- Detta förstklassiga rödvin passar perfekt till bräserad kyckling i rödvin eller grönsaksgryta med pesto
- Lagringen i barrique och nytt trä gör detta röda vin särskilt framstående
- Ett flerfaldigt prisbelönt rött vin, perfekt för familjefester
förpackningen!
Mer information om Tignanello Toscana IGT - Tenuta Tignanello
Den fatlagrade Tignanello Toscana från vinodlingsregionen Toscana presenterar sig i ett ljust purpurrött, rubinrött glas. När man snurrar vinglaset kan man uppfatta en perfekt balans i detta röda vin, eftersom det varken sticker ut vattnigt eller sirapigt eller likörliknande på glasväggarna. Till näsan presenterar detta Tenuta Tignanello-rödvin alla slags björnbär, mullbär, blåbär och svarta vinbär. Som om det inte redan vore imponerande tillför lagringen på små träfat ytterligare aromer som bitter choklad, pepparkakskrydda och vanilj.
I gommen öppnar Tignanello Toscana från Tenuta Tignanello behagligt torr, greppig och aromatisk. På gommen är texturen i detta balanserade röda vin underbart silkeslen, smältande, sammetslen och tät. Avslutningen på detta mycket mogna röda vin från vinodlingsregionen Toscana, närmare bestämt från Toscana IGT, övertygar äntligen med en extraordinär efterklang. Avslutningen åtföljs också av mineraliska antydningar från de marl- och skifferdominerade jordarna.
Vinifiering av Tignanello Toscana från Tenuta Tignanello
Sangiovese Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och druvor är utgångspunkten för den förstklassiga och underbart balanserade Tignanello Toscana-cuvéen från Tenuta Tignanello. I Toscana växer vinstockarna som producerar druvorna till detta vin på jordar av kalksten, skiffer och märgel. Tignanello Toscana är ett gammalt världsvin genom och igenom, för denna italienska utstrålar en extraordinär europeisk charm som tydligt understryker framgången för gamla världsviner. Sangiovese Mognaden av druvorna för detta vin från Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och påverkas i stor utsträckning av klimatet i den växande regionen. I Toscana trivs druvorna i ett varmt klimat, vilket bland annat återspeglas i särskilt väl mogna druvor och en ganska hög mustvikt. När den perfekta fysiologiska mognaden är säkerställd skördas druvorna till Tignanello Toscana uteslutande för hand utan hjälp av grova och mindre selektiva druvskördare. Efter skörden förs druvorna omedelbart till vingården. Här väljs de ut och bryts försiktigt upp. Jäsningen sker sedan i små träfack vid kontrollerade temperaturer. Efter avslutad jäsning lagras Tignanello Toscana i ytterligare 28 månader i barriquer och nytt trä från fransk och ungersk ek.
Matrekommendation för Tignanello Toscana från Tenuta Tignanello
Detta italienska vin avnjuts bäst vid en temperatur på 15-18°C. Det är perfekt som tillbehör till kryddig curry med lamm, spagetti med kapris-tomatsås eller ankbröst med sockerärtor.
Utmärkelser för Tignanello Toscana från Tenuta Tignanello
Förutom ett pris-njutningsförhållande kan detta Tenuta Tignanello-vin också skryta med många utmärkelser och toppbetyg utöver 90 poäng. I detalj är dessa för 2017-årgången
- James Suckling - 98 poäng
- Vinadvokat Robert M. Parker - 96 poäng
- Vinspektator - 97 poäng
- Fler produkter från Tenuta Tignanello (Antinori)