- Detta premiumrödvin passar utmärkt till stekt kalvlever med äpplen, lök och balsamvinägersås eller kokt kalv med bönor och tomater.
- Ett rött vin som vunnit många utmärkelser, perfekt som en harmonisk gåva till goda vänner.
- Sessantanni Primitivo di Manduria är en kundfavorit ❤️
förpackningen!
Mer information om Sessantanni Primitivo di Manduria DOP - Cantine San Marzano
Sessantanni Primitivo di Manduria från vingården Cantine San Marzano är ett oförglömligt intensivt rödvin från Italien. Det imponerar med sin fulla kropp. Djupröd i glaset, imponerar detta rödvin med en rik bouquet. Aromer av torkade plommon, körsbärskompot, ljus tobak, lite anis och mogna skogsbär förtrollar. Sessantanni är ett av våra mest populära viner. Det övertygar våra kunder genom de goda recensionerna.
Tillverkning av Sessantanni Primitivo di Manduria
Det skördade druvmaterialet för detta ädla rödvin kommer från 60 år gamla stockar. Dessa växer i karga, järnoxid-rika jordar. Så förklaras också Namnet, eftersom Sessantanni står för ”från sextioåringar”.
Resultatet är bland annat en mycket låg avkastning. Dessa knotiga gamla vinstockar av druvsorten Primitivo ger endast cirka 3000 kg druvor per hektar per år. Denna naturligt reducerade avkastning möjliggör samtidigt en särskilt hög kvalitet och smak av de enskilda druvorna. Scirocco som blåser från Nordafrika prägar klimatet för Cantine San Marzano viner i södra Italien. Den medför torr luft, vilket gör det svårt för svampar, insekter och rötan att angripa vinrankorna. Detta gör nästan en förvaltning enligt biologiska normer möjligt.
Cirka 80 % av musten får under temperaturkontroll ligga på skalen i 18 dagar. De återstående 20 % av Sessantanni Primitivo di Manduria i 25 dagar. Detta ger en optimal extraktion för detta vin. Jäststammarna tillhör vinmakaren själv. Efter att Sessantanni Primitivo di Manduria DOP har avlägsnats lagras den i 12 månader i trä. Detta består av fransk och amerikansk ek. Därefter tappas den på flaska.
Provning av Sessantanni Primitivo di Manduria
Sessantanni Primitivo di Manduria från Cantine San Marzano är ett renodlat Primitivo. Den framträder med djupt rubinröd färg i glaset.
I näsan framträder aromer av torkade plommon och körsbärsgelé. Dessutom anteckningar av söta kryddor som nejlika, kanel och vanilj. I munnen visar sig Sessantanni välstrukturerad. Den smakar fyllig och köttig, med en fantastisk syra. Den har mjuka, men ändå karaktärsfulla tanniner. I den mycket långa eftersmaken av detta rödvin framträder åter bäriga och fruktiga aromer. Därtill kommer krydd- och tobaksnoter.
Med dessa rätter passar Sessantanni Primitivo di Manduria
Vi rekommenderar Sessantanni som ensam underhållare. Så lämnar den ett bestående intryck utan distraktioner. Ändå passar detta Primitivo utmärkt till smörda köttvarianter av nötkött, lamm, vildsvin eller rådjur. Samt till fin, bitter choklad. Njut av detta vin vid en temperatur av 18° C.
Utmärkelser för Sessantanni Primitivo
- Luca Maroni: 99 poäng för 2015
- Gambero Rosso: 3 glas för 2015
- Berliner Wine Trophy: Guld för 2015
- Mundus Vini: Guld för 2013 och 2015
- I Vini di Veronelli: 94 poäng och 3 stjärnor toppbetyg för 2013
- Luca Maroni: 97 poäng för 2013
Fakta om Sessantanni Primitivo di Manduria
- Från Apulien
- mycket gamla vinstockar
- lång ek-lagring
- låg avkastning
- måttlig alkoholhalt beroende på årgång
- Fler produkter från Cantine San Marzano