• ♥ För närvarande 24.224 viner bara för dig! ♥
  • Alla priser är inklusive punktskatter!
  • Säker förpackning!
  • Pålitlig frakt!

Gold Muscat-viner

(37)

Här hittar du alla VINELLO's Gold Muscat-viner.

Läs mer Handla om Gold Muscat-viner
Inga resultat hittades för filtret!
Ej tillgänglig
NY
9999
2023
Ej tillgänglig
NY
Vitt vin Vitt vin
torr torr
Italien Italien
Trentino-Südtirol (IT) Trentino-Südtirol
218,98 Skr*
0.75 l (291,97 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
Köp 36, spara 8 %!
10 % Spring-Sale
9999
2023
Ej tillgänglig
Köp 36, spara 8 %!
10 % Spring-Sale
Vitt vin Vitt vin
torr torr
Italien Italien
Trentino-Südtirol (IT) Trentino-Südtirol
218,98 Skr*
0.75 l (291,97 Skr * / 1 l)
Ej tillgänglig
Köp 36, spara 8 %!
10 % Spring-Sale
ekologisk ekologisk
9999
2023
Ej tillgänglig
Köp 36, spara 8 %!
10 % Spring-Sale
ekologisk ekologisk
Mousserande Mousserande
brut - bruto brut - bruto
Italien Italien
Venetien (IT) Venetien
192,98 Skr*
0.75 l (257,31 Skr * / 1 l)
15 % rabatt - Sista flaskorna!
Spara här nu!
10 % Vårrea
Våriga priser
Nu bläddra!
Måste-ha viner
Dessa viner bör du njuta av!
Provpaket
Prova mångfald nu & spara!
1
2
1 - 25 / 35

Den aromatiska Goldmuskateller - en återupptäckt

Legenden säger att de gamla romarna upptäckte Goldmuskateller-vinet i det som nu är odlingsområdet Trentino-Alto Adige under sina fälttåg i norr. Härifrån spreds denna värmeälskande druvsort till alla regioner i Italien som kan skryta med näringsrika jordar och skyddade platser. I det sena 1900-talets internationella konnässörkretsar tenderade viner med (ädel) söt utvecklingspotential att föra en skuggtillvaro. I början av detta årtusende upplevde dock starkt aromatiska buketter en slags renässans: druvsorter med intensivt fruktiga och friska aromer som Scheurebe, Gewürztraminer och (Gold-)Muskateller blev återigen publikens älskling.

Var trivs Gold Muskateller bäst?

Muskateller-druvsorter finns i nästan alla vinländer. Golden Muscat (Moscato Giallo) föredrar lätta, näringsrika jordar i varma lägen. På fuktiga ("feta") jordar med en hög andel lera har den en tendens att ruttna, och frost är inte alls bra för den. Med en andel på 1,7 procent av vinodlingsarealen är det en av de ganska "hemliga stjärnorna" i sin ursprungsregion Alto Adige. Här finns Goldmuskateller-vinet inte sällan i enstaka årgångar. Vinälskare kommer oftare att stöta på cuvéer av högre kvalitet med Moscato Giallo, till exempel i Dolomiterna på Tenuta Ritterhof-vingården eller i Friuli-Venezia Giulia på Azienda Agricola Livon.

Den internationella karriären för Moscato Giallo

Den gyllene Moscato från Sydtyrolen fick vinproducenter i Argentina, Brasilien, Chile, Kroatien och Schweiz att börja odla denna druvsort, och Österrike följde efter 2018. Den federala myndigheten för växtsorter hade redan godkänt Goldmuskateller ett år tidigare. På Weingut Bickel-Stumpf produceras till exempel en spännande blandning av Elbling, Gewürztraminer, Goldmuskateller, Gutedel, Muskateller, Riesling och Silvaner. Denna Gemischter Satz - hur skulle det kunna vara annorlunda med en sådan mångfald av aromer - passar utmärkt till kryddiga rätter med medelhavs- eller asiatisk prägel, som en delikat curry eller gratinerad fårost.

Slutligen en varning: risk för förvirring

VIVC (Vitis International Variety Catalogue), databasen över druvsorter från det federala forskningsinstitutet för odlade växter, innehåller över 20 synonymer för Goldmuskateller/Moscato Giallo. I Padua-området kallas Goldmuskateller för "Fior d'Arancio" - men den är inte identisk med apelsinblomsmuskat, som ursprungligen kommer från Pfalz. Ibland förekommer också förväxling mellan Goldmuskateller och en av dess (förmodade) föregångare, Gelber Muskateller, en något mindre robust sort med tätare bär och tunnare skal.

Saker att veta om Guldmuscat
Varifrån kommer Goldmuskateller?
Det råder ingen tvekan om att Moscato Giallo kommer från det vackra Sydtyrolen - åtminstone enligt vinmakarna där. Goldmuskateller anses i allmänhet vara en autochton vinstock från Alto Adige (eller åtminstone från norra Italien). Det är inte möjligt att fastställa detta mer exakt, och det är inte heller möjligt att fastställa druvsortens härstamning. Den ena föräldern tros tillhöra den ädla Gelber Muskateller (även Muscat à petits grains blancs), den andra är ännu inte identifierad.
Vilka aromer är typiska för Goldmuskateller?
Vin från vinstocken Moscato Giallo är alltid mycket aromatiskt, oavsett om det är torrt, halvtorrt, sött eller sött. Oavsett smak kännetecknas Goldmuskateller-vinet av en fruktig muskatnot. Från vinpressen Kaltern i Alto Adige kommer till exempel en härlig Goldmuskateller i en enda sort som avslöjar flera fruktiga toner på en gång, från nektarin till svarta körsbär och kvitten. Den livliga fruktsyran gör att även ädla söta Moscato Giallo fortfarande smakar friskt. Och eftersom Goldmuskatellers bidrar med sin distinkta aromatiska struktur till cuvéer vinifieras den ofta tillsammans med andra druvsorter, till exempel med Chardonnay, Picolit och/eller Sauvignon Blanc.
Vad passar bra med Goldmuskateller?
Elegant, med inslag av citrusfrukter eller blommor och en aptitretande muskotnötsnot, är en torr Moscato Giallo utmärkt som aperitif. Den passar också mycket bra till lätta rätter där örter dominerar aromerna, liksom till färska ostar som inte har lagrats för länge. En halvsöt Goldmuskateller passar perfekt till delikata, fint kryddade fisk- och äggrätter. Dessutom älskar de söta till söta versionerna det asiatiska köket (eller tvärtom?), så länge det inte finns något alltför kryddigt på tallriken. Sist men inte minst är det en hemmamatch för sydtyrolen: typiska efterrätter från regionen, som aprikosknyten, körsbärsstrudel och tårta, kräver en ädel söt Moscato Giallo. Och som en sann italienare har den inget emot en medelhavsavslutning, till exempel en frukttallrik med citronglass och en touch av olivolja. Har vi nämnt att Goldmuskateller, som ett sött vin, också passar utmärkt till stark blåmögelost, till exempel en mogen Gorgonzola?
Vid vilken temperatur smakar Goldmuskateller-vinet bäst?
Moscato Giallo bör serveras färsk. Det subtila samspelet mellan aromerna i denna ädla sötma utvecklas dock bäst mellan 11 och 13 grader Celsius, då den syrastruktur som ger tonen en ton är nöjd med att spela en subtil roll. Som torr aperitif kan den däremot vara något svalare, 8-12 grader Celsius.
Hur smakar Goldmuskateller?
Namnet antyder det och en klunk bekräftar det - Goldmuskateller har en distinkt muskotnoter som kännetecknar Goldmuskateller. Aromer av syrlig citron och mogna äpplen, nektariner och persikor. Kroppen tar till sig en saftig syra som smeker gommen med citrusfrukter.
Upp