Mer information om Chianti Classico Gran Selezione DOCG - Badia a Passignano
Den kraftfulla Chianti Classico Gran Selezione från Badia a Passignano lyser i glaset med en tät rubinröd. Om du ger det lite luft genom att virvla det, avslöjar detta röda vin en hög viskositet, vilket visar sig i kyrkfönster vid kanten av glaset. Buketten av detta röda vin från Toscana förtrollar med inslag av björnbär, guava, svartvinbär och stjärnfrukt. Om vi spårar aromerna ytterligare läggs pepparkakskrydda, svart te och kanel till, främjat av ekinflytandet.
Detta röda från Badia a Passignano är det rätta valet för alla vindrickare som gillar så lite sötma som möjligt i sitt vin. Samtidigt verkar det dock aldrig gles eller sprött, som man naturligtvis skulle förvänta sig i ett vinikonsegment. På tungan kännetecknas detta kraftfulla rödvin av en otroligt sammetslen, smältande och tät textur. Tack vare den balanserade fruktsyran smickrar Chianti Classico Gran Selezione gommen med en behaglig känsla utan att sakna friskhet. I finishen glädjer detta mycket lagringsbara vin från den toskanska vinodlingsregionen med sin extraordinära längd. Återigen finns det antydningar till blåbär och mango. I eftersmaken kommer mineralnoter från de marl- och kalkstensdominerade jordarna in.
Vinifiering av Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione
SangioveseDen kraftfulla Chianti Classico Gran Selezione från Italien är ett vin med en enda sort som tillverkas av druvsorten . I Toscana växer vinstockarna som producerar druvorna till detta vin på jordar av kalksten och märgel. Druvorna till Chianti Classico Gran Selezione skördas uteslutande för hand, utan hjälp av grova och mindre selektiva druvskördare, vid tidpunkten för optimal mognad. Efter skörden förs druvorna omedelbart till presshuset. Här väljs de ut och bryts försiktigt upp. Jäsningen sker sedan i små träbehållare vid kontrollerade temperaturer. Jäsningen följs av några månaders mognad på den fina jästfällningen innan vinet slutligen tappas på flaskor. Fatlagringen följs av en lång flasklagring, vilket gör detta röda vin ännu mer komplext.
Matrekommendation för Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione
Detta röda vin från Italien serveras bäst vid en temperatur på 15 - 18°C som tillbehör till osso buco, kalvkött med bönor och tomater eller boeuf bourguignon.
Utmärkelser för Chianti Classico Gran Selezione från Badia a Passignano
Detta vin från Chianti Classico DOCG övertygar oss inte bara, utan också välkända vinjournalister tilldelade det 90 poäng och mer. Bland betyg för 2017-årgången är
- Falstaff - 94 poäng
- Gambero Rosso - 2 glasögon
- Vinadvokat Robert M. Parker - 90 poäng
- Vinspectator - 90 poäng
- Vinum - 17 poäng
- Fler produkter från Tenuta Badia a Passignano (Antinori)