• ♥ För närvarande 23.134 viner bara för dig! ♥
  • Alla priser är inklusive punktskatter!
  • Säker förpackning!
  • Pålitlig frakt!

Grüner Veltliner Vin - rikt på mineraler

(218)

Grüner Veltliner - Österrikes stolthet och en global stjärna.

Läs mer Handla om Grüner Veltliner Vin - rikt på mineraler
Inga resultat hittades för filtret!
Ej tillgänglig
Sommelier-tips
Team-Tips
AT-BIO-402 AT-BIO-402
9999
2024
Ej tillgänglig
Sommelier-tips
Team-Tips
AT-BIO-402 AT-BIO-402
Vitt vin Vitt vin
torr torr
Österrike Österrike
Nedre Österrike (AT) Nedre Österrike
297,38 Skr*
0.75 l (396,51 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
9999
2024
Ej tillgänglig
Vitt vin Vitt vin
torr torr
Österrike Österrike
Nedre Österrike (AT) Nedre Österrike
147,28 Skr*
0.75 l (196,37 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
9999
2020
Ej tillgänglig
Vitt vin Vitt vin
torr torr
Tyskland Tyskland
Pfalz (DE) Pfalz
231,98 Skr*
0.75 l (309,31 Skr * / 1 l)
15 % rabatt - Sista flaskorna!
Spara här nu!
10 % Vårrea
Våriga priser
Nu bläddra!
Måste-ha viner
Dessa viner bör du njuta av!
Provpaket
Prova mångfald nu & spara!

Fruktig, fräsch vitvinssmak - smaken av Grüner Veltliner

Grüner Veltliner, som visade vägen för den österrikiska vinindustrins vitaliserande och kvalitetsmedvetna återuppbyggnad och som sedan dess finns över hela landet, anses vara Österrikes nationalsort. Vinodlarna är mycket stolta över sitt fruktiga och syrliga vita vin. Och varför inte? Halva vinvärlden avundas den österrikiska vinodlingen för dess idealiska terroir, för att inte tala om det friska och mineralrika vita vinet Grüner Veltliner. Många länder experimenterar med det, men den österrikiska nivån är lika hög och till synes ouppnåelig som många vita toppar i Alperna.

Vita toppar och Grüner Veltliner; det passar. Det vita vinet kallas inte Weißgipfler för ingenting. Och precis som en toppbestigning är vinet detsamma: fräscht, intensivt och, för vissa, surt - om vädret inte samarbetar.

De lätta, syrliga och syrliga varianterna av det halmgula Grüner Veltliner-vinet dricks vanligtvis unga, ibland till och med med en skvätt vatten. En sådan "G'spritzter" står i kontrast till det sena, fylliga och torra vinet, som har stor lagringspotential. Först påminner doften om persika och aprikos, senare kommer mineralaromer in, tillsammans med toner av salvia, ärtskidor och framför allt honungsmelon. Den kraftfulla doften kombinerar vitpeppar, tobak, äpple, citrusfrukter, delvis även muskot och rundar av det vita vinets friska, syrliga karaktär.

Blå Donau, vita toppar, Grüner Veltliner - Ursprunget till den österrikiska nationella sorten

Grüner Veltliner nämns för första gången 1855. Det finns inga tydliga bevis för varifrån namnet ursprungligen kommer. Endast föräldrarna, Traminer och en nästan utdöd sort kallad St. Georgen, är identifierade. Den inhemska Grüner Veltliner har dock onekligen sitt hem i Österrike, där den kan se tillbaka på en lång odlingshistoria. År 1929 lade oenologen och vinmakaren Lenz Moser den slutgiltiga grunden för druvsortens överväldigande framgång. Den av honom införda högkulturen vann över den stockkultur som hade varit vanlig som vinodlingsmetod i tusentals år. Under den hårda vintern 1929 frös alla vinstockar ihjäl; endast de vinstockar som Moser odlade i högkultur förblev i stort sett oskadda. Bland dem fanns Grüner Veltliner, som från och med då var den dominerande druvsorten i Österrike.

Skandalen med glykolvin, där man upptäckte att vin blandades med frostskyddsmedel hos vissa vinodlare, fick hela den österrikiska vinindustrin att tänka om. Från och med då grundades ett nytt kvalitetsmedvetande i den dagliga hanteringen av vin. Grüner Veltliner var en av drivkrafterna bakom den oklanderliga status som österrikiska viner har idag. Det vita vinets framgång har skapat sensation internationellt och många länder försöker odla Grüner Veltliner även i sina egna vingårdar. Man hittar mindre lager av druvsorten i Tyskland, Slovakien och Tjeckien. USA, Australien och Nya Zeeland experimenterar också med druvsorten, ibland med anmärkningsvärd framgång. Det största odlingsområdet är och förblir dock Österrike, där ⅓ av vingårdarna, eller cirka 17 000 hektar, är planterade med Grüner Veltliner. Druvsorten ligger på sluttningarna längs Donau-dalen, från Wachau till Wagram växer vinrankorna på lössjordar, på de inte alltför branta kullarna, med utsikt över den europeiska floden.

Grüner Veltliner Rekommendation

  • Grüner Veltliner Kellerberg Smaragd - Domäne Wachau

Från det berömda odlingsområdet Wachau, där Steinfeder och Federspiel har sitt ursprung, kommer den mycket prisbelönta Kellerberg Smaragd från Domäne Wachau. Den är inte uppkallad efter ädelstenen, utan efter ödlan Smaragd som solar sig i solen på vingårdarna längs Donau. Den nyanserade doften av äpple, persika, grapefrukt, tobak och peppar uttrycker sig i den ljusgrön-gula kroppen. 93 poäng från Fallstaff ljuger inte - de bästa Grüner Veltliner-vinerna gör det inte heller.

  • Praktikanten Grüner Veltliner - Rockabilly vinkult

En ny strategi från praktikant Jannik. I den gyllengula färgen av den interna smaken finns en fruktig blandning av honungsmelon, papaya och banan. I smaken är det torra vita vinet från Rockabilly Weinkult krämigt med balanserad restsötma och syra. Ett mästerverk från praktikanten.

  • Grüner Veltliner Grosses Holz torr - Hammel Winery

Från Weingut Hammel kommer ett mycket bra tyskt vitt vin av Grüner Veltliner-druvor. Tillägget "Grosses Holz" anspelar på det stora 80-åriga ekfatet där det vita vinet mognar i 10 månader "sur lie" på den fulla jästfällningen. Ett distinkt toppvin från Pfalz - Grüner Veltliner från Tyskland.

Saker att veta om Grüner Veltliner

Vad är Grüner Veltliner?

Grüner Veltliner, även kallad Weißgipfler, är ett vitt vin som främst produceras i Österrike. Det vita vinet kännetecknas av en frisk, syrlig och mineralisk smak. De viktigaste odlingsområdena är Wachau, Kremstal, Kamptal och Wagram. Den finns dock i nästan alla vinodlingsområden i Österrike. De torra vinifierade vita vinerna från Wachau anses vara en utsökt specialitet med den skyddade epitetet Smaragd, som anses vara den högsta kvalitetsnivån. Mindre lager finns också i Tyskland, Tjeckien, Slovakien, USA, Nya Zeeland och Australien. Grüner Veltliner växer utmärkt på löss-, ler- och lerjordar.

Vilken mat passar Grüner Veltliner vitt vin till?

Grüner Veltliner är ett harmoniskt komplement till alla rätter i en måltid. Oavsett om det gäller nötkött, fjäderfä, fläsk, fiskrätter eller svamprätter, kompletterar den fräscha karaktären både rika måltider och desserter. Grüner Veltliner rekommenderas särskilt under sparrisperioden.

Hur förvarar man Grüner Veltliner vitt vin?

Unga och syrareducerade exemplar bör också drickas unga. Torra sorter av Grüner Veltliner har däremot en god hållbarhet och kan lagras i upp till fem år. I princip behöver vitt vin en sval, mörk och temperaturbeständig plats.

Vid vilken temperatur bör Grüner Veltliner drickas?

Grüner Veltliner bör serveras vid 8° Celsius.

Hur länge behöver Grüner Veltliner andas?

Grüner Veltliner bör få tid att andas efter att ha öppnats. En torr Grüner Veltliner, till exempel Grüner Veltliner Kellerberg Smaragd 2015 från Weingut Domäne Wachau, kan också dekanteras och stå i en timme.

Hur länge kan en öppnad flaska Grüner Veltliner vitvin förvaras?

En öppnad flaska Grüner Veltliner kan förvaras stängd i kylskåp i upp till 7 dagar.

Grüner Veltliner köpa online på Vinello

Grüner Veltliner är en frisk fläkt från Alperna och är helt enkelt i världsklass. Beställ det österrikiska flaggskeppet inom vinodling direkt hem till dig. Det mousserande vita vinet för soliga dagar, fina måltider och en illustra gruppdynamik. Prisvärd toppkvalitet från Österrike - i Vinello vinbutiken.

Saker att veta om Grüner Veltliner
Vad är Grüner Veltliner?
Grüner Veltliner, även kallat Weißgipfler, är ett vitt vin som främst produceras i Österrike. Det vita vinet kännetecknas av en frisk, syrlig och mineralisk smak. De viktigaste odlingsområdena är Wachau, Kremstal, Kamptal och Wagram. Det finns dock i nästan alla vinodlingsregioner i Österrike. De torra vinifierade vita vinerna från Wachau anses vara en utsökt specialitet med det skyddade epitetet Smaragd. Detta anses vara den högsta kvalitetsnivån. Små lager finns också i Tyskland, Tjeckien, Slovakien, USA, Nya Zeeland och Australien. Grüner Veltliner växer utmärkt på jordar med löss, lera och lerjord.
Till vilken mat passar Grüner Veltliner vitt vin?
Grüner Veltliner är en harmonisk följeslagare till alla rätter på en meny. Oavsett om det gäller nötkött, fågel, fläsk, skaldjur, fiskrätter eller svamprätter, kompletterar dess fräscha karaktär både rika måltider och desserter. Grüner Veltliner rekommenderas särskilt under sparrissäsongen.
Hur ska Grüner Veltliner vitvin lagras?
Unga och syra-reducerade exempel bör också drickas unga. Torra varianter av Grüner Veltliner har å andra sidan en bra hållbarhet och kan lagras i upp till 5 år. I grund och botten behöver vitt vin en sval, mörk och temperaturbeständig plats.
Vid vilken drickstemperatur bör Grüner Veltliner drickas?
Grüner Veltliner bör serveras vid 8 °C.
Hur länge behöver Grüner Veltliner andas?
Grüner Veltliner bör få andas en stund efter öppnandet. En torr Grüner Veltliner, t.ex. Grüner Veltliner Kellerberg Smaragd från Domäne Wachau, kan också dekanteras och stå i en timme.
Vad är hållbarheten för en öppnad flaska Grüner Veltliner vitt vin?
En öppnad flaska Grüner Veltliner kan förvaras stängd i kylskåp i upp till 7 dagar.
Var kan jag köpa Grüner Veltliner vitt vin?
Grüner Veltliner finns att köpa i välsorterade specialbutiker eller online, t.ex. hos VINELLO.
Upp