliga röda vin från vinodlingsregionen Piemonte, närmare bestämt från Barolo DOCG, glädjer sig äntligen med betydande efterklang. Avslutningen åtföljs också av mineraliska antydningar från de marl- och lerdominerade jordarna.
Vinifiering av Barolo från Prunotto
Den balanserade Barolo från Italien är ett vin med en enda druvsort, vinifierad från druvsorten Nebbiolo. Druvorna växer under optimala förhållanden i Piemonte. Här gräver vinstockarna sina rötter djupt ner i jordar av kalksten, lera och märgel. Barolo är ett gammalt världsvin i ordets bästa bemärkelse, för denna italienska andas en extraordinär europeisk charm som tydligt understryker framgången för gamla världsviner. Det faktum att Nebbiolo-druvorna trivs under påverkan av ett ganska svalt klimat har också ett mycket stort inflytande på druvornas mognad. Detta resulterar bland annat i särskilt långa och jämna druvor och en ganska måttlig alkoholhalt i vinet. När den perfekta fysiologiska mognaden är säkerställd skördas druvorna för Barolo uteslutande för hand utan hjälp av grova och mindre selektiva maskiner. Efter skörden förs druvorna omedelbart till vingården. Här väljs de ut och bryts försiktigt upp. Jäsningen sker sedan i stora träslag vid kontrollerade temperaturer. Efter avslutad jäsning lagras Barolo i 30 månader på franska och slavonska ekfat. Lagringen på träfat följs av en lång lagring på flaska, vilket gör detta röda vin ännu mer komplext.
Matrekommendation för Barolo från Prunotto
Drick detta röda vin från Italien tempererat vid 15 - 18°C som ett passande vin till fyllda paprikor, ossobuco eller boeuf bourguignon.
- Fler produkter från Prunotto